«Να συγκρίνεις τον εαυτό σου μόνο με τον εαυτό σου» λέει η AI Product Manager στην Google Μαρίλη Νίκα

Το να είσαι θηλυκότητα μπορεί να γίνει γιορτή. Για να συμβεί, όμως, αυτό, πρέπει να μπορεί να γίνει για όλες μας. Μέχρι να συμβεί αυτό, θα είμαστε εδώ στο ELLE πολλές φωνές ενωμένες. Μαζί σαν μία φωνή, μια χώρα, μια καταγωγή, μια αγκαλιά. Σαν μια αλυσίδα από θηλυκότητες που θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να νικήσουμε τον σεξισμό, την πατριαρχία, την έμφυλη βία και ό,τι άλλο μας πληγώνει. Η Μαρίλη Νίκα είναι μια τέτοια φωνή. #ΤοΜελλονΕιναιΓυναικα

Elle 26 Μαρ. 21
«Να συγκρίνεις τον εαυτό σου μόνο με τον εαυτό σου» λέει η AI Product Manager στην Google Μαρίλη Νίκα

«Πριν από περίπου 10 χρόνια, με αφορμή μια ομιλία που βρήκα online, άρχισα να αντιμετωπίζω διαφορετικά την καριέρα μου. Αποφάσισα να εξερευνήσω πώς θα ήταν να μη φοβάμαι να λέω ακριβώς αυτό που σκέφτομαι, να μη διστάζω να διεκδικώ αυτό που πραγματικά θέλω και να μη δειλιάζω όταν έρχομαι αντιμέτωπη με την αλλαγή. Σκέφτηκα στο τέλος της ημέρας ότι η ζωή είναι μικρή και αξίζει τον κόπο να μην τη φοβάσαι.

Με αυτό το πείραμά μου, λοιπόν, συνειδητοποίησα ότι η επιτυχία δεν σχεδιάζεται, δεν κατασκευάζεται και δεν προβλέπεται. Η επιτυχία γεννιέται, διεκδικείται και δεν είναι μια ευθεία γραμμή – οι πορείες μας ξεκινάνε, σταματάνε, και στο τέλος αλλάζουν διαδρομή. Η επιτυχία είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς άβολων αποφάσεων που ίσως πάνε ενάντια στη φύση μας και δεν θέλουμε να τις αντιμετωπίσουμε. Η επιτυχία χρειάζεται επιμονή και θάρρος, το θάρρος που χρειάστηκα όταν αποφάσισα να φύγω από την Ελλάδα, θάρρος ώστε να μην πάψω ποτέ να ονειρεύομαι κάτι που φαινόταν “ανέλπιστο”, αλλά και θάρρος να πιστεύω πραγματικά στον εαυτό μου. Η επιτυχία θέλει ρίσκο και να είσαι προετοιμασμένος να μην πετύχεις με τον τρόπο που είχες στο μυαλό σου, αλλά με νέες μεθόδους που θα ανακαλύψεις στην πορεία. Μαθαίνεις από τα λάθη σου, εξελίσσεσαι, πεισμώνεις και συνεχίζεις. Είναι άβολο, αλλά μέσα σου αισθάνεσαι ικανοποίηση, και στο τέλος της ημέρας δεν μετανιώνεις που προσπάθησες. Και όχι, ποτέ δεν είναι αργά να ακολουθήσεις αυτό που θέλεις μέσα σου.

Λένε πως αν δεν ζητήσεις κάτι τότε η απάντηση θα είναι σίγουρα “όχι”. (δεν το καταλαβαίνω αυτό) Δεν είναι εύκολο να βγεις από την “comfort zone” σου, μέσα στην οποία αισθάνεσαι ασφαλής, αλλά γιατί να μην το κάνεις; Όταν ήμουν φοιτήτρια στην Αγγλία, παρακολούθησα ένα συνέδριο πληροφορικής. Μια ομιλήτρια ήταν καταπληκτική. Ήταν αντιπρόεδρος σε μια εταιρεία που πάντα θαύμαζα, και όταν τελείωσε τον λόγο της, χωρίς δεύτερη σκέψη την πλησίασα και της μίλησα. Την ευχαρίστησα για την ομιλία της και τη ρώτησα πού θα μπορούσα να μάθω περισσότερα για μια τεχνολογία για την οποία μιλούσε. Μέσα σε δευτερόλεπτα έβγαλε μια κάρτα από την τσέπη της με το προσωπικό της email και έτσι απλά μόλις είχα δημιουργήσει μια νέα επαφή με ένα άτομο που με ενέπνεε. Δύο emails αργότερα, είχα κλείσει τηλεφωνική συνέντευξη στο τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης αυτής της εταιρείας. Τελικά δεν εργάστηκα εκεί, αλλά δημιούργησα τρεις νέες επαφές με τις οποίες επικοινωνώ ακόμη και σήμερα.

Πρόσφατα, με ρώτησαν τι θα ήθελα να πω στον νεότερο εαυτό μου. Η απάντηση είναι τα δύο παρακάτω και τα μοιράζομαι με κάθε γυναίκα εκεί έξω.
Η ελπίδα δεν αποτελεί στρατηγική, αλλά σε βοηθάει να μην το βάζεις κάτω. Δηλαδή, δεν αρκεί να ελπίζεις για να καταφέρεις κάτι, πρέπει να εργαστείς για να δημιουργήσεις ευκαιρίες για τον εαυτό σου. Για παράδειγμα, αν θέλει κάποιος να ακολουθήσει ένα μεταπτυχιακό σε κάποια επιστήμη, τότε πρέπει να γίνει δεκτός στο πανεπιστήμιο. Για να γίνει δεκτός, πρέπει να κάνει αίτηση. Για να κάνει αίτηση, πρέπει να περάσει στις εξετάσεις. Για να το καταφέρει αυτό, πρέπει να διαβάσει. Για να διαβάσει, πρέπει να πάρει το βιβλίο με τη σωστή ύλη. Οπότε, το πρώτο βήμα είναι να αγοράσεις το βιβλίο.
Να συγκρίνεις τον εαυτό σου μόνο με τον εαυτό σου. Και αυτό γιατί ο καθένας μας ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική πορεία, η οποία μας προκύπτει μέσα από μια σειρά προτεραιοτήτων και αποφάσεων που είναι αποκλειστικά δικές μας, εντελώς μοναδικές και εντελώς διαφορετικές από οποιουδήποτε άλλου. Και για όλα τα παραπάνω δεν θα έπρεπε να έχει σημασία αν είσαι άντρας ή γυναίκα».

Info: Η Μαρίλη Νίκα, AI Product Manager στην Google θα μιλήσει το Σάββατο 27 Μαρτίου στο Athens Science Festival 2021 που διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία-SciCo, το British Council και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών. Η ομιλία της θα είναι με τίτλο «Η “τέχνη” τού να δημιουργείς φιλικά προς τον χρήστη ψηφιακά προϊόντα» μαζί με την Ράνια Σβορώνου, Design Director στην IBM μας αποκαλύψουν τις διαδικασίες και τον τρόπο σκέψης πίσω από τη σύλληψη και την υλοποίηση γνωστών ψηφιακών προϊόντων που χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά. Η Μαρίλη Νίκα εργάζεται στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και μένει στο Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια. Έχει εργαστεί σε εταιρείες όπως η Google και το Facebook και έχει ολοκληρώσει διδακτορικό στην Πληροφορική στο Λονδίνο. Βρείτε τη στο Instagram @marilynika.

 

Διαβάστε όλες τις φωνές εδώ. 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT