Πώς να φτιάξετε πελτέ ντομάτας

Αυτή σίγουρα είναι η εποχή τους. Επωφεληθείτε από το γεγονός, προμηθευτείτε τις πιο ώριμες και παρασκευάστε εύκολα μια νόστιμη σάλτσα για τα πιάτα του χειμώνα.

Elle 20 Αυγ. 12
Πώς να φτιάξετε πελτέ ντομάτας

Η κόκκινη πρωταγωνίστρια του καλοκαιριού εισβάλλει στην κατσαρόλα, μεταμορφώνοντας ακόμη και το πιο απλό φαγητό σε γαστρονομική πανδαισία. Ο λόγος για την ντομάτα, που μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται σε αφθονία και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και σε προσιτή τιμή. Εκμεταλλευτείτε αυτή την περίοδο και φτιάξτε μόνοι σας αγνό πελτέ, με διάρκεια ζωής ενός έτους.

Υλικά
3 κιλά ώριμες ντομάτες (ιδανική είναι η ποικιλία πομοντόρο)
6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
γυάλινα βάζα με καπάκι

Εκτέλεση
1. Πλένετε καλά τις ντομάτες. Τις τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και έπειτα τις βυθίζετε σε ένα μπολ με παγωμένο, ώστε να μπορέσετε να αφαιρέσετε εύκολα τη φλούδα τους.

2. Τις ξεφλουδίζετε και έπειτα τις τρίβετε σε τρίφτη ή τις πολτοποιείτε με τη βοήθεια του μπλέντερ.
Τοποθετείτε τις ντομάτες σε σουρωτήρι, τις στραγγίζετε ώστε να φύγουν όσα περισσότερα από τα υγρά τους γίνεται.

3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζετε τον πολτό ντομάτας, αρχικά σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ σταδιακά χαμηλώνετε τη φωτιά. Με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας ανακατεύετε συχνά και σε περίπου 50΄, όταν θα έχουν εξατμιστεί τα υγρά, αλατίζετε και αποσύρετε από το μάτι.

4. Σε άλλη κατσαρόλα με νερό που βράζει τοποθετείτε τα βάζα και τα αφήνετε να αποστειρωθούν για 10΄. Τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα, δίνοντας έμφαση κυρίως στο καπάκι τους.

5. Βάζετε τη ζεστή σάλτσα ντομάτας στα καυτά βάζα, αφήνοντας περιθώριο μερικών εκατοστών προκειμένου να προσθέσετε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Κλείνετε ερμητικά τα βάζα και τα τοποθετείτε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
 Αποθηκεύετε σε σκιερό, δροσερό περιβάλλον για ένα χρόνο. Το κάθε βαζάκι που ανοίγετε μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο για μία εβδομάδα.

Extra tip: Για πιο ιδιαίτερη γεύση μπορείτε να προσθέσετε στην πάστα ντομάτας ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, σκόρδο, κρεμμύδι ή και μαϊντανό, αρκεί όλα τα παραπάνω να ενσωματωθούν στο μείγμα κατά τη διάρκεια του βρασίματος.
 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT