Τερίν με συκωτάκια πουλερικών

150 γραμμ. συκωτάκια πουλερικών

450 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό (ή μια έτοιμη γέμιση της επιλογής σας, όπως πατέ συκωτιού)

λίγες λεπτές φέτες λαρδί

1/2 ποτήρι πόρτο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

2 αβγά

3 κλωναράκια θυμάρι

3 φύλλα δάφνης

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Elle 01 Νοε. 11
Τερίν με συκωτάκια πουλερικών

1. Ρίχνετε το πόρτο σε μια κατσαρόλα και με προσοχή τού βάζετε φωτιά να ανάψει (φλαμπέ). Τοποθετείτε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ και από πάνω ρίχνετε το πόρτο. Προσθέτετε 1 αβγό και ανακατεύετε καλά.

2. Πλένετε καλά τα συκωτάκια και αφαιρείτε τα νεύρα τους, τα οποία είναι σαν κλωστές. Τα στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα βάζετε σε ένα μπολ. Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα αλατοπιπερώνετε. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά τα δύο τρίτα από τα συκωτάκια (κρατάτε το ένα τρίτο) ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Αναμειγνύετε τα σοταρισμένα συκωτάκια με τα άψητα που κρατήσατε και ρίχνετε το δεύτερο αβγό μαζί με το μείγμα του κιμά. Ανακατεύετε πολύ καλά.

3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160? C. Στρώνετε λαρδί σε μια φόρμα για τερίν καλύπτοντας όλο το εσωτερικό της. Βάζετε μέσα το μείγμα με τα συκωτάκια, από πάνω το θυμάρι και τα φύλλα δάφνης και φέτες λαρδί. Σκεπάζετε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο και την τοποθετείτε μέσα σε ένα πυρέξ γεμάτο νερό (μπεν μαρί). Βάζετε το πυρέξ μέσα στο φούρνο και μόλις ζεσταθεί το νερό, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 120? C. Συνεχίζετε το ψήσιμο για 2 ώρες.

4. Βγάζετε τη φόρμα από το μπεν μαρί και τοποθετείτε ένα βάρος πάνω στο αλουμινόχαρτο για να αποβάλει η τερίν ό,τι υγρά έχει κρατήσει και μπορεί να τη διαλύσουν. Αφού κρυώσει τελείως, την αφήνετε στο ψυγείο είκοσι τέσσερις ώρες.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT