Το ντοκιμαντέρ που αξίζει να δεις για τις γυναίκες σήμερα στις 7

Η ιστορία και οι δράσεις της Αυτόνομης Ομάδας Γυναικών Θεσσαλονίκης ξεδιπλώνονται στις 27 Νοεμβρίου στον χώρο Ρομάντσο στην Αθήνα.

Elle 27 Νοε. 19
Το ντοκιμαντέρ που αξίζει να δεις για τις γυναίκες σήμερα στις 7

Φωτογράφος: Γιώργος Καπλανίδης

Στο πλαίσιο της ημέρας για τη Βία κατά των γυναικών που ήταν 25 Νοεμβρίου, γίνονται αυτή την εβδομάδα διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης. Μία από αυτές είναι η προβολή του ντοκιμαντέρ της Βίλμας Μενίκη «Οι Κατίνες μου». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα 27 Νοεμβρίου στο Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3 στην Αθήνα, στις 7 το απόγευμα.

Ο λόγος που γίνονται τέτοιες δράσεις είναι η ενημέρωση για το μέγεθος του προβλήματος και η κινητοποίηση των γυναικών ώστε να ζητούν βοήθεια. Ποια είναι όμως η εικόνα για τη βία που ασκείται στις γυναίκες στη χώρα μας; Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν πριν λίγες μέρες από το Παρατηρητήριο για την Ισότητα των Φύλων της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ.) κάνουν λόγο για αύξηση του ποσοστού των γυναικών που κατήγγειλαν στην αστυνομία περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας (2012-2017) κατά 49%. Την περίοδο 4/2012-11/2018, 25.079 γυναίκες εξυπηρετήθηκαν στα 41 Συμβουλευτικά Κέντρα στην Ελλάδα  και τα περισσότερα περιστατικά (22.183) αφορούσαν την άσκηση βίας σε βάρος τους. Από τις 3.325 γυναίκες που απευθύνθηκαν το 2018 στη γραμμή SOS 15900 της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ., το 88,8% των περιπτώσεων αφορούσε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Η πλειονότητα των θυτών από το σύνολο των 2.833 δραστών είναι άντρες (84,5%). Δυστυχώς, το 2018 δολοφονήθηκαν 13 γυναίκες από συγγενικό τους πρόσωπο στη χώρα μας.

Το ντοκιμαντέρ και η γυναικεία αλληλεγγύη
Το ντοκιμαντέρ «Οι Κατίνες μου» που παρουσιάζεται σήμερα παραμένει επίκαιρο γιατί το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών είναι έντονο. Η ταινία καταγράφει την ιστορία και την πορεία της Αυτόνομης Ομάδας Γυναικών Θεσσαλονίκης (1985-1995) με όλες τις δράσεις της. Η σκηνοθέτης αξιοποιεί αρχειακό υλικό, όπως φωτογραφίες και άρθρα της εποχής, αλλά και προσωπικές αφηγήσεις που μας γυρίζουν πίσω και σύγχρονες συνεντεύξεις ανθρώπων που συμμετείχαν στο γυναικείο κίνημα. Την προβολή συνδιοργανώνουν η φεμινιστική ομάδα «Το Μωβ», η οργάνωση «Κόσμος χωρίς πολέμους και βία» και το «Δίκτυο για την σχολική διαμεσολάβηση» (ΚΕΔΕ).

Δείτε το τρέιλερ:

Τι έκανε η Αυτόνομη Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης
Οι κυριότερες δράσεις της ήταν:
• Η δημιουργία της SOS γραμμής για γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού (1991-1995).
• Η έκδοση του φεμινιστικού περιοδικού Κατίνα με 7 τεύχη
• Η πραγματοποίηση του 1ου φεστιβάλ Γυναικών, όπου επιτρεπόταν η είσοδος μόνο σε γυναίκες, με καλεσμένη την Ολλανδή συγγραφέα Άνια Μέυλεμπελτ και την συνθέτρια Νένα Βενετσάνου (1987).
• Ομάδα αυτογνωσίας και αυτοανάλυσης
• Συνεργασία με τοπικούς φορείς, γιατρίνες/γιατρούς, δικηγορους, πανεπιστημιακές/κούς (Ομάδα Γυναικείων Σπουδών)
• Διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων –κινηματογραφικές προβολές, αφιερώματα, μουσικές συναντήσεις, πάρτι
• Διαμαρτυρίες και δημόσιες πορείες στην πόλη
• Ραδιοφωνική εκπομπή.

Τη μουσική του ντοκιμαντέρ υπογράφουν οι: Νένα Βενετσάνου, Χριστίνα Κυριακίδου, πολυφωνικό γυναικείο γκρουπ Stringless, Barbara Strozzi.
Το ντοκιμαντέρ έχει προβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2019, στα Γρεβενά, στην Χίο, στην Κομοτηνή, στην Κοζάνη, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας και στο Σπλιτ της Κροατίας.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT