Ο αστροναύτης Thomas Pesquet μάς συστήνει την αποστολή του οργανισμού FAO #ELLEGreenDays

Κατέχει το ρεκόρ της μεγαλύτερης παραμονής στο διάστημα και το ευρωπαϊκό ρεκόρ του μεγαλύτερου διαστημικού περιπάτου. Ο Γάλλος αστροναύτης έχει ολοκληρώσει δύο διαστημικές αποστολές 200 ημερών η καθεμία, έχει υπηρετήσει ως διοικητής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιστημονικά πειράματα σε όλο τον κόσμο. Από τον Απρίλιο του 2021, είναι Πρέσβης Καλής Θελήσεως των Ηνωμένων Εθνών για λογαριασμό του FAO (Food and Agriculture Organisation: Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών).

Elle 14 Ιουν. 22
Ο αστροναύτης Thomas Pesquet μάς συστήνει την αποστολή του οργανισμού FAO #ELLEGreenDays

Πώς νιώθετε όταν βλέπετε τη Γη από ψηλά;

Ήταν προνόμιο για εμένα να δω τον πλανήτη μας μέσα σε όλη τη λαμπρότητά του. Η φύση είναι μια καλλιτέχνις που πάντα ξεπερνά τον εαυτό της με τα χρώματα, τα σχήματα, την ποικιλομορφία… Καθώς, όμως, κοίταξα πιο προσεκτικά, διέκρινα και τις άσχημες επιπτώσεις που προκαλεί ο άνθρωπος στο περιβάλλον: είδα τη μόλυνση των ποταμών, των θαλασσών και του αέρα, τους παγετώνες που λιώνουν, όλα είναι εκεί, αρκεί να κοιτάξεις. Το πλήρωμά μου κι εγώ γίναμε μάρτυρες ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι καταιγίδες και οι τεράστιες πυρκαγιές σε Καναδά, Καλιφόρνια, Νότια Ευρώπη. Είδαμε με απόγνωση ολόκληρες περιοχές καλυμμένες από καπνό και σκεπασμένες από σύννεφα στάχτης. Αισθάνθηκα ότι η Γη είναι ένα διαστημόπλοιο όπως το δικό μας: με περιορισμένα εφόδια που έπρεπε να διαχειριστούμε σοφά, με κάποια δυσλειτουργία ίσως και με ένα πλήρωμα (7 άτομα στην περίπτωσή μας, αλλά περίπου 8 δισεκατομμύρια στη Γη) που δεν έχει άλλη επιλογή παρά μόνο να φροντίζει το σκάφος, αλλιώς το ταξίδι θα σταματήσει πολύ σύντομα.

Πότε και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον FAO;

Στην πρώτη μου αποστολή, το 2017, βλέποντας τον πλανήτη μας από ψηλά, έμεινα έκθαμβος από την ευθραυστότητά του. Έτσι άρχισα να μοιράζομαι τις ανησυχίες μου όσο μπορούσα, μέσα από φωτογραφίες και βίντεο, ώστε να αντιληφθεί ο κόσμος την απειλή που αντιμετωπίζουμε. Καθώς ετοιμαζόμουν για τη δεύτερη αποστολή μου, δεν μου αρκούσε πλέον απλώς να μιλάω για την κλιματική αλλαγή, ήθελα να κάνω κάτι γι’ αυτό. Ήρθα σε επαφή με τον FAO, οι δράσεις του οποίου πάνω στο έδαφος ταυτίζονταν με αυτό που οραματιζόμουν εγώ από ύψος 400 χλμ. πάνω από τη Γη. Είχα την τιμή να γίνω Πρέσβης Καλής Θελήσεως τον Απρίλιο του 2021. Από τότε δουλεύουμε μαζί για τη διάσωση των φυσικών πόρων και τη δίκαιη κατανομή τους.

Ποια είναι ακριβώς η αποστολή του οργανισμού;

Ως ειδικός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, ο FAO ηγείται μιας διεθνούς προσπάθειας που θέλει να εξασφαλίσει το δικαίωμα των ανθρώπων στην πρόσβαση σε καλό, επαρκές και θρεπτικό φαγητό. Ο οργανισμός έχει 194 πολιτείες-μέλη και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 130 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

Ο FAO βοηθά τα κράτη να επιτύχουν τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη. Φροντίζει ώστε, μέσα από αποτελεσματικές, συμπεριληπτικές, ανθεκτικές και βιώσιμες μεθόδους αγροκαλλιέργειας, να έχουν καλύτερη παραγωγή και υγιές περιβάλλον. Στόχος είναι η συνεισφορά για μια ομορφότερη ζωή και μια οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς (ανάμεσα σε αγροτικές/αστικές περιοχές, φτωχές/πλούσιες χώρες, άντρες/γυναίκες) στο πλαίσιο της οποίας δεν θα αδικείται κανείς. Καλύτερη παραγωγή σημαίνει διασφάλιση των προτύπων της αειφόρου παραγωγής και κατανάλωσης, μέσα από μια αποτελεσματική και συμπεριληπτική αλυσίδα προσφοράς τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, και εξασφάλιση αποτελεσματικών και αειφόρων τεχνικών αγροκαλλιέργειας σε ένα περιβάλλον που -όπως και το κλίμα- αλλάζει. Καλύτερη διατροφή σημαίνει εξάλειψη της πείνας, επιτυγχάνοντας και προωθώντας θρεπτική τροφή κάθε μορφής, καθώς και πρόσβαση σε ένα υγιεινό διαιτολόγιο. Όλα αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο αν προστατεύουμε, αποκαθιστούμε και προωθούμε τη βιώσιμη χρήση των επίγειων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων και, παράλληλα, αγωνιζόμαστε να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή (μείωση κατανάλωσης, επανάχρηση, ανακύκλωση, διαχείριση υπολειμμάτων).

Πώς βλέπετε το μέλλον της ανθρωπότητας;

Δεν βλέπω άλλη επιλογή από το να συνδυάσουμε τα εφόδια και τις ικανότητές μας. Χρειάζεται συνεργασία. Αφού μπορέσαμε να κάνουμε έναν διαστημικό σταθμό να πετάει (σ.τ.μ.: δορυφόρος σε τροχιά γύρω από τη Γη), μπορούμε να σώσουμε και τον πλανήτη.

Info: fao.org, asf-fr.org

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT