Follow us

Search

Νησιά Fiji: Ένας επίγειος παράδεισος

Το να βρεθείς εκεί στην μέση του Ειρηνικού δεν είναι απλώς ένα ταξίδι. Είναι μια αναζήτηση για μια άλλη πατρίδα που οι άνθρωποι θέλουν να είναι συνεχώς η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Γι’ αυτό χαμογελούν ολόκληροι.

Νησιά Fiji: Ένας επίγειος παράδεισος

Υπάρχουν πολλά εξωτικά μέρη σε αυτό τον πλανήτη. Μέρη με καταπράσινα νερά και ουρανούς που το ηλιοβασίλεμα τους βάφει ροδακινί, με τεράστιες αμμουδιές όπου πάνω τους οι φοίνικες γράφουν με την σκιά τους. Όμως τα Νησιά Fiji που κρύβονται κάπου μέσα στον απέραντο Ειρηνικό ωκεανό είναι πολλά παραπάνω. Καταρχάς, δεν πρόκειται για ένα απλό σύμπλεγμα νησιών. Πρόκειται για ένα ολόκληρο κράτος από νησιά. Συγκεκριμένα αποτελείται από 322 μικρές τροπικές στεριές. Σχεδόν, το 90% του πληθυσμού όμως ζει σε δυο μόνο από αυτά, το Viti Levu και το Vanua Levu. Το αεροπλάνο σας ιδανικά θα προσγειωθεί στο πρώτο, όπου υπάρχει και η Suva, η πρωτεύουσα του κράτους Fiji. Γρήγορα όμως θα θελήσετε να μάθετε περισσότερα. Και θα το κάνετε, κυρίως όμως θα γνωρίσετε μια άλλη φιλοσοφία ζωής. Θα μάθετε πώς είναι να συνδέεστε βαθιά με ένα τόπο και να γίνεστε ένα με το πνεύμα του. Ο δρόμος για να συμβεί αυτό περνάει από τις αυλές των ντόπιων που δεν χάνουν ποτέ το χαμόγελό τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν γελούν μόνο με το στόμα τους. Γελούν με τα μάτια, γελούν με τα χέρια τους όταν σ΄ αγκαλιάζουν, γελούν με όλο τους σώμα. Ακόμα και όταν διηγούνται τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν το 2016. Τα Fiji επλήγησαν από τον Winston, τον πιο καταστροφικό κυκλώνα που καταγράφηκε στο νότιο ημισφαίριο, καταστρέφοντας πάνω από 40.000 σπίτια και επηρεάζοντας περίπου το 40% του πληθυσμού, ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές. Αυτό όμως δεν τους πτόησε. Πολύ γρήγορα κατάφεραν να επανέλθουν και να φροντίσουν τις πληγές τους. Και από αυτές μάλιστα έμαθαν ότι η μεγαλύτερη δύναμη σε αυτό τον πλανήτη είναι η ίδια η φύση. Γι’ αυτό και έχουν αναπτύξει έντονη οικολογική συνείδηση. Ακόμα και μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων έχουν υιοθετήσει πράσινες πολιτικές. Κάποιες από αυτές μάλιστα έχουν εντάξει στο δυναμικό τους ειδικό περιβαλλοντολόγο ώστε να ελέγχει τη λειτουργία του καταλύματος. Φροντίζουν τη σπάνια πανίδα και χλωρίδα των νησιών και χρηματοδοτούν περιβαλλοντολογικές ενέργειες.

Αρκούν όμως όλα αυτά για να φτάσει κάποιος τόσο μακριά; Ναι, αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσετε και τα εξής:
Εδώ θα δείτε έναν από τους πιο παραμυθένιους καταρράκτες στον κόσμο, τον Wainitu που είναι μόλις μια ώρα μακριά από το λιμάνι της Kavala. Θα πάρετε μέρος σε μια τελετή kava που είναι για τους ντόπιους μια μικρή ιεροτελεστία μύησης κατά την οποία καταναλώνουν το ομώνυμο ποτό, το οποίο φτιάχνουν μόνοι τους στο σπίτι τους. Θα εξερευνήσετε απομακρυσμένα χωριουδάκια που θα συναντήσετε στην ενδοχώρα των μεγαλύτερων νησιών, κρυμμένα μέσα σε παρθένα τροπικά δάση. Θα περάσετε μέσα από ολόκληρα στρέμματα με φοίνικες και λόφους κατάφυτους από δέντρα που λυγίζουν από το βάρος των ώριμων μάνγκο, χωματόδρομους ή δρομάκια που δεξιά και αριστερά τους μεγαλώνουν τεράστιοι ιβίσκοι, αλλά και θάμνοι με τα άνθη frangipani-αυτά φορούν οι ντόπιοι πίσω από το αυτί τους. Θα κάνετε βουτιές σε πέτρινες πισίνες που ξεπετάγονται σε απίθανα σημεία μέσα στα δάση, σε ευλογημένους, αμόλυντους θαλάσσιους βυθούς, αλλά και υποθαλάσσιες σπηλιές με αρχαίες επιγραφές. Θα πάρετε μέρος σε αυτοσχέδια γλέντια, θα χορέψετε meke, τον παραδοσιακό χορό τους και θα λικνιστείτε στους ήχους τους χειροποίητου τύμπανου, lali. Το άλλο που φυσικά θα λατρέψετε στα Fiji είναι η σχέση των ανθρώπων με το φαγητό. Εδώ πιστεύουν ότι όλα τα φαγητά γίνονται ακόμα πιο νόστιμα όταν τα τρως με παρέα. Οπότε δεν θα διστάσουν καθόλου να μοιραστούν μαζί σας φρέσκους αστακούς ceviche μαγειρεμένους μονάχα σε λεμόνι και καυτερές πιπεριές. Πάνω από ένα ξύλινο μπολ με αστακό θα σας διδάξουν και κάτι ακόμα. Θα σας πουν πως το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν ανά πάσα στιγμή να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Αυτό είναι που τους κάνει φιλόξενους, καλόκαρδους και γενναιόδωρους. Κάπως έτσι φεύγοντας από αυτά τα νησιά, νιώθεις ότι έχεις αποκτήσει μια οικογένεια στην άλλη άκρη της γης, αλλά και ότι πάντα έχεις την επιλογή να χαμογελάς πολύ περισσότερο από την προηγούμενη φορά. Αυτά είναι τα Fiji η καλύτερη εκδοχή αυτού του κόσμου.

Για να οργανώσετε αυτό το ταξίδι θα βρείτε τα πάντα στο www.fiji.travel. Από low budget πακέτα, καταλύματα, αλλά και προτεινόμενες διαδρομές ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και το είδος των ταξιδιών που προτιμάτε.

MORE FROM

Living