«Ο κόσμος χρειάζεται την Επιστήμη και η Επιστήμη χρειάζεται τις Γυναίκες»: Η Αλεξία Μπρη, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας στην L’Oréal Hellas μιλάει στο ELLE

Η Αλεξία Μπρη, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας στην L’Oréal Hellas, μιλάει στο ELLE για τα πρωτοπόρα βήματα της εταιρείας σε ό,τι έχει να κάνει με την ισότητα των δύο φύλων αλλά και για την δέσμευσή της για συνεχή προσπάθεια πρόοδου σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

«Ο κόσμος χρειάζεται την Επιστήμη και η Επιστήμη χρειάζεται τις Γυναίκες»: Η Αλεξία Μπρη, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας στην L’Oréal Hellas μιλάει στο ELLE

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της UNESCO, οι γυναίκες που επιλέγουν να ακολουθήσουν μια επαγγελματική σταδιοδρομία στους κλάδους της επιστήμης συνεχώς και αυξάνονται (33% παγκοσμίως). Παρόλα αυτά το γυνακείο φύλο συνεχίζει να υποεκπροσωπείται στον τομέα αυτό, σε μια εποχή που ο κλάδος των επιστημών διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Εν έτει 2021, η γυναικεία δύναμη και εφευρετικότητα καταφέρνουν και βρίσκουν το δρόμο προς την αναγνώρισή τους. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στον εαυτό τους και εταιρείες που με σταθερότητα και αποφασιστικότητα πιστεύουν στους ανθρώπους και υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους  τόσο σε κοινωνικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο, η έννοια της κοινωνικής προόδου μοιάζει σταδιακά να γίνεται μια πραγματικότητα σε ένα μέλλον που φωτίζεται με λίγη παραπάνω αισιοδοξία.

Διανύοντας μια σημαδιακή χρονιά για τις γυναίκες στην Ελλάδα, που αναζητούν δικαιω ματικά την ίση αναγνώρισή τους σε όλους τους τομείς, η L’Oréal Hellas συνεχίζει να διαδραματίζει βασικό ρόλο στη μάχη για την ισότητα των φύλων και να μας εμπνέει με τις πρωτοβουλίες της.

Με αφορμή την 11η τελετή βράβευσης της L’Oréal Hellas σε συνεργασία με την UNESCO “Για τις γυναίκες στην Επιστήμη”, η Αλεξία Μπρη, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της L’Oréal Hellas απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις σχετικά με το πώς η εταιρεία συμβάλει έμπρακτα στην ενδυνάμωση των γυναικών δίνοντάς τους “φωνή” και αναγνώριση στον επιστημονικό κλάδο αλλά και πώς με πρωτοπόρα βήματα οδεύει σε ένα καλύτερο, ηθικότερο και πιο βιώσιμο μέλλον τόσο σε θέματα κοινωνικής ευθύνης και ισότητας όσο και στον τομέα της Οικολογίας και των Βιοεπιστημών.

Η L’Oréal Hellas σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO έχουν καταφέρει να αναδείξουν και να επαναπροσδιορίσουν τη θέση της γυναίκας στην επιστήμη μέσω του θεσμού L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Πότε και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία;

Η L’Oréal καθιέρωσε το 1998 τον παγκόσμιο θεσμό Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, με στόχο να ενδυναμώσει τις γυναίκες της επιστήμης, να αναγνωρίσει την επιστημονική αριστεία και να βοηθήσει ταλαντούχες επιστήμονες να λάβουν τη διάκριση που αξίζουν. Σε αυτή την προσπάθεια, βρήκαμε ιδανικό συνεργάτη την UNESCO, με την οποία μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα σχετικά με την ισότητα στην κοινωνία και την επιστήμη.

Από την ίδρυσή του, το πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη έχει τιμήσει διακεκριμένες επιστήμονες και έχει υποστηρίξει νεαρές γυναίκες στην έρευνά τους και την επιστημονική τους καριέρα. H Ελλάδα είναι μία από τις 117 χώρες διεθνώς, που έχουν αναπτύξει εθνικά προγράμματα στο πλαίσιο του διεθνούς θεσμού L’Oréal–UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Το ελληνικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με τη L’Oréal Hellas και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, ξεκίνησε το 2006 και από τότε έχει βραβεύσει συνολικά 32 Ελληνίδες ερευνήτριες.

Τι επίδραση θεωρείτε πως έχουν τα βραβεία αυτά στα κοινωνικά στερεότυπα που ακολουθούν τις γυναίκες;

Η βράβευση του προγράμματος L’Oréal–UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη βοηθάει νέες επιστήμονες να συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο, αλλά κυρίως τους δίνει και την αυτοπεποίθηση και την αναγνώριση που χρειάζονται στην επιστημονική κοινότητα, για να ξεχωρίσουν. Τα επιτεύγματα, αλλά και η πορεία τους έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης και δύναμης για τις επιστήμονες του αύριο και αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του προγράμματος.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι η κοινωνία προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες, με όλο και πιο πολλές σπουδαίες γυναίκες να αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις σε διάφορους τομείς της επιστήμης. Ωστόσο, παρόλη την πρόοδο, είναι ακόμα τόσα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί η ισότητα των δύο φύλων και να δοθούν λύσεις σε πολλές από τις σημερινές προκλήσεις. Ο αριθμός των γυναικών στην επιστήμη έχει αυξηθεί, αλλά το «γυάλινο ταβάνι» εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς μόλις το 11% των ηγετικών θέσεων στην επιστήμη καλύπτεται από γυναίκες, μόλις το 33% των ερευνητών είναι γυναίκες και λιγότερο από το 4% των βραβείων Νόμπελ για την Επιστήμη έχουν ποτέ απονεμηθεί σε γυναίκες επιστήμονες.

Όσο η ανισότητα των φύλων παραμένει στην επιστήμη, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς ή να βρούμε λύσεις στα επιστημονικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα. Για αυτό και η αναγκαιότητα ανάλογων δράσεων είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Είδαμε στην φετινή απονομή των βραβείων 3 σπουδαίες ξεχωριστές επιστήμονες. Πείτε μας λίγα λόγια για την κάθε μια.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με τη φετινή ανταπόκριση στο πρόγραμμά μας. Λάβαμε μια σειρά από εξαιρετικές υποψηφιότητες από πολλά υποσχόμενες γυναίκες ερευνήτριες, από τις οποίες ξεχώρισαν περίτρανα οι τρεις ερευνήτριες που βραβεύσαμε φέτος.

Συγκεκριμένα, η Δρ Μαρία Πετροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, βραβεύτηκε για την έρευνά της στην Κατανόηση των Ισχυρότερων Επιταχυντών του Σύμπαντος. Η Δρ Αναστασία-Γεωργία Πίππα, Φαρμακοποιός με Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό στον κλάδο της Φαρμακευτικής και επίκουρη Καθηγήτρια στον τομέα της Φαρμαλυτικής Τεχνολογίας στην Φαρμακευτική του ΕΚΠΑ, βραβεύτηκε για την έρευνά της στον Σχεδιασμό και την Ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς φαρμάκων και νανοφαρμάκων για ελεγχόμενη αποδέσμευση και στόχευση. Και τέλος, η Δρ Μιχαέλα Φίλιου, Επίκουρη Καθηγήτρια Βιοχημείας στο τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, βραβεύτηκε για το έργο της στη Διερεύνηση νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων νευροψυχιατρικών διαταραχών.

Και οι τρεις ξεχωρίζουν όχι μόνο για τη συμβολή τους στην επιστήμη, αλλά για το πάθος τους για αυτήν. Κάθε μια, στον τομέα της, αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι Ο κόσμος χρειάζεται την Επιστήμη και η Επιστήμη χρειάζεται τις Γυναίκες. Είμαι σίγουρη ότι το έργο τους θα αποτελέσει πρότυπο για τις νέες γυναίκες, που επιθυμούν να ασχοληθούν με την επιστήμη και για εκείνες που με μόχθο και αυταπάρνηση, επιδιώκουν την εξέλιξη της γνώσης μέσα από την έρευνα.

Η ηγετική θέση που κατέχει η L’Oréal σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Ποιότητας και Οικολογίας αλλά και η πρωτοποριακή της στάση σε θέματα ισότητας των φύλων και εργασιακών συνθηκών, πιστεύετε πως μπορεί να εμπνεύσει και άλλες εταιρείες να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση;

Η νέα πραγματικότητα που βιώνουμε παγκοσμίως θα επιφέρει πολλές αλλαγές στους στόχους των επιχειρήσεων. Για εμάς, στη L’Oréal, ο στόχος μας για μια βιώσιμη μεταμόρφωση παραμένει αμετάβλητος – το ίδιο και η προσήλωσή μας στους ανθρώπους μας αλλά και στην κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούμαστε. Στην πραγματικότητα, είμαστε πιο αφοσιωμένοι από ποτέ, έτοιμοι να επιταχύνουμε την πρόοδό μας.

Πρέπει όλοι να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης μας και να συμβάλουμε στη συλλογική προσπάθεια. Η αειφορία δεν αφορά μόνο την υγεία του πλανήτη. Αφορά την ανθρώπινη ευημερία και την οικοδόμηση ενός κόσμου για την ευημερία όλων. Η πρόσφατη παγκόσμια κρίση πρέπει να χρησιμεύσει ως αφύπνιση. Η πεποίθησή μας είναι ότι οι εταιρείες πρέπει να μεταβούν γρήγορα σε έναν τρόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας που παραμένει εντός των ορίων του πλανήτη μας και να εργαστούν για να εξασφαλίσουν θετικές συνέργειες μεταξύ των κοινωνικοοικονομικών συστημάτων μας και του περιβάλλοντος.

Έχοντας θέσει ήδη υψηλά τους στόχους της για ένα πιο ηθικό και βιώσιμο μέλλον, ποιο είναι το επόμενο βήμα που περιμένουμε από τη L’Oréal Hellas;

Στόχος της L’Oréal είναι να είναι μια υποδειγματική εταιρεία. Είναι προφανές ότι η ηγέτιδα στον κλάδο της ομορφιάς πρέπει να δίνει το παράδειγμα, συμβάλλοντας στο να γίνει ο κόσμος πιο όμορφος. Στη L’Oréal, στοχεύουμε στην επιτυχία με διάρκεια παρά στα άμεσα αποτελέσματα. Όταν πρόκειται για τα σημαντικά θέματα, πιστεύουμε σε κάτι περισσότερο από την απλή επιχειρηματική απόδοση: στο ήθος, την κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα.

Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη και στο πλαίσιο αυτό η βιωσιμότητα αποτελεί τη νέα μας κανονικότητα, τη νέα άδεια λειτουργίας, ακόμα και το κλειδί για την επιβίωση. Για το μέλλον έχουμε θέσει τον υψηλότερο στόχο: να διασφαλίσουμε ότι οι δραστηριότητές μας σέβονται τα όρια του πλανήτη, δηλαδή αυτό που μπορεί να αντέξει ο πλανήτης, όπως ορίζεται από την περιβαλλοντική επιστήμη. Θέλουμε λοιπόν να είμαστε καταλύτες αλλαγής, αφοσιωμένοι περισσότερο από ποτέ στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Οραματιζόμαστε μια κοινωνία όπου θα έχουν επιλυθεί οι μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου μας και για να γίνει αυτό έχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε τις πιο επείγουσες κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες.

Οι γυναίκες παγκοσμίως στρέφονται σε έναν πιο οικολογικό τρόπο προσέγγισης, τόσο για επιλογή προϊόντων περιποίησης όσο και στη ζωή τους γενικότερα. Πώς η L’Oréal το υποστηρίζει αυτό μέσω της εφαρμογής των βιοεπιστημών (Green Sciences) στα εργαστήριά της και του προγράμματός “L’Oréal for the Future”;

Στο πλαίσιο της αέναης προσπάθειάς της να προσφέρει στους καταναλωτές προϊόντα που είναι ολοένα και πιο αποτελεσματικά και ασφαλή, ενώ παράλληλα σέβονται το περιβάλλον, η L’Oréal προχώρησε προς το μετασχηματισμό του τμήματος Έρευνας και Καινοτομίας της, υιοθετώντας την εφαρμογή των Green Sciences (Βιοεπιστήμες).

Μέχρι το 2030 το 95% των συστατικών των προϊόντων του Ομίλου L’Oréal θα προέρχεται από ανανεώσιμες φυσικές πηγές, ορυκτά ή κυκλικές διεργασίες, και το 100% των συνθέσεων θα σέβεται το υδάτινο περιβάλλον.

Αυτή η κίνηση έρχεται σε μια στιγμή που η προστασία του πλανήτη είναι απόλυτη αναγκαιότητα και η πανδημία Covid-19 οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση για προϊόντα που είναι καλά για την υγεία, αλλά και για το περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, η L’Oréal εισάγει ένα νέο κεφάλαιο στην Έρευνα και Καινοτομία της (R&I), καθιστώντας τη φύση κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία ανανεώσιμων εναλλακτικών λύσεων. Ο Όμιλος θα αξιοποιήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στις Green Sciences για να καταστήσει δυνατή την αειφόρο καλλιέργεια συστατικών και να εξαγάγει ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει η φύση, μέσω προηγμένων τεχνολογικών διαδικασιών.

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: