Μήπως σπαταλάμε τα τρόφιμα με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος να θεωρείται άχρηστο; Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF τρέχει το πρόγραμμα «Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία» με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και τη συνετή αξιοποίηση κάθε πόρου που μας χαρίζει ο πλανήτης. Ειδικότερα, το WWF συνεργάστηκε με τρία μεγάλα ξενοδοχεία της Αττικής που υλοποίησαν το πρόγραμμα με σκοπό να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε αυτά, μέσα από την καλύτερη διαχείριση των πρώτων υλών.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019, με την υποστήριξη της Unilever Food Solutions, σε τρία γνωστά ξενοδοχεία (το Grecotel Cape Sounio στο Σούνιο, το Aquila Rithymna Beach στην Κρήτη και το Marriott Athens του ομίλου Χανδρή στην Αθήνα), για 4 μήνες (Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2019), ενώ προηγήθηκε εκπαίδευση του προσωπικού στο θέμα της μείωσης της σπατάλης τροφίμων.
Μέσα σε αυτό το διάστημα, η σπατάλη μειώθηκε μεταξύ 10-25% στα τρία ξενοδοχεία. Αυτό αποδεικνύει ότι ακολουθώντας απλές πρακτικές, μπορούμε όλοι να μειώσουμε την σπατάλη τροφίμων και να έχουμε ένα θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Το επόμενο διάστημα, θα διατίθεται ένας δωρεάν οδηγός μείωσης σπατάλης τροφίμων για ξενοδοχεία.Τον Φεβρουάριο του 2020 το WWF Ελλάς προγραμματίζει 5 σεμινάρια πανελλαδικά σε επαγγελματίες του κλάδου. Αντίστοιχα, 2 ξεχωριστά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν για φοιτητές σχολών μαγειρικής.