Νιώθουμε, ότι κάθε χρόνο η Ημέρα της Γυναίκας όλο και περισσότερο νόημα αποκτά. Η αιτία όμως δεν είναι ευχάριστη. Ενθαρρυντικές, ωστόσο και σίγουρα αρκετά βοηθητικές προς έναν δρόμο με την γυναίκα να ζει σε μία κοινωνία όπως της αξίζει, είναι κινήσεις όπως αυτή του ελληνικού fashion brand BSB, με πρωτοβουλία της προέδρου και καλλιτεχνικής διευθύντριας Σοφίας Μπιθαρά. Μιας δυναμικής γυναίκας με ανεπτυγμένη αισθητική, αγάπη και ενδιαφέρον για την κοινωνία, όραμα και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και πίστη στο γυναικείο φύλο που θεωρεί ότι είναι σε θέση να μας οδηγήσει σε ένα ακόμα καλύτερο αύριο.
Με σεβασμό και εκτίμηση σε όλες τις γυναίκες και σε μία χρονιά όπου δικαιώματά και η θέση τους απειλήθηκαν και ήρθαν πολλές φορές στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, το επιτυχημένο, διεθνές brand που η ίδια καθοδηγεί, βρίσκει τον πιο δημιουργικό τρόπο για να στηρίξει όλες τις γυναίκες.
Η 8η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, και με αφορμή αυτήν η BSB αποφάσισε να της αφιερώσει ολόκληρο τον μήνα. Ένα ελληνικό brand με αμιγώς γυναικεία ταυτότητα δείχνει τον κοινωνικό χαρακτήρα της μόδας. Την ενώνει με την τέχνη και φέρνει στο επίκεντρο φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στη γυναίκα σήμερα μέσα από μία φιλανθρωπική ενέργεια.
View this post on Instagram
Οι designers της BSB καθώς και 3 αξιόλογοι και ευαισθητοποιημένοι καλλιτέχνες, η Καρολίνα Ροβύθη, η Αγγελική Αγγελίδη και ο Θοδωρής Λαλάγκας, δημιούργησαν ο καθένας από ένα σχέδιο που απεικονίζει την δική του οπτική γύρω από τη γυναίκα. Το καθένα από τα 4 σχέδια είναι και το τύπωμα ενός limited edition t-shirt και συνθέτει μια exclusive συλλογή. Για όλο τον Μάρτιο, στα φυσικά καταστήματα και το online store της BSB, οι πελάτες που θα πραγματοποιούν αγορές €120 και άνω, θα λαμβάνουν ως δώρο ένα από τα t–shirts της εν λόγω συλλογής. Από τον Απρίλιο και ως τα τέλη Ιουλίου, τα t-shirts θα συνεχίσουν να πωλούνται μεμονωμένα. Ανεξάρτητα με τον τρόπο της απόκτησης των t–shirts, οι πωλήσεις τους θα ενισχύσουν το έργο του Κέντρου «ΔΙΟΤΙΜΑ», μια γυναικεία οργάνωση που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων έμφυλης βίας και ενδυνάμωσης των γυναικών.
Η ομάδα του ELLE.gr ήρθε σε επικοινωνία με τους καλλιτέχνες αυτούς και έκαναν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη γυναίκα, την θέση της στην κοινωνία σήμερα, τον ρόλο της τέχνης στην προσπάθεια ενδυνάμωσης κάθε γυναίκας αλλά και την δική τους πηγή έμπνευσης που πυροδότησε την δημιουργική τους διάθεση.
Καρολίνα Ροβύθη: «Για μένα δεν υπάρχει τέλος, μέχρι να πάψει να τίθεται θέμα φύλου»
Η conceptual artist & designer Καρολίνα Ροβύθη πιστεύει πως οι γυναίκες κάθε μέρα πηγαίνουν προς τα εμπρός. Κάθε γυναίκα, από κάθε σημείο του πλανήτη, κάνει βήματα, άλλοτε μικρότερα, άλλοτε μεγαλύτερα, με τις δυνάμεις που έχει, με αυτό που μπορεί, με αυτά που καταφέρνει να αντιμετωπίσει. «Νομίζω πως δε μετριέται ο δρόμος, δεν μπορεί να προσδιορισθεί το σημείο, αφού σε τόσα σημεία της γης καταπατούνται πλήρως τα δικαιώματα της γυναίκα. Για μένα δεν υπάρχει τέλος, μέχρι να πάψει να τίθεται θέμα φύλου. Πάντα υπάρχει… “καλύτερα”». Το σίγουρο είναι πως η τέχνη σίγουρα βάζει το λιθαράκι της στον πόλεμο κατά της έμφυλης βίας. «Η τέχνη παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Παρακολουθεί τη ζωή και δίνει στον θεατή διαφορετικές εκδοχές της σκληρής πραγματικότητας, με στόχο να τον αγγίξει, να τον ευαισθητοποιήσει, να τον κάνει να δει τα πράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε να πάρει επιτέλους θέση, να αισθανθεί, να αποκτήσει άποψη», αναφέρει η Καρολίνα Ροβύθη μεταξύ άλλων.
Τώρα στο ερώτημα αν πιστεύει ή όχι στην Ημέρα της Γυναίκας, η απάντηση είναι αυτή ακριβώς που θέλαμε να ακούσουμε. «Ιδανικά θα ήθελα η Ημέρα της Γυναίκας να υπάρχει στο ημερολόγιο μόνο για να μας κάνει να αποτίουμε φόρο τιμής σε όλες εκείνες που πάλεψαν, πληγώθηκαν, έχασαν τη ζωή τους επειδή γεννήθηκαν γυναίκες. Και να μας θυμίζει και τον αγώνα που συνεχίζουν κάποιες άλλες, μέχρι να τελειώσει όλο αυτό από κάθε γωνιά του πλανήτη. Δε μπορεί μια παγκόσμια ημέρα να είναι αφορμή για να διεκδικήσουν οι γυναίκες καλύτερη ζωή, είναι όμως μια αφορμή για να εκπαιδευτούν αγόρια και κορίτσια, να μάθουν, να ευαισθητοποιηθούν, να μεγαλώσει η μερίδα των ανθρώπων που πολεμούν την έμφυλη βία, μέχρι να μην υπάρχει πια…
Αγγελική Αγγελίδη: «Όλος ο κόσμος “γεννήθηκε” από μια γυναίκα»
Tα τελευταία χρόνια η γυναίκα έχει κάνει άλματα για να διεκδικήσει μια θέση, όπως της αξίζει σύμφωνα με την εικαστικό Αγγελική Αγγελίδη. «Μιλάμε πλέον για τη Γυναίκα, τη μητέρα, την εργαζόμενη, τη σύζυγο και στο μεγαλύτερο ποσοστό, όλα αυτά μαζί. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο να έχει την ευθύνη όλων αυτών ταυτόχρονα και να είναι και καλός σε όλα. Και αν προσθέσουμε και τη γυναίκα καριερίστρια, τότε φεύγουμε πολύ μπροστά. Κι εκεί που θέλω να πιστέψω ότι η θέση της γυναίκας είναι σε ικανοποιητικό σημείο του δρόμου, ξαφνικά έρχονται περιστατικά που με προσγειώνουν και μου τονίζουν ότι υπάρχουν ακόμα γυναίκες που φοβούνται, άρα και αρκετός δρόμος μπροστά μας για να διανύσουμε. Όμως, συνεχίζουμε ακάθεκτοι». Για εκείνη άλλωστε δεν έχει σημασία πόσο αργά πας, αρκεί να μην σταματάς.
Φυσικά και έχουμε δρόμο να διανύσουμε, αλλά έχουμε την τέχνη, η οποία σε όλες της μορφές της, από τον κινηματογράφο και το θέατρο, μέχρι τη μουσική και τη ζωγραφική, είναι το πιο ισχυρό είδος φωνής που μπορεί να ακουστεί και φυσικά το πιο ελπιδοφόρο, διότι μπορεί να μεταδώσει αισιοδοξία.
Όσο για την Ημέρα της Γυναίκας, για την Αγγελική Αγγελίδη αυτή η μέρα πρέπει να είναι γιορτή. «Όλος ο κόσμος “γεννήθηκε” από μια γυναίκα. Άρα είναι γενέθλια. Όλες οι οικογένειες στηρίζοναι σε μία γυναίκα για να αναπτυχθούν, άρα είναι εγκαίνια. Πίσω από κάθε δυνατό άνδρα, βρίσκεται μια δυνατή γυναίκα, άρα είναι επιβράβευση. Γιορτή που πρέπει πάντα να γιορτάζεται!», μας λέει.
«Την ημέρα αυτή την αντιμετωπίζω με τιμή και συγκίνηση. Βλέπετε τυγχάνει να είμαι μια γυναίκα, η οποία έχω κάνει δυο υπέροχα παιδιά, έχω στηρίξει το σπίτι μας, έχω εργαστεί και εργάζομαι σκληρά και άπειρες ώρες, έχω σχεδιάσει πλάνα για τον κοινό σκοπό μας, έχω δημιουργήσει για τον άνδρα μου το περιβάλλον που χρειάστηκε για να εξελιχθεί και τώρα δημιουργώ, ζωγραφίζοντας τα όνειρά μου». Και αυτό το μοιράζεται μαζί μας στην προσπάθειά της να μας πείσει πως δεν πρέπει να σταματάμε ποτέ. «Για τα μέρη που έχουν νόημα, υπάρχει δρόμος. Θεωρώ τιμή μου που με επέλεξε η BSB να ζωγραφίσω το t-shirt για έναν τέτοιο σκοπό», αναφέρει.
Πίσω από τα περισσότερα έργα της Αγγελικής Αγγελίδη, κρύβεται μια ιστορία. Στην προκειμένη, η θεματική είναι η καμπάνια κατά της κακοποίησης των γυναικών με αφορμή την ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Στο συγκεκριμένο έργο, απεικονίζεται μια μορφή, η οποία συμβολίζει την γυναίκα και έχει διττή σημασία. Όπως μας εκμυστηρεύεται η ίδια: «Ο πρώτος συμβολισμός είναι η γυναίκα με τα κλειστά μάτια, η οποία παρ όλα αυτά, προσπαθεί να προτάξει το κεφάλι της μπροστά από τα θέματα που την απασχολούν (τα κύματα χρωμάτων συμβολίζουν τα προβλήματα) για να ακουστεί η φωνή της και ταυτόχρονα σχηματίζοντας ενα STOP με τα χέρια (το μήνυμα του ΟΗΕ). Επίσης σε άλλες στιγμές, η γυναικεία μορφή θυμίζει και Γκέισα.
Για την Ασία οι γυναίκες αυτές έχουν το στοιχείο της υποταγής. Ωστόσο πάλι προσπαθεί να προτάξει το κεφάλι της και να ακουστεί η φωνή της. Ο δεύτερος συμβολισμός είναι ότι η μορφή της γυναίκας παραπέμπει στη Μέδουσα, η οποία κατά την μυθολογία, σαν όμορφη γυναίκα, έπεσε θύμα βιασμού από τον Ποσειδώνα μέσα στον ναό της Αθήνας. Η Αθηνά για να την εκδικηθεί που βεβήλωσε τον ναό της, την μετέτρεψε σε τέρας, που όποιος το κοιτάζει μέσα στα μάτια μαρμαρώνει. Γι’ αυτό τα μάτια είναι κλειστά. Για να δείξουν ότι δεν ευθύνονται οι γυναίκες για την κακοποίησή τους, η οποία τους αλλάζει τον χαρακτήρα».
Θοδωρής Λαλάγκας: «Η έμφυλη βία δεν αποτελεί πια το μυστικό που κρύβαμε όλοι μας κάτω από το χαλάκι»
Για τον creative art director Θοδωρή Λαλάγκα από την άλλη η θέση της γυναίκας ακόμα μοιάζει με roller coaster. «Υπάρχουν αισιόδοξες ημέρες που σε πάνε μπροστά και υπάρχουν και αυτές οι σκοτεινές στιγμές που νομίζεις ότι δεν έχει συντελεστεί καμία αλλαγή απολύτως. Δεν ξέρω πόσο δρόμο έχουμε ακόμα για να μπορούμε πια να μιλάμε για την απόλυτη ισότητα», αναφέρει ενώ στην συνέχεια τονίζει πως το σημαντικό είναι να μην σταματάμε την προσπάθεια ενάντια στην προκατάληψη, στην μισαλλοδοξία και τις απαρχαιομένες απόψεις που διχάζουν, πληγώνουν και σκοτώνουν -κυριολεκτικά και μεταφορικά- την γυναίκα.
H τέχνη του, όπως ο ίδιος δηλώνει, εμπνέει και εμπνέεται από την εποχή και τα γεγονότα. Και η εποχή απαιτεί αλλαγές! «Η έμφυλη βία δεν αποτελεί πια το μυστικό που κρύβαμε όλοι μας κάτω από το χαλάκι. Η σημερινή γυναίκα με όπλο την γνώση, την χειραφέτηση και – γιατί όχι – την μόδα μπορεί να ζητάει, να φωνάζει, να απαιτεί να της φέρονται όπως της αξίζει». Για εκείνον για να αλλάξει το τοπίο πρέπει να αλλάξουν όλα τα κομμάτια που το συνθέτουν. Η τέχνη σε αυτό μπορεί να βοηθήσει με το να γίνει κοινωνός της δικαιοσύνης, της ευγένειας, της μαχητικότητας και να στηρίξει όλα τα μέλη της κοινωνίας (όχι μόνο την γυναίκα) που χρειάζονται ενδυνάμωση και στήριξη.
Όσον αφορά την Ημέρα της Γυναίκας, υπογραμμίζει: «H γυναίκα είναι αγάπη, είναι ζωή, δημιουργία, δίνει φως, αγκαλιά , φροντίδα. Οφείλουμε να την γιορτάζουμε και να την χειροκροτούμε κάθε μέρα που περνάει. Οφείλουμε επίσης να την σεβόμαστε, να την στηρίζουμε και να παλεύουμε πλάι πλάι για να αλλάξουμε τις προκαταλήψεις και τις αποτρόπαιες συμπεριφορές. Αυτό είναι το αναγκαίο και έχει ήδη καθυστερήσει πολύ».
Νατάσα Κεφαλληνού «Η ενδυνάμωση των γυναικών, αποτελεί προτεραιότητα»
Η Νατάσα Κεφαλληνού, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Κέντρου Διοτίμα μετά από μία περίοδο έξαρσης της βίας στο σπίτι, λόγω της πανδημίας έχει σαφώς πολλά να πει και για τόσα ακόμα να παλέψει μέσα από τη θέση της στη ΔΙΟΤΙΜΑ. Σαφώς, η ανάδειξη της δύναμης των γυναικών είναι ζωτικής σημασίας για το έργο και η δράση της BSB είναι ένα ακόμα μέσο για την επίτευξη του στόχου και θέλουμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ προς την εταιρεία και προσωπικά προς την κυρία Μπιθαρά, η οποία αγκάλιασε με ευαισθησία και ενδιαφέρον όλη τη δράση.
«Για εμάς, στο Κέντρο Διοτίμα η πρόληψη και η ευαισθητοποίηση για την έμφυλη βία και τις διακρίσεις λόγω φύλου, αλλά και η ενδυνάμωση των γυναικών, αποτελούν προτεραιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενεργοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών και της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διαμόρφωσης ενός κόσμου έμφυλης ισότητας και δικαιοσύνης. Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλει σημαντικά και η δράση “Δύναμις” της BSB σε συνεργασία με 3 αξιόλογες/ους και ευαισθητοποιημένες/ους καλλιτέχνιδες/ες, αναδεικνύοντας τη δύναμη των γυναικών, μέσω της οποίας μπορούν να καταρρίψουν εμπόδια, διακρίσεις και έμφυλες προκαταλήψεις αναλαμβάνοντας τη θέση που τους αναλογεί στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική ζωή», αναφέρει χαρακτηριστικά η Νατάσα Κεφαλληνού.
Αυτή η πρωτοβουλία θα ενισχύσει το πρόγραμμα δωρεάν νομικής βοήθειας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του Κέντρου Διοτίμα. «Μέσω του προγράμματος παρέχονται: βραχείας διάρκειας ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική βοήθεια (νομική συμβουλευτική και δικαστική εκπροσώπηση, κάλυψη όλων των δικαστικών εξόδων), σε επιζώσες έμφυλης βίας, Ελληνίδες και μετανάστριες, κάτοικοι Αττικής, με χαμηλά εισοδήματα», τονίζει.