Το απλό deco trick που θα φτιάχνει πάντα τη διάθεσή σου

Κι όμως είναι πιο εύκολο από όσο νομίζεις να δώσεις ένα boost στη διάθεση σου!

Elle 04 Σεπ. 22
Το απλό deco trick που θα φτιάχνει πάντα τη διάθεσή σου

Όλοι θα θέλαμε τα σπίτια μας να μοιάζουν φιλόξενα, ζεστά και χαρούμενα και σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Building and Environment, υπάρχει ένας απλός τρόπος να το κάνουμε να συμβεί. Ποιος είναι αυτός ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διάθεσή μας; Ο φωτισμός! Δες παρακάτω τι βρήκε η μελέτη σχετικά με το πώς να χρησιμοποιήσεις το φως προς όφελός σου στο σπίτι.

Μελέτη της επίδρασης του φωτός στη διάθεση.

Προκειμένου να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ φυσικού φωτός και συναισθηματικής ευεξίας, οι ερευνητές δημιούργησαν 25 διαφορετικές προσομοιώσεις σπιτιών, η καθεμία γεμάτη με διαφορετικές ποσότητες φυσικού φωτός. Ορισμένα σπίτια, για παράδειγμα, είχαν περισσότερα παράθυρα, ενώ άλλα είχαν μεγαλύτερα παράθυρα και άλλα είχαν παράθυρα που έβλεπαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις σε σχέση με τον ήλιο. Στη συνέχεια, 750 συμμετέχοντες εξερεύνησαν τα σπίτια της προσομοίωσης και βαθμολόγησαν πώς τους έκανε να νιώθουν το κάθε ένα από αυτλα σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10.

διάθεση

Τα ευρήματα και πώς να τα εφαρμόσεις στον χώρο σου.

Το φυσικό φως ήταν σαφώς ο νικητής όσον αφορά το είδος του φωτισμού που έκανε τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους και όσο περισσότερο φως, τόσο το καλύτερο. Τα σπίτια με παράθυρα που καλύπτουν τουλάχιστον το 40% του χώρου του τοίχου ενός δωματίου ήταν γενικά πιο προτιμητέα, ενώ η ισχυρότερη επίδραση του φωτισμού στη διάθεση παρατηρήθηκε σε γυναίκες και συμμετέχοντες κάτω των 30 ετών.

Επιπλέον, το χρώμα και το υλικό των εσωτερικών τοίχων έκαναν τη διαφορά στη διάθεση με βάση αυτά τα ευρήματα. Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι οι λευκοί και πιο καθαροί τόνοι επηρεάζουν τον φωτισμό ενός χώρου αντανακλώντας (και στη συνέχεια «ενισχύοντας») το φως, ενώ τα σκούρα χρώματα το απορροφούν. Το τούβλο ήταν το λιγότερο «χαρούμενο» υλικό και τα ευρήματα για το ξύλο ήταν ασαφή, καθώς οι εκδοχές του διαφέρουν πολύ.

διάθεση

Από αρχιτεκτονική άποψη, όπως εξηγεί ο συν-συγγραφέας της μελέτης Pablo Navarrete-Hernandez, Ph.D., σε ένα δελτίο τύπου, «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μεγιστοποιώντας τα μεγέθη παραθύρων, αυξάνοντας την απόσταση μεταξύ των κατοικιών για μείωση της σκιάς και χρησιμοποιώντας υλικά τοίχου και χρώματα που αντανακλούν καλύτερα το φως, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται μια αύξηση στην ευτυχία και μια μείωση στη λύπη».

Και όσον αφορά το πώς να βελτιστοποιήσεις το φως στο σπίτι σου, το να κρατάς τα στόρια ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ημέρας και να τοποθετείς στρατηγικά καθρέφτες για να αντανακλούν τη θέα των παραθύρων μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Και σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η εισαγωγή πιο ανοιχτόχρωμων αποχρώσεων και φινιρισμάτων μπορεί επίσης να βοηθήσει να πετύχεις μια ηλιόλουστη διάθεση στο σπίτι.

Photos: istockphoto.com

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT