Ομάδες, η καλύτερη ψυχοθεραπεία;

Προσπαθείτε να βελτιώσετε ορισμένα στοιχεία στη συμπεριφορά σας ή να μάθετε καλύτερα τον εαυτό σας; Ρωτήσαμε τον ειδικό αν είναι καλύτερο να κάνετε ατομική ή ομαδική ψυχοθεραπεία.

Elle 14 Νοε. 16
Ομάδες, η καλύτερη ψυχοθεραπεία;

Ορισμένοι ξεκινούν επειδή αισθάνονται κατάθλιψη. Άλλοι θέλουν να ξεπεράσουν το χαμό του συντρόφου τους και κάποιοι αναρωτιούνται τι φταίει δεν μπορούν να βρουν σύντροφο. Η ψυχοθεραπεία είναι από τους πιο δημοφιλείς τρόπους να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να μάθουμε να διαχειριζόμαστε διάφορα θέματα και καταστάσεις που προκύπτουν σε όλους (στρες, απώλεια κτλ). Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει μαγική λύση που να υπόσχεται ότι σε συγκεκριμένο χρόνο θα καταφέρουμε να βρούμε τη χαρά μέσα μας. Υπάρχει όμως κάτι το οποίο αναζητούν εδώ και χρόνια για να μας βοηθήσουν να φτάσουμε πιο γρήγορα στην ικανοποίηση: Να απαντήσουν αν είναι καλύτερο να συζητάμε αυτά που μας απασχολούν με τον θεραπευτή ή με μια ομάδα.

Όπως αναφέρει ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής Σωτήρης Παπαλάμπρος: «Η ατομική ψυχοθεραπεία σημαίνει ότι είμαι μόνος/η και η ομαδική υποδηλώνει ότι είναι και άλλοι άνθρωποι στη θεραπεία, εκτός από τον θεραπευτή. Επίσης η ατομική σημαίνει ότι δεν μοιράζομαι αλλά και δεν εκτίθεμαι παρά μόνο στον θεραπευτή ενώ στην ομαδική μοιράζομαι πράγματα με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αλλά και εκτίθεμαι σε αυτά. Κάποιος πρέπει να ρωτήσει τον εαυτό του: “Διατίθεμαι για κάτι τέτοιο; Και αν δεν… παίζω ομαδικά ενδιαφέρομαι να μάθω;” Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι βιωματική και εξαρτάται από το πώς νιώθει ο καθένας».

Ο ειδικός συνεχίζει: «Στην αρχή της θεραπείας είναι προτιμότερο να ξεκινήσει ο ενδιαφερόμενος με ατομικές συνεδρίες, προκειμένου να μπει ομαλά στη ψυχοθεραπεία και στην συνέχεια να μεταβεί στην ομαδική θεραπεία (κατά τη μετάβαση καλό είναι να συνεχιστούν οι ατομικές συνεδρίες και σταδιακά να μειωθούν). Η εξέλιξη της ψυχοθεραπείας οδηγεί στην ομαδική θεραπεία η οποία θεωρείται και ως η καλύτερη θεραπεία που μπορεί να κάνει κάποιος γιατί τα αποτελέσματά της εισχωρούν βαθύτερα στον ψυχισμό. Η ατομική συνεδρία έχει περισσότερα στοιχεία υποκειμενικότητας και ιδιοτέλειας (λόγω της ιδιότητος του θεραπευτή και της χρηματικής σχέσης που υπάρχει με τον θεραπευόμενο) ενώ η ομάδα προσφέρει μεγαλύτερη ανιδιοτέλεια λόγω της ποικιλίας των μελών της και τη μη χρηματική σχέση μεταξύ τους».

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT