Μια μαρτυρία ψυχολογικής βίας με αφορμή την Παγκόσμια Ηµέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Μια γυναίκα μοιράζεται με το ELLE τη δική της ιστορία έμφυλης βίας, στην πιο ύπουλη μορφή της, αυτή της ψυχολογικής βίας.

Elle 25 Νοε. 22
Μια μαρτυρία ψυχολογικής βίας με αφορμή την Παγκόσμια Ηµέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί παγκοσμίως ως η Ηµέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Το πόσο επίκαιρο είναι το αίτημα που προτάσσει αυτή η μέρα, μόλις 36 μέρες από την εκπνοή του 2022, είναι ανατριχιαστικό. Μέχρι να μην χρειάζεται να σημειώνουμε στα ημερολόγιά μας αυτή την μέρα, μέχρι να μην έχουμε αφορμές να βγαίνουμε στις 25 του Νοέμβρη στον δρόμο, θα στεκόμαστε δίπλα στα θύματα που ψάχνουν τη δύναμη να ανγωρίσουν τη βία και να μιλήσουν. Θα υψώνουμε μαζί τους τη φωνή μας. Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ηµέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών μία γυναίκα γυναίκα μοιράζεται με το ELLE τη δική της ιστορία έμφυλης βίας, στην πιο ύπουλη μορφή της, αυτή της ψυχολογικής βίας.

Μια μαρτυρία ψυχολογικής βίας

«Δεν είχα ποτέ σημάδια στο σώμα μου. Αλλά είχα διαρκώς ένα φοβισμένο βλέμμα που μου το επεσήμαναν οι φίλοι μου. Για καιρό δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι κακοποιούμαι. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κακοποίηση είναι να φοβάμαι να ξυπνήσω πριν από αυτόν το πρωί. Να προτιμώ να μένω παραπάνω ώρες στο γραφείο ή να βρίσκω δουλειές τα Σαββατοκύριακα για να μη μένω σπίτι. Να κρύβω ό,τι αγόραζα online κατά τη διάρκεια της καραντίνας μη τυχόν και τα δει. Ο πρώην σύντροφός μου υπήρξε βίαιος. Δεν με χτύπησε ποτέ. Αλλά οι φωνές, τα νεύρα του, η γκρίνια, οι τρύπες στις πόρτες… Ζούσα σε ένα σπίτι λες και ήμουν καλυμμένη διαρκώς με bubble χαρτί για να μην προκαλέσω κανενός είδους ενόχληση. Ήταν πάντα οξύθυμος. Ανέβαζε τη φωνή του διαρκώς. “Έχει θερμοσίφωνα μέσα του”, είπε μια φορά ένας από τους φίλους του για εκείνον. Η καραντίνα ήταν ο περισσότερος χρόνος που περάσαμε μαζί και στην πραγματικότητα συγκατοικήσαμε. Μεταμορφωνόταν ο ίδιος συνεχώς σε θυμό. Ήρθε και έμεινε σπίτι μου και ήταν λες και ήθελε να φύγω εγώ από αυτό. Άρχισε να με μειώνει, να μου μιλάει άσχημα, να κοροϊδεύει το σώμα μου, να φωνάζει στο τηλέφωνο. Να έχει πάντα κάτι κακό να πει. Δεν με έδειρε ποτέ, αλλά αν δεν είχα αντιδράσει, μπορεί και να το είχε κάνει. Μπορεί και όχι, δεν έχει σημασία. Τα πρωινά ένιωθα να πονάνε τα όργανά μου από μέσα από την πίεση να μην τον εκνευρίσω. Για να του πω να φύγει από το σπίτι ήπια μισό μπουκάλι κρασί. Του το είπα και έφυγα από το σπίτι εγώ. Την άλλη μέρα που γύρισα είχε μαζέψει τα πράγματά του. Και είχε καταστρέψει πολλά από τα δικά μου».

* Η μαρτυρία είναι ανώνυμη για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων του θύματος. 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT