Συνταγές: Εσύ θα έτρωγες ένα λουλούδι;

Το φρέσκο λουλούδι γίνεται το συστατικό κλειδί σε επιδόρπια που αποθεώνουν την άνοιξη.

Elle 30 Απρ. 23
Συνταγές: Εσύ θα έτρωγες ένα λουλούδι;

Συνταγές με φρέσκα λουλούδια, σπόρους και φρούτα που φέρνουν την άνοιξη απευθείας στους γευστικούς κάλυκες.

Παντεσπάνι με γιασεμί, μους βανίλιας & μάνγκο

ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ / ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 40’ / ΨΗΣΙΜΟ: 35’ ΥΛΙΚΑ

1 μάνγκο

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

6 αυγά / 190 γραμμ. ζάχαρη
άχνη / 1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας / 190 γραμμ. αλεύρι /
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ / 2 κ.σ. σιρόπι γιασεμιού /
1 κ.σ. πέταλα γιασεμιού αποξηραμένα ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
(κρέμα ζαχαροπλαστικής + ιταλική μαρέγκα) 250ml γάλα /
2 ξυλάκια βανίλιας (με ένα μαχαίρι ξύνετε τους σπόρους) /
50 γραμμ. κρόκος αυγού / 170 γραμμ. ζάχαρη / 20 γραμμ.
κορν φλάουρ / 60 γραμμ. ασπράδι αυγού / 250 γραμμ. βούτυρο μαλακό

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Πέταλα ορχιδέας και γιασεμιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC και ετοιμάζετε το παντεσπάνι: Χωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέτετε τις δύο ζάχαρες
συνεχίζοντας το χτύπημα. Σταδιακά ρίχνετε τους κρόκους, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το σιρόπι και τα πέταλα γιασεμιού και ανακατεύετε απαλά. Στρώνετε μια φόρμα 20×14 εκ. με χαρτί ψησίματος, αδειάζετε το μείγμα και το ψήνετε για 30’. Μόλις κρυώσει το παντεσπάνι, το βγάζετε από τη φόρμα και το κόβετε σε 3 ισομεγέθεις δίσκους.

2. Ετοιμάζετε τη μους: Φτιάχνετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής: Σε μια κατσαρόλα βάζετε να βράσουν το γάλα και οι σπόροι βανίλιας. Σε ένα μπολ χτυπάτε τους κρόκους αυγού, 50 γραμμ. ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Σουρώνετε το γάλα, το ρίχνετε στο μπολ και ανακατεύετε καλά. Βάζετε το μείγμα στην κατσαρόλα και το αφήνετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 2-3’ και ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να σφίξει. Αδειάζετε την κρέμα σε πιατέλα και τη σκεπάζετε με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα. Την αφήνετε να κρυώσει.

3. Ετοιμάζετε την ιταλική μαρέγκα: Σε μια κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά βράζετε 120 γραμμ. ζάχαρη με 3ml νερό μέχρι να έχετε ένα σιρόπι. Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια και συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνετε σταδιακά το σιρόπι.

4. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε το βούτυρο μέχρι να γίνει κρέμα, προσθέτετε τη μαρέγκα, ανακατεύετε, ρίχνετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύετε ξανά μέχρι να έχετε μια λεία μους.

5. Ξεφλουδίζετε το μάνγκο και το κόβετε σε μικρά κυβάκια. Απλώνετε στον ένα δίσκο από παντεσπάνι το 1/3 της μους και τα μισά μάνγκο. Βάζετε από πάνω τον δεύτερο δίσκο και κάνετε το ίδιο. Τέλος τοποθετείτε τον τρίτο δίσκο και με μια σπάτουλα καλύπτετε το γλυκό με την υπόλοιπη μους. Το διακοσμείτε με τα πέταλα ορχιδέας και γιασεμιού.

Πανακότα με ροδοπέταλα, καρύδα & κάρδαμο

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ / ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 25’ /ΑΝΑΜΟΝΉ: 2 ΏΡΕΣ / ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 10’ ΥΛΙΚΑ

3 φύλλα ζελατίνη / 40ml γάλα καρύδας
/ 20ml κρύα κρέμα γάλακτος πλήρης /
70 γραμμ. ζάχαρη / 1/2 κ.γ. κάρδαμο /
2 κ.σ. ροδοπέταλα αποξηραμένα /
1 ξυλάκι βανίλιας (με ένα μαχαίρι
ξύνετε τους σπόρους)/ 4 κ.γ. σιρόπι τριαντάφυλλου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε ένα μπολ με παγωμένο νερό μουσκεύετε τα φύλλα ζελατίνης. Σε μια κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά βάζετε να πάρουν μια βράση το γάλα καρύδας, η κρέμα γάλακτος, η ζάχαρη, το κάρδαμο, τα ροδοπέταλα και οι σπόροι βανίλιας για 5’ ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, το σκεπάζετε και το αφήνετε στην άκρη για 10′. Σε ένα μπολ σουρώνετε το γάλα, στύβετε τη ζελατίνη, την προσθέτετε στο μπολ, ανακατεύετε απαλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αδειάζετε την πανακότα σε 4 μπολάκια. Τα αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

2. Πριν σερβίρετε, ραντίζετε κάθε μπολάκι με 1ml σιρόπι τριαντάφυλλου και το διακοσμείτε με λίγα ροδοπέταλα.

Τριαντάφυλλα με μήλα & ζελέ τριαντάφυλλο

ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ / ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30’ / ΑΝΑΜΟΝΉ: 30’ / ΨΗΣΙΜΟ: 35’

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

200 γραμμ. αλεύρι /
40 γραμμ. ζάχαρη / 80 γραμμ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια / 2 κ.σ. ροδοπέταλα αποξηραμένα / 1 κρόκος αυγού
/ 3 κ.σ. παγωμένο νερό / Αλάτι

ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΜΕ ΜΗΛΑ

4 μήλα τύπου pink lady / Χυμός από 1 λεμόνι /
40 γραμμ. ζάχαρη / 3 κ.σ. ζάχαρη
καστανή / 2 κ.σ. ζελέ τριαντάφυλλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ετοιμάζετε τη ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, μια πρέζα αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια αμμώδη ζύμη. Προσθέτετε τα ροδοπέταλα και τον κρόκο. Ρίχνετε το νερό και ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για 30’.

2. Ετοιμάζετε τα μήλα: Τα καθαρίζετε, βγάζετε τους σπόρους και τα κόβετε σε λωρίδες. Σε μια κατσαρόλα βράζετε λίγο νερό μαζί με τον χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη και βουτάτε τα μήλα για 5’ μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.

3. Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη και κόβετε 6 λωρίδες πλάτους περίπου 6 εκ. Στρώνετε στο πάνω μέρος κάθε λωρίδας τις φέτες μήλου, τη μία πάνω από την άλλη όπως τα κεραμίδια, τα σκεπάζετε με το κάτω μέρος της ζύμης, κλείνετε σφιχτά τις άκρες και τη στρίβετε ώστε να να σχηματιστεί ένα τριαντάφυλλο.

4. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Βάζετε τα τριαντάφυλλα μέσα σε φορμάκια για μάφιν (ώστε να σταθούν όρθια), τα πασπαλίζετε με την καστανή ζάχαρη και τα ψήνετε για 25’.

5. Τα βγάζετε από τον φούρνο και με ένα πινέλο τα αλείφετε με το ζελέ τριαντάφυλλο.

Κέικ με λεμόνι, παπαρουνόσπορο & γλάσο λεβάντας

ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ / ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15’ / ΨΗΣΙΜΟ: 1 ΏΡΑ

ΥΛΙΚΑ

130 γραμμ. βούτυρο μαλακό / 200
γραμμ. ζάχαρη άχνη / 3 αυγά / Ξύσμα
από 2 λεμόνια / Χυμός από 1 λεμόνι /
240 γραμμ. αλεύρι / 1/2 κ.γ. αλάτι /
1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ /
15ml κρέμα γάλακτος πλήρης / 2 κ.σ.
παπαρουνόσπορος / ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ 120
γραμμ. ζάχαρη / 1 κ.σ. σιρόπι λεβάντας / 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος πλήρης /

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Πανσέδες & κλαράκια λεβάντας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ μήκους 26 εκ. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα προσθέτοντας ένα ένα τα αυγά. Ρίχνετε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε. Προσθέτετε το 1/3 του αλευριού, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύετε, ρίχνετε το 1/3 της κρέμας γάλακτος, ανακατεύετε ξανά και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος, προσθέτετε τον παπαρουνόσπορο.

2. Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα και το ψήνετε στον φούρνο για 1 ώρα. Αφήνετε τη φόρμα πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει πριν ξεφορμάρετε το κέικ.

3. Ετοιμάζετε το γλάσο: Σε ένα μπολ ανακατεύετε με ένα κουτάλι όλα τα υλικά, καλύπτετε το γλυκό με το γλάσο και το διακοσμείτεμε τα λουλούδια.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: VALERY GUEDES
STYLING, ΣΥΝΤΑΓΕΣ: ELISABETH GUEDE

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT