Sexting: Ο έρωτας στα χρόνια των smartphones

Κείμενα γεμάτα ερωτικές υποσχέσεις και φωτογραφίες που αφήνουν λίγα στη φαντασία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το sexting αποτελεί ένα είδος φλερτ, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως μπορεί να αγγίξει τα όρια της πορνογραφίας. Ποιες είναι οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς;
 

Elle 03 Μαΐ. 12
Sexting: Ο έρωτας στα χρόνια των smartphones

Πάντα μάς άρεσε να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας μέσω αλληλογραφίας ή φωτογραφιών. Στο λύκειο γράφαμε ραβασάκια, ζωγραφίζαμε καρδιές με βέλη και τα δίναμε στο αντικείμενο του πόθου μας… Σήμερα προχωράμε αυτή τη μέθοδο ένα βήμα πιο πέρα αντικαθιστώντας το βαρετό στιλό και τα χαρτιά με τα πλήκτρα και τη LED οθόνη του smartphone. Στέλνουμε ανήθικες προτάσεις ή αποκαλυπτικές πόζες στο κινητό του υποψήφιου εραστή μας διακόπτοντας για λίγα δευτερόλεπτα τους ρυθμούς της καθημερινότητάς του, με στόχο να κάνουμε την ερωτική του ζωή λίγο πιο ενδιαφέρουσα. Το online sexting είναι ο νέος τρόπος να φλερτάρουμε;   

Λέξεις όλο υπονοούμενα
«Ο φίλος μου σπουδάζει στο Λονδίνο και έχω να τον δω σχεδόν δύο μήνες. Χθες το βράδυ είχα βγει με την κολλητή μου. Χωρίς εκείνη να καταλάβει το παραμικρό, του έστειλα ένα μικρό κείμενο περιγράφοντας αυτά που θέλω να κάνουμε όταν συναντηθούμε. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έλαβα την απάντησή του. Και συνεχίσαμε έτσι όλη τη νύχτα. Ήταν συναρπαστικό». Η 28χρονη Άννα δεν είναι η μόνη που βλέπει το sexting σαν πρόκληση, σαν έναν τρόπο να έρθει πιο κοντά με το σύντροφό της, ακόμα κι αν τους χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα…

Η συγκεκριμένη παρεξηγημένη μέθοδος έγινε ανάρπαστη σε σχολικές αίθουσες και ημιφωτισμένα εφηβικά δωμάτια, ενώ σήμερα δείχνει να έχει εισβάλει και στον κόσμο των ενηλίκων, δίνοντας στο ερωτικό παιχνίδι μια νέα διάσταση. Είναι εξίσου αποτελεσματικό σε περιπτώσεις τόσο νέων δεσμών όσο και… κουρασμένων σχέσεων.

Η Τσέριλ Τσάιλντερς, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Washburn στο Κάνσας, αναφέρει στο περιοδικό Newsweek: «Έχω δει πολλά ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί να αναθερμαίνουν τη σεξουαλική τους ζωή ανταλλάσσοντας σύντομα μηνύματα και εικόνες πονηρού περιεχομένου».

Η ειδικός συμμετείχε σε σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία αναλύσεων Pew Research Center σε εθελοντές άνω των 18 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το 6% από αυτούς έχει στείλει τουλάχιστον μία φορά φωτογραφίες γεμάτες υπονοούμενα σε κινητά και smartphones, ενώ το 15% δήλωσε πως έχει λάβει μηνύματα τέτοιου είδους. Η ηλικιακή ομάδα με τους πιο φανατικούς του online sexting είναι εκείνη των 18 έως 29 χρόνων – λογικό αν σκεφτούμε πως πρόκειται για τη γενιά του ίντερνετ και των sites κοινωνικής δικτύωσης. Το 13% της συγκεκριμένης κατηγορίας τόνισε πως έχει αποστείλει πονηρά μηνύματα στους εραστές του, ενώ το 31% παραδέχτηκε πως έχει λάβει άκρως καυτά sms.

Επικίνδυνα μονοπάτια…
Από την άλλη δεν λείπουν οι ειδικοί που κάνουν λόγο για την αρνητική πλευρά του sexting στους ενήλικες, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως ένα νέο είδος πορνογραφίας. Όπως σημειώνει η καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον Πέπερ Σουάρτζ, συγγραφέας του βιβλίου Prime: Adventures and Advice on Sex, Love and the Sensual Years (Ερωτικές περιπέτειες και συμβουλές για το σεξ, τον έρωτα και τα αισθησιακά χρόνια, εκδ. William Morrow), «το sexting μπορεί να βοηθήσει αλλά και να καταστρέψει μία σχέση. Η κατάσταση ίσως ξεφύγει από τον έλεγχο. Σκεφτείτε κάποια αθώα μηνύματα που έχετε στείλει σε λάθος timing επειδή είχατε πιει λίγο παραπάνω. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο άκομψη μπορεί να είναι κάποια τέτοια κίνηση από εσάς, όταν μάλιστα θέλετε να κάνετε μια τολμηρή εξομολόγηση ή να στείλετε μια γυμνή φωτογραφία. Τι θα γίνει αν το δείγμα του καλλιτεχνικού σας οίστρου φτάσει στον παραλήπτη την πιο ακατάλληλη ώρα και στιγμή ή -ακόμα χειρότερα- αν πέσει σε λάθος χέρια; Υπάρχει το ενδεχόμενο η φωτογραφία σας να κάνει το γύρο του διαδικτύου».

Μετά το μότο «Μην οδηγείτε μεθυσμένοι», έχουμε το «Μην κάνετε sexting μεθυσμένοι»; Μάλλον ναι, αν λάβουμε υπόψη τα λόγια της Σουάρτζ. Η ίδια μάλιστα υπογραμμίζει: «Η αίσθηση που δίνει το κινητό είναι πως έχουμε να κάνουμε με μια προσωπική συσκευή: ανήκει μόνο σε εμάς, είναι μικρή, χωράει στην τσέπη του τζην. Μας δημιουργεί την εντύπωση πως είμαστε εμείς και αυτό. Και όσο κι αν πιστεύουμε πως ένα βρόμικο κείμενο ή μία τολμηρή φωτογραφία αποτελεί προσωπικό ζήτημα, πρέπει να ξέρουμε πως είναι πολύ εύκολο απόρρητα αρχεία να διαρρεύσουν και να τα δουν εκατομμύρια μάτια μέσω ίντερνετ». Η τεχνολογία βρίσκεται στην  υπηρεσία του ανθρώπου, αλλά κάποιες φορές μπορεί να γίνει ύπουλος προδότης των πιο κρυφών μυστικών. Επομένως καλό είναι να υπάρχει η αίσθηση του μέτρου.  
 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT