3 εύκολες και λαχταριστές, σπιτικές συνταγές με μανιτάρια

Ποντάρουμε στις απεριόριστες δυνατότητες των μανιταριών και δημιουργούμε πιάτα που ευωδιάζουν φύση, βουνό και cocooning.

Elle 05 Μαΐ. 22
3 εύκολες και λαχταριστές, σπιτικές συνταγές με μανιτάρια

Ραβιόλια με κατσικίσιο τυρί, μανιτάρια & σος μαϊντανού

 

Υλικά:

300 γραμμ. μανιτάρια  shimeji καστανά, ψιλοκομμένα
Ροζ πιπέρι σε κόκκους
Λίγο θυμάρι
Για τα ραβιόλια
400 γραμμ. αλεύρι
3 ml ελαιόλαδο
4 αβγά
Για τη γέμιση
400 γραμμ. κατσικίσιο τυρί
5 ml κρέμα γάλακτος
100 γραμμ. μανιτάρια shimeji καστανά
Λίγο θυμάρι
Λίγα κλωνάρια μαϊντανός
Ροζ πιπέρι σε κόκκους
Για τη σος
5 ml ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
Χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:

1. Ετοιμάζετε τα ραβιόλια: Στο μπολ του μίξερ χτυπάτε με τον γάντζο και σε μέτρια ταχύτητα το αλεύρι, το λάδι, τα αβγά και μια πρέζα αλάτι μέχρι να έχετε μια λεία και ελαστική ζύμη. Την αφήνετε στο ψυγείο για 30’.

2. Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το τυρί και την κρέμα γάλακτος. Προσθέτετε τα μανιτάρια, τα μυρωδικά και το ροζ πιπέρι.

3. Μοιράζετε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια τα ανοίγετε με τον πλάστη σε φύλλα. Με ένα τσέρκι κόβετε στρογγυλά κομμάτια διαμέτρου περίπου 10 εκ. Βάζετε στο κέντρο ενός κομματιού 1 κ.γ. γέμιση και το σκεπάζετε με άλλο κομμάτι ζύμης. Με ένα πηρούνι πιέζετε κάθε ραβιόλι γύρω γύρω ώστε να κλείσει καλά.

4. Ετοιμάζετε τη σος: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το λάδι, τον μαϊντανό, το σκόρδο και τον χυμό λεμονιού.

5. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνετε τα ραβιόλια για 5’. Σε ένα λαδωμένο τηγάνι ροδίζετε τα 300 γραμμ. μανιτάρια shimeji και αλατοπιπερώνετε.

6. Γαρνίρετε τα ραβιόλια με τα σοταρισμένα μανιτάρια, τη σος μαϊντανού, πασπαλίζετε με το ροζ πιπέρι και το θυμάρι και σερβίρετε.

Extra Τip: Τα μανιτάρια shimeji προέρχονται από την Ασία και είναι πολύ νόστιμα. Μαγειρεύονται σε δυνατή φωτιά για να γίνουν τραγανά, αλλά δεν τρώγονται ωμά.

μανιτάρια

Κρεμ μπριλέ με μανιτάρια

Υλικά:

2 εσαλότ
1 σκελίδα σκόρδο
400 γραμμ. λευκά μανιτάρια
Χυμός από 1/2 λεμόνι
3 κλωνάρια θυμάρι (μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα)
1 κλωνάρι δενδρολίβανο (μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα)
Ροζ πιπέρι σε κόκκους
1 κ.σ. ελαιόλαδο
5 ml κρασί πόρτο
30 ml γάλα
10 ml κρέμα γάλακτος
4 αβγά
50 γραμμ. ζάχαρη καστανή
Μανιτάρια πορτσίνι σε σκόνη
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα εσαλότ και το σκόρδο. Σκουπίζετε τα μανιτάρια και κόβετε την άκρη από το ποδαράκι. Τα κόβετε σε λεπτές φέτες και τα ραντίζετε με τον χυμό λεμονιού.

2. Σε λίγο ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά σοτάρετε για 5’ τα εσαλότ, προσθέτετε τα μανιτάρια, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, το ροζ πιπέρι και αλατοπιπερώνετε. Μαγειρεύετε για ακόμη 10’ ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι τα μανιτάρια να βγάλουν τα υγρά τους και να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Ρίχνετε το κρασί, περιμένετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και μοιράζετε το μείγμα σε 4 φορμάκια.

3. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170ο C. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνετε. Χτυπάτε το μείγμα για 1’ και ρίχνετε ένα ένα τα αβγά. Αδειάζετε την κρέμα στα φορμάκια, τα τοποθετείτε σε ταψί στο οποίο έχετε ρίξει νερό μέχρι τη μέση (μπεν μαρί) και ψήνετε στον φούρνο για 35’. Όταν κρυώσουν, τα αφήνετε στο ψυγείο για 6 ώρες.

4. Πασπαλίζετε τις κρέμες με καστανή ζάχαρη και τα πορτσίνι σε σκόνη. Καίτε την επιφάνεια με το φλόγιστρο ώστε να γίνει καραμέλα και σερβίρετε αμέσως.

Extra Tip: Πριν σερβίρετε μπορείτε να διακοσμήσετε την κρέμα με πολύ λεπτές φέτες λευκών μανιταριών.

μανιτάρια

Νουντλς με κινέζικο λάχανο & μανιτάρια

Υλικά:

1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
300 γραμμ. φιλέτο κοτόπουλου κομμένο σε λωρίδες
3 κ.σ. σησαμέλαιο
400 γραμμ. νουντλς
2 κινέζικα λάχανα (pakchoi) κομμένα στη μέση
300 γραμμ. μανιτάρια shimeji λευκά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 κ.σ. γλυκιά σόγια σος
Λίγα κλωνάρια κόλιανδρος
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια. Ξεπλένετε τα μανιτάρια. Βράζετε τα νουντλς σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα σουρώνετε και τα ξεπλένετε με κρύο νερό.

2. Σε ένα τηγάνι με καυτό λάδι ροδίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτετε το κοτόπουλο, το σοτάρετε για 5’ και βάζετε στο σκεύος το κινέζικο λάχανο. Ανακατεύετε, ρίχνετε τα μανιτάρια και συνεχίζετε το μαγείρεμα για ακόμα 5’. Προσθέτετε τα νουντλς, τη σόγια σος και τα μισά κρεμμυδάκια και μαγειρεύετε για άλλα 5’.

3. Πριν σερβίρετε, αλατοπιπερώνετε όσο σας αρέσει και πασπαλίζετε το πιάτο με τα κλωνάρια κόλιανδρου και τα υπόλοιπα κρεμμυδάκια.

Extra Tip: Τα μανιτάρια shimeji ταιριάζουν και σε σάλτσες ή σε γέμιση για ζυμαρικά.

PHOTOS: VALERY GUEDES

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT