Αρνί ψητό με μυρωδικά
(προετοιμασία: 10′, μαγείρεμα: 30′, αναμονή: 5′)
Υλικά
2 μπουτάκια από αρνάκι γάλακτος
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κλωναράκι δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
4 κλωναράκια θυμάρι ψιλοκομμένα
2 φύλλα φασκόμηλο
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το σκόρδο, τα μυρωδικά και λίγο ελαιόλαδο μέχρι να γίνει μια πηχτή σος. Αλατοπιπερώνετε.
2. Αλείφετε το κρέας με το μείγμα, προσθέτετε στο ταψί ½ ποτήρι νερό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800 C για 1 ώρα. Το γυρίζετε πότε πότε για να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Αφήνετε το κρέας να ξεκουραστεί για 5΄ πριν σερβίρετε.
Πίτα με αρνί και πέστο
(προετοιμασία: 25′, μαγείρεμα: 40′)
Υλικά
1 αρνίσιο χεράκι χωρίς κόκαλο κομμένο σε κιμά
1 αυγό χτυπημένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα μαζί
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Για το πέστο
100 γραμμ. κουκουνάρι
50 γραμμ. τριμμένη παρμεζάνα
1 ματσάκι βασιλικός ψιλοκομμένος
Ελαιόλαδο
Για τη ζύμη
200 γραμμ. βρώμη
50 γραμμ. αλεύρι
50 γραμμ. παρμεζάνα
150 γραμμ. βούτυρο
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 2000 C.
2. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τον κιμά, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνετε.
3. Για τη ζύμη: Χτυπάτε τη βρώμη στο μίξερ. Προσθέτετε το αλεύρι, το βούτυρο, την παρμεζάνα, λίγα φύλλα δεντρολίβανο και αλατοπιπερώνετε. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης.Την τυλίγετε με μεμβράνη και την τοποθετείτε στο ψυγείο.
4. Για το πέστο: Χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν κρέμα. Ανακατεύετε το πέστο με τον σοταρισμένο κιμά.
5. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ. Καλύπτετε με τη ζύμη κομμένη σε λωρίδες. Αλείφετε με το αυγό, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο δεντρολίβανο και ψήνετε για 30′.
Αρνί με κρούστα ψωμιού
(προετοιμασία: 15′, αναμονή: 15′, μαγείρεμα: 50-55′)
Υλικά
1 αρνίσιο μπούτι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πάπρικα
1 κ.σ. κύμινο
1 ματσάκι κόλιανδρος ψιλοκομμένος
Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
500 γραμμ. ζύμη για ψωμί
Αστεροειδείς γλυκάνισοι
Σπόροι κόλιανδρου
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 2000 C και στρώνετε ένα κομμάτι λαδόχαρτο στο ταψί.
2. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το σκόρδο, την πάπρικα, το κύμινο, τον κόλιανδρο, το ξύσμα λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο.
3. Με ένα μαχαίρι χαράσσετε το κρέας και ανάμεσα στις σχισμές μοιράζετε το παραπάνω μείγμα.
4. Τυλίγετε το κρέας με τη ζύμη ψωμιού, βυθίζετε τους αστεροειδείς γλυκάνισους στη ζύμη και τους σπόρους κόλιανδρου και ψήνετε για 50′.
5. Χαμηλώνετε το θερμοστάτη στους 1800 C και ψήνετε για 5′ ακόμα.
6. Αφήνετε το κρέας να κρυώσει για 15′ πριν το κόψετε.
Ψητό ρολό αρνιού
(προετοιμασία 10΄, μαγείρεμα 45΄)
Υλικά
1 αρνίσιο χεράκι χωρίς κόκαλο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 20 φύλλα μέντας ή δυόσμου ψιλοκομμένα 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 κλωναράκι μαϊντανό, ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2 κ.σ. μέλι 1 κ.σ. σπόρους σουσαμιού καβουρντισμένους
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210ο C.
2. Τοποθετείτε το κρέας στον πάγκο εργασίας. Το αλείφετε με τη μουστάρδα, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με τα μυρωδικά και το σκόρδο απ’ όλες τις πλευρές.
3. Τυλίγετε το κρέας με το δίχτυ και το βάζετε στο ταψί. Περιχύνετε με το μέλι και λίγο ελαιόλαδο, προσθέτετε το σουσάμι και ένα ποτήρι νερό και το ψήνετε στο φούρνο στους 180ο C για 45’.
Τip: Προσθέστε αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα). Σε αυτή την περίπτωση βάλτε δύο ποτήρια νερό στο ταψί.
Μπούτι αρνιού με μυρωδικά, πατάτες και κρεμμύδια
(προετοιμασία 10’-μαγείρεμα 1 ώρα και 12’)
Υλικά
1 μπούτι αρνιού περίπου 2 κιλά, 1 ματσάκι μαϊντανό, 1 ματσάκι εστραγκόν, 1 κλωναράκι θυμάρι, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, 1 σκελίδα σκόρδο, 50 γραμμ. αλατισμένο βούτυρο, 1 κιλό πατάτες, 2 κρεμμύδια, βούτυρο για το ταψί, ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C.
2. Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε ροδέλες και τις τοποθετείτε σε ένα ταψί το οποίο έχετε αλείψει με βούτυρο.
3. Από πάνω ρίχνετε τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και μισό ποτήρι νερό. Τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο για 30’.
4. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε τα μυρωδικά, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο και το βούτυρο μέχρι να δέσουν και βουτάτε μέσα στο μείγμα το κρέας.
5. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 210° C, τοποθετείτε το κρέας στο ταψί με τις πατάτες και ψήνετε για 20’. Χαμηλώνετε το θερμοστάτη στους 180° C, γυρίζετε το κρέας και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20’. Μετά το γυρνάτε ξανά για να ψηθεί άλλα 2’.
6. Αφαιρείτε το ταψί από το φούρνο, το καλύπτετε με ένα αλουμινόχαρτο, το αφήνετε για 10’ και σερβίρετε.
Tip: Αντί για τα παρακάτω μυρωδικά χρησιμοποιήστε βασιλικό ή κόλιαντρο. -Μαρινάρετε το κρέας στο μείγμα με τα μυρωδικά για 24 ώρες.