Follow us

Search

Stand For Earth: Οι σταρ που μάχονται για το περιβάλλον #WomenforEarth

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γης που φέτος γιορτάζεται για 50η χρονιά, τo ELLE συναντά τους πιο δραστήριους eco-celebrities και µοιράζεται µαζί τους το πάθος τους για τη διάσωση της φύσης.

Stand For Earth: Οι σταρ που μάχονται για το περιβάλλον #WomenforEarth

Matt Damon

∆ηµοφιλής ηθοποιός, παραγωγός, σεναριογράφος και συνιδρυτής του water.org, ο Matt Damon είναι ο «αναγεννησιακός άνθρωπος» του 21ου αιώνα αφού κάνει τη διαφορά εντός και εκτός οθόνης. Πριν από 15 χρόνια έθεσε ως προσωπικό του στόχο να παλέψει ενάντια στη φτώχεια και τις κακές συνθήκες υγιεινής σε όλο τον κόσµο. Από το 2009 µάχεται ακούραστα για την παροχή καθαρού νερού και την οικονοµική ενδυνάµωση διαφόρων χωρών. Χωρίς παραπάνω λόγια, ας ξεδιπλώσουµε το κόκκινο χαλί και ας υποδεχτούµε τον Matt Damon.

Τι σας ώθησε να δηµιουργήσετε τη φιλανθρωπική σας οργάνωση;

Καθώς έκανα την προσωπική µου έρευνα για πολύ σηµαντικά θέµατα, διαπίστωσα ότι η πρόσβαση σε καθαρό νερό και οι εγκαταστάσεις υγιεινής θα έλυναν πολλά ζητήµατα. Χωρίς νερό ή τουαλέτες οι άνθρωποι δεν µπορούν να βγουν από τη φτώχεια και µερικά από τα πιο σηµαντικά προβλήµατα δεν µπορούν να επιλυθούν. Με αυτές τις παροχές µπορούν να αλλάξουν ζωές, κοινότητες, οικονοµίες. Κατά τη διάρκεια γυρισµάτων στην Υποσαχάρια Αφρική, πέρασα κάποιο χρόνο µε ντόπιες οικογένειες σε ένα χωριό της Ζάµπια, οι οποίες δεν είχαν πρόσβαση σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής. Ο καθηµερινός τους αγώνας να βρουν νερό µε ενέπνευσε και δεσµεύτηκα στην επίλυση της παγκόσµιας κρίσης νερού µέσω των δράσεων του water.org.

Αυτή τη στιγµή ποιοι είναι οι στόχοι σας και τα πρότζεκτ που τρέχουν;

Το water.org έχει βοηθήσει περισσότερους από 25 εκατοµµύρια ανθρώπους, χαρίζοντάς τους πρόσβαση σε καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής. Σκοπός µας είναι να παρέχουµε όλα τα παραπάνω σε όλους µέχρι το 2030.

Ποιο είναι το χειρότερο πράγµα που έχετε βιώσει ως περιβαλλοντικός ακτιβιστής;

Πριν από περίπου 6 χρόνια βρισκόµουν στην Αϊτή. Γνώρισα ένα 13άχρονο κορίτσι που περνούσε γύρω στις 3 µε 4 ώρες την ηµέρα ψάχνοντας νερό για την οικογένειά της, αφού στο σπίτι τους δεν υπήρχε. Παιδιά σαν και εκείνη δεν πρέπει να κουβαλούν τέτοια βάρη. Πρέπει να παίζουν, να πηγαίνουν σχολείο. Όχι να περπατούν τόσο µακριά για να βρουν νερό και να το κουβαλούν µέχρι το σπίτι τους σε βαριά δοχεία.

Και το πιο θετικό;

Το ίδιο κορίτσι που µόλις ανέφερα έχει σήµερα πρόσβαση σε καθαρό νερό. Μέσω του έργου µας µε το Water.org η οικογένειά της µπορεί να απολαµβάνει πλέον αυτό το αγαθό. Όταν την ρώτησα τι θα κάνει τώρα που δεν χρειάζεται να αφιερώνει τόσες ώρες στην εύρεση νερού, µου απάντησε: «Θα παίζω». Αυτό είναι το αποτέλεσµα της δουλειάς µας – η πρόσβαση στο νερό ενδυναµώνει τόσο τα παιδιά όσο και τις οικογένειές τους χαρίζοντάς τους υγεία, ελπίδα και ευκαιρίες.

Πιστεύετε ότι έχει αλλάξει ο διάλογος για τα περιβαλλοντικά θέµατα τα τελευταία χρόνια;

Νοµίζω ότι ο κόσµος ξυπνάει. Πιστεύω όµως ότι έχουµε ακόµα πολλή δουλειά να κάνουµε. Όσον αφορά την πρόσβαση στο νερό και τη βελτίωση εγκαταστάσεων υγιεινής, βρισκόµαστε διαρκώς σε διάλογο µε ηγέτες διεθνώς για το πώς θα καταφέρουµε να κάνουµε πραγµατικότητα τον Στόχο 6 για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Sustainable Development Goal 6). Για να πετύχουµε τον στόχο αυτό, πρέπει η πρόσβαση στο καθαρό νερό και τις εγκαταστάσεις υγιεινής να γίνουν πραγµατικότητα για όλους. Σύµφωνα µε τις τελευταίες εκθέσεις προόδου, δεν είµαστε σε καλό δρόµο ώστε να επιτευχθεί αυτό. Θα κοστίσει γύρω στα 114 δισεκατοµµύρια δολάρια από τώρα µέχρι το 2030 για να το πετύχουµε. Το ποσό που χρειάζεται είναι τρεις φορές υψηλότερο από αυτό που δαπανάται τώρα για να δοθεί λύση στην κρίση του νερού. Σε αυτό ακριβώς το σηµείο µπαίνει στη µέση το Water.org. Έχουµε τη λύση γι’ αυτό το χρηµατοδοτικό χάσµα. Μέσω της πρόσβασης σε προσιτές λύσεις χρηµατοδότησης µπορούµε να ενδυναµώσουµε εκατοµµύρια κόσµου παρέχοντάς τους καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής.

Αν ήσασταν «πρόεδρος της Γης», τι νόµους ή τροποποιήσεις θα προτείνατε για να γίνει ο πλανήτης µας καλύτερος για όλους;

Θα έκανα την πρόσβαση στο καθαρό νερό προτεραιότητά µου για όλους.

Ευχαριστούµε το Water.org για τη συµµετοχή του Matt Damon στο αφιέρωµα.
Info: water.org

Pamela Anderson

Για πολλούς θα είναι πάντα η πρωταγωνίστρια του Baywatch. Η Pamela Anderson, όµως, είναι και µια αφοσιωµένη ακτιβίστρια για τα δικαιώµατα των ζώων. Μετρά ήδη 25 χρόνια συνεργασίας µε την PETA. Λειτουργεί επίσης ένα ίδρυµα µε το όνοµά της, το οποίο πρόσφατα προσφέρθηκε να υιοθετήσει όλα τα σκυλιά του εργαστηρίου του Πανεπιστηµίου A&M του Τέξας σε µια προσπάθεια να δοθεί τέλος στα πειράµατα στα ζώα.

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε µε τις περιβαλλοντικές δράσεις;

Έχω αφιερωθεί στην υπεράσπιση όσων έχουν ανάγκη –ζώα, πρόσφυγες, ευάλωτες κοινότητες– τα τελευταία 25 χρόνια και συµµετέχω προσωπικά σε οργανώσεις όπως η PETA και η Sea Shepherds. To δικό µου ίδρυµα δεν είναι τόσο ενεργό όσο θα έπρεπε. Το δουλεύω όµως. Αλλά δεν είµαι καλή στους εράνους. Συνεισφέρω συνήθως µε δικούς µου πόρους: χρόνο και χρήµατα, χρησιµοποιώντας το βήµα µου για να αφυπνίσω τον κόσµο, αλλά σίγουρα µπορώ να κάνω περισσότερα. Στην πατρίδα µου, το Vancouver Island, έχω δραστηριοποιηθεί σε θέµατα της κοινότητας όπως το κλείσιµο των ιχθυοτροφείων, η σίτιση των αστέγων µε ζεστά vegan γεύµατα και η ενθάρρυνση του κοινού ώστε να ψηφίζει στις εκλογές. Οι περιθωριοποιηµένες κοινότητες πρέπει να εισακούγονται.

Αυτή τη στιγµή ποιοι είναι οι στόχοι και τα πρότζεκτ που τρέχουν;

Αυτό που επείγει τώρα είναι να µιλήσουµε δυνατά. Προσπαθώ, επίσης, vα προωθώ έναν vegan τρόπο ζωής και να καταναλώνω µόνο cruelty free και αειφόρα προϊόντα.

Ποιο είναι το χειρότερο πράγµα που έχετε βιώσει ως περιβαλλοντική ακτιβίστρια;

Η αγριότητα και η παθητικότητα. Όλοι µπορούµε να κάνουµε κάτι γι’ αυτό.

Και το πιο θετικό;

Μου αρέσει πολύ να γνωρίζω ανθρώπους που βρίσκονται στο µεταίχµιο, που είναι έτοιµοι να γίνουν vegan.

Αν ήσασταν «πρόεδρος της Γης», τι νόµους ή τροποποιήσεις θα προτείνατε;

Για 50 χρόνια θα αφήναµε ήσυχους τους ωκεανούς ώστε να µπορέσουν να αναγεννηθούν από µόνοι τους. ∆εν θα κατασκευάζαµε πια πλαστικό και θα ανακυκλώναµε ό,τι υπάρχει ήδη. Θα ελευθερώναµε όλα τα ζώα που βρίσκονται τώρα σε κλουβιά και ενυδρεία. Θα είχαµε όλοι ιατρική περίθαλψη και δωρεάν εκπαίδευση. Θα αναδιανεµόταν πιο δίκαια ο πλούτος στον κόσµο – δεν θα υπήρχαν πια σύνορα. Θα εστιάζαµε την προσοχή µας στις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας. ∆εν θα βασιζόµαστε σε ορυκτά καύσιµα. ∆εν θα υπήρχαν πια πόλεµοι. Αν ήµουν «πρόεδρος της Γης», ο κόσµος θα ήταν παράδεισος.

Eυχαριστούµε την peta για τη συµµετοχή της Pamela Anderson στο αφιέρωµα.
Info: peta.org

Shailene Woodley

Όλοι γνωρίζουµε τη Shailene Woodley µέσα από τον ρόλο της Jane Chapman στη σειρά του ΗΒΟ Big Little Lies. Το ταλέντο της όµως ξεδιπλώνεται και πέρα από το Χόλιγουντ. Έχοντας από το 2010 ιδρύσει µαζί µε τη µητέρα της το All It Takes, που προωθεί τη θετική, βιώσιµη ηγεσία, πιστεύει ότι η ενσυναίσθηση είναι ζωτικής σηµασίας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θέµατα που αφορούν το κλίµα. Η στάση της αυτή αντικατοπτρίζεται και στη µακρόχρονη ενασχόλησή της µε τη ΜΚΟ Conservation International (CI). Η Shailene Woodley ενδιαφέρεται πραγµατικά για την προστασία του πλανήτη και συνεχίζει δυναµικά τις προσπάθειές της.

Τι σας ώθησε να εµπλακείτε στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος;

Από την πρώτη µου κιόλας εµπειρία µε την Conservation International (CI) εκπλήσσοµαι διαρκώς µε την αφοσίωσή τους και την προσήλωση στον στόχο τους. ∆εν είναι µόνο λόγια, το αποδεικνύουν και στην πράξη. Θαυµάζω το πόσα πολλά έθνη συµπεριλαµβάνει η δράση της Conservation International και τον τρόπο που δρα, ως γέφυρα ανάµεσα σε ακτιβιστές, πολιτικούς κ.ά.

Ποιοι είναι οι στόχοι και τα πρότζεκτ που τρέχουν;

Οι στόχοι της Conservation International (CI) αυτή τη στιγµή είναι πολλοί: από την επέκταση των προστατευόµενων θαλάσσιων περιοχών µέχρι την αποκατάσταση των µαγκρόβιων δασών και την πρόληψη της αποψίλωσης δασικών εκτάσεων. Η οργάνωση είναι ενεργή και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες µε µότο τους το εξής: Η φύση γιατρεύει τη φύση. Η κεντρική ιδέα είναι ότι αν δώσουµε στη φύση αρκετό χρόνο και χώρο για να γιατρευτεί, θα αναζωογονηθεί και θα ανανεώσει µόνη της πολλούς από τους πολύτιµους πόρους που χρειάζονται για να συνεχίσει να ακµάζει ο πλανήτης.

Ποιο είναι το χειρότερο πράγµα που έχετε βιώσει ως περιβαλλοντική ακτιβίστρια;

Ο τρόπος µε τον οποίο τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης χειρίζονται µερικές φορές τα περιβαλλοντικά ζητήµατα. Αυτός µπορεί να δηµιουργήσει φόβο και απελπισία στον κόσµο, συναισθήµατα που συχνά µας πνίγουν ή µας οδηγούν στην απάθεια.

Και το πιο θετικό;

Το καλύτερο είναι όταν οι άνθρωποι προτείνουν απλές λύσεις, αυτά τα πρώτα βήµατα που µπορούν να κινητοποιήσουν και άλλους. Ένα καλό πρώτο βήµα που προτείνω συχνά και εγώ για όσους δεν έχουν τον χρόνο να συµµετάσχουν ενεργά σε περιβαλλοντικές προσπάθειες είναι οι δωρεές σε οργανώσεις όπως η Conservation International (CI) που έχουν φυσική παρουσία εκεί όπου πρέπει και εργάζονται πυρετωδώς κάθε µέρα. Οι ιστορίες επιτυχιών είναι κάτι το φανταστικό που χαίροµαι να βλέπω. Όσο περισσότερες από αυτές δηµοσιοποιούνται, τόσο περισσότερο ευαισθητοποιούµαστε ως κοινότητα να αναλάβουµε δράση για να εξασφαλίσουµε ότι θα συνεχιστεί η πρόοδος.

Πόσο πιστεύετε ότι έχει αλλάξει ο διάλογος για τα περιβαλλοντικά θέµατα τα τελευταία χρόνια;

Ο κόσµος επιτέλους ξεκινά να αντιλαµβάνεται τον αντίκτυπο που έχουν οι κλιµατικές αλλαγές στην καθηµερινότητά του. Αρχίζει να καταλαβαίνει ότι κανείς δεν είναι ασφαλής απέναντι στις περιβαλλοντικές καταστροφές. Αλλά ίσως το πιο σηµαντικό είναι ότι οι νέες γενιές εκφράζονται πιο µεγαλόφωνα από ποτέ για τα θέµατα αυτά. Με την τεχνολογία που διαθέτουµε σήµερα, έχουµε καταφέρει να δηµιουργήσουµε ένα παγκόσµιο κίνηµα που ξεπερνά όσα µπορούσαµε να κάνουµε µέχρι τώρα. Η νέα γενιά κρατά τη φλόγα του αύριο για όλους µας.

Αν ήσασταν «πρόεδρος της Γης», τι νόµους ή τροποποιήσεις θα προτείνατε για να γίνει ο πλανήτης µας καλύτερος για όλους;

Θα έκανα νόµο την εκπαίδευση των παιδιών στο θέµα της ενσυναίσθησης, ώστε κάθε παιδί να αισθάνεται ασφαλές, ότι εισακούγεται, ότι δεν είναι αόρατο και ότι το αγαπούν. Πιστεύω ότι η περιβαλλοντική κρίση µε την οποία βρισκόµαστε αντιµέτωποι αυτή τη στιγµή προέρχεται από το γεγονός ότι δεν δίνουµε σηµασία στα συναισθήµατά µας, αλλά και στην ανάγκη µας να νιώσουµε αγάπη και ασφάλεια. ∆εν πιστεύω ότι µπορούµε να συζητήσουµε το θέµα του περιβάλλοντος χωρίς να µιλήσουµε για τον τρόπο που συµπεριφερόµαστε µεταξύ µας. Είναι το ίδιο. Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ισότιµη µε το κακό που κάνουµε ο ένας στον άλλο σε καθηµερινή βάση.

Ευχαριστούµε την Conservation International για τη συµµετοχή της Shailene Woodley στο αφιέρωµα. Info: conservation.org

Zac Efron

Με έντονο το αίσθηµα της περιπέτειας, ο Zac Efron γιορτάζει για την 50ή επέτειο της Ηµέρας της Γης και µας προτρέπει να προστατέψουµε τον πολύτιµο πλανήτη µας.

Τι σας ώθησε να συνεργαστείτε µε το Earth Day Network (EDN);

Από τις µέχρι τώρα εµπειρίες µου έχω νιώσει µια δυνατή σύνδεση µε τη φύση και ήταν σηµαντικό για εµένα να συνεργαστώ µε µια οργάνωση που µου επιτρέπει να προσφέρω στο περιβάλλον και σε κοινότητες ανά τον κόσµο. Το Earth Day Network (EDN) ήταν ο τέλειος σύµµαχος. Είναι η µεγαλύτερη στον κόσµο παγκόσµια περιβαλλοντική οργάνωση κινητοποίησης πολιτών. Το κίνηµα βοηθά στην καταπολέµηση της ρύπανσης από τα πλαστικά ενώ ταυτόχρονα αφυπνίζει την κοινή γνώµη σε θέµατα που αφορούν τις καταναλωτικές µας συνήθειες.

Αυτή τη στιγµή ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Πρέπει να προστατέψουµε το περιβάλλον. Άλλες πρακτικές του Earth Day Network επικεντρώνονται στη φύτευση δέντρων, την καταπολέµηση των αποψιλώσεων και της κλιµατικής αλλαγής, την προστασία της βιοποικιλότητας, ώστε να διαφυλάξουµε τα περιβάλλοντα των διαφορετικών ειδών αλλά και τους ανθρώπους, που τα τελευταία χρόνια αναγκάζονται να ξεριζωθούν, µε τον αριθµό τους ολοένα να µεγαλώνει. Υπάρχει επίσης µια καµπάνια ώστε να µπει ένα τέλος στη µόλυνση από τα πλαστικά.

Αν ήσασταν «πρόεδρος της Γης», τι αλλαγές θα προτείνατε;

Μέσω της τεχνολογίας και των µετακινήσεων, ο κόσµος είναι πιο συνδεδεµένος από ποτέ. Βλέπουµε ότι κάθε πράξη µας έχει αντίκτυπο στον πλανήτη. Όσο πιο πολύ εκπαιδεύεται ο κόσµος τόσο περισσότερες αλλαγές µπορούµε να επιχειρήσουµε για να κάνουµε τη διαφορά. Μέσω των social media είναι εύκολο να αφυπνίσουµε την κοινή γνώµη.

Eυχαριστούµε το Earth Day Νetwork για τη συµµετοχή του Zac Efron στο αφιέρωµα.
Info: earthday.org

Lily Cole

Η Lily Cole συνεχίζει να εξελίσσεται δυναµικά. Είναι ταυτόχρονα µοντέλο, ηθοποιός, ακαδηµαϊκός, σχεδιάστρια, επιχειρηµατίας, µητέρα και ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου, ενώ ετοιµάζεται να εκδώσει βιβλίο. Από το πρώτο της εξώφυλλο σε ηλικία 16 ετών µέχρι σήµερα είναι κάτοχος διπλού αριστείου από το Πανεπιστήµιο του Cambridge. Τα τελευταία 15 χρόνια συνεργάζεται παθιασµένα µε το ίδρυµα Environmental Justice Foundation (EJF) καθώς και µε το World Wildlife Fund (WWF). Το βιβλίο της Who Cares Wins, που θα εκδοθεί τον Ιούνιο, εξετάζει σοβαρά και πολύπλευρα ζητήµατα όπως το fast fashion και η ανισότητα των φύλων. ∆ιαβάστε το!

Τι σας έκανε να συνεργαστείτε µε το EJF;

Ταυτίζοµαι µε τις δράσεις του EJF οι οποίες στοχεύουν στις προβληµατικές πτυχές της συγκεκριµένης βιοµηχανίας. Επικεντρώνονται κυρίως στη βαµβακοκαλλιέργεια στο Ουζµπεκιστάν. Έχω συνεργαστεί µαζί τους σε θέµατα που αφορούν την κλιµατική αλλαγή για να τους βοηθήσω να στρέψουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώµης στον αγώνα των κλιµατικών µεταναστών, καθώς και στην παραγωγή προϊόντων όπως το σκουαλένιο, το οποίο περιέχεται σε high end καλλυντικά και για την παραγωγή του οποίου θανατώνονται καρχαρίες.

Αυτή τη στιγµή ποιοι είναι οι στόχοι και τα πρότζεκτ που τρέχουν;

Οι καµπάνιες που τρέχουν τώρα επικεντρώνονται στην προστασία των ωκεανών, την κλιµατική κρίση, την αειφόρο µόδα και την προστασία των δασών. Το έργο τους έχει αποκαλύψει τη συστηµατική καταστροφή υδάτινων οικοσυστηµάτων ανά τον κόσµο µέσω παράνοµων τεχνικών ψαρέµατος καθώς και την αποτρόπαια προσβολή ανθρωπίνων δικαιωµάτων που συχνά τις συνοδεύουν. Τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν χρησιµοποιηθεί για να γίνουν αλλαγές από κυβερνήσεις, βιοµηχανίες και κοινό. Το EJF έχει βοηθήσει ώστε οι φωνές πολλών στον κόσµο να ακουστούν πιο δυνατά –ανθρώπων που έχουν γίνει κλιµατικοί µετανάστες – καλώντας πολιτικούς ηγέτες να διαφυλάξουν τα δικαιώµατα των ανθρώπων αυτών (για τους οποίους ακόµα δεν χρησιµοποιείται επίσηµα ο όρος «µετανάστης»).

Ποια είναι η πιο θετική εµπειρία που έχετε βιώσει;

Έχω πολλά καλά παραδείγµατα: από τις γραµµές παραγωγής του οργανικού βαµβακιού, το µπλουζάκι του EJF που δηµιουργήθηκε µε ουδέτερο αποτύπωµα άνθρακα, το βούτυρο shea του The Body Shop που παρασκευάζεται από γυναίκες σε µικρά χωριά της Βόρειας Γκάνας, το άγριο καουτσούκ του Αµαζονίου… Έχω συνεργαστεί µε τη WWF για την ανάπτυξη του άγριου καουτσούκ από τον Αµαζόνιο που χρησιµοποιείται στα αθλητικά Veja, χρησιµοποιήθηκε σε φόρεµα της Vivienne Westwood και σε κοσµήµατα που σχεδίασα η ίδια ακολουθώντας τα βήµατα του θρυλικού ακτιβιστή Chico Mendes, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην προστασία του τροπικών δασών και τη σύνδεση που υπάρχει ανάµεσα σε αυτά και τα δικαιώµατα των παραγωγών καουτσούκ.

Αν ήσασταν «πρόεδρος της Γης», τι νόµους ή τροποποιήσεις θα προτείνατε για να γίνει ο πλανήτης µας καλύτερος για όλους;

Θα ξεκινούσα µια επανάσταση στον τρόπο που αντιµετωπίζουµε το περιβάλλον. Θα φρόντιζα να γίνει επανεξέταση των γεωργικών επιδοτήσεων για να πληρώνονται οι αγρότες που χρησιµοποιούν τεχνικές φιλικές προς το περιβάλλον, να προωθηθεί η αναγεννητική γεωργία και η αποκατάσταση µεγάλων εκτάσεων για να χρησιµεύσουν ως «φυσικές λύσεις στην κλιµατική κρίση». Συχνά η προστασία του περιβάλλοντος παρουσιάζεται ως κάτι κοστοβόρο, ενώ στην πραγµατικότητα πρόκειται για κάτι που θα µας επιτρέψει να κάνουµε τεράστια οικονοµία και όχι απλά να διασφαλίσουµε την επιβίωσή µας και τη συλλογική περιβαλλοντική µας ασφάλεια. Αν επαναφέρουµε τον σεβασµό στη σχέση µας µε τη φύση, θα βάλουµε τις βάσεις για πιο ευτυχισµένες, πιο υγιείς κοινότητες.

Eυχαριστούµε το Environmental Justice Foundation για τη συµµετοχή της Lily Cole στο αφιέρωµα. Info: ejfoundation.org

MORE FROM

ELLE GREEN