Πώς να διατηρήσεις το σπίτι σου καθαρό με ελάχιστη προσπάθεια

Κι όμως γίνεται!

Elle 26 Σεπ. 22
Πώς να διατηρήσεις το σπίτι σου καθαρό με ελάχιστη προσπάθεια

Η διατήρηση ενός τακτοποιημένου σπιτιού μοιάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας για μερικούς ανθρώπους. Το πρόβλημα είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να διεκπεραιώσεις τη λίστα εργασιών σου, η οποία περιλαμβάνει πάρα πολλές αγγαρίες, όπως το πλύσιμο των πιάτων και το πλύσιμο των ρούχων. Όμως, δεν χρειάζεται να ξοδεύεις ώρες και μέρες σε αυτό. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, είναι δυνατό να καθαρίσεις το σπίτι σου γρήγορα και αποτελεσματικά εάν είσαι πρόθυμη να αφιερώσεις μόνο 10 λεπτά την ημέρα. Αλήθεια.

Η ειδικός σε θέματα καθαρισμού Katrina Keith, ιδιοκτήτρια της Molly Maid της DFW Metro Northwest, μιας εταιρείας καθαρισμού κατοικιών στο Dallas-Fort Worth, λέει ότι το να έχεις μερικούς άσσους στο μανίκι σου θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις ένα προσεγμένο σπίτι σε ελάχιστο χρόνο και με ελάχιστη προσπάθεια. Το μόνο που χρειάζεται για να καθαρίσεις γρήγορα το χώρο σου είναι να προγραμματίσεις εκ των προτέρων και να κάνεις μικρά πράγματα που κάνουν μεγάλη διαφορά. Παρακάτω, είναι μερικές από τις κορυφαίες συμβουλές της για το πώς να το κάνεις.

σπίτι

Κάνε όσες περισσότερες εργασίες γίνεται ταυτόχρονα

Εάν θέλεις να καθαρίζεις το σπίτι σου μόνο για 10 λεπτά την ημέρα, το κλειδί είναι να κάνεις πολλές εργασίες. «Το να καταλάβουμε ποιες δουλειές μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα ( ή σχεδόν ταυτόχρονα) αξίζει τον κόπο», λέει ο Keith. Για παράδειγμα, σκούπισε με ηλεκτρική σκούπα ή καθάρισε το ψυγείο ενώ τα ρούχα σου βρίσκονται στο πλυντήριο ή στο στεγνωτήριο. Μπορείς επίσης να κάνεις πολλές εργασίες καθώς εκτελείς την καθημερινή σου ρουτίνα. «Ενώ είστε στο ντους, για παράδειγμα, πάρτε ένα μάκτρο και καθάρισε την πόρτα του ντους ή τρίψε τα ενέματα», λέει. «Η οργάνωση της λίστας υποχρεώσεών σας για να ενεργοποιήσετε το multitasking θα σας επιτρέψει να κάνετε περισσότερα στον ίδιο χρόνο».

Καθάρισε τη στιγμή που λερώνεις

Ένας άλλος απλός τρόπος για να μειώσεις το χρόνο που αφιερώνεις στο καθάρισμα είναι να τακτοποιείς τη στιγμή που λερώνεις, ειδικά στην κουζίνα, που τείνει να είναι ένα από τα πιο βρώμικα μέρη στο σπίτι σου. «Τίποτα δεν είναι χειρότερο από λεκέδες φαγητού στο φούρνο μικροκυμάτων, το φούρνο, τα πιάτα και τους πάγκους σας», λέει η Keith. «Ξέπλυνε κατσαρόλες και τηγάνια και γέμισε το πλυντήριο πιάτων όσο το δείπνο είναι στο φούρνο». Εάν αφιερώσεις λίγα λεπτά μετά το φαγητό για να σκουπίσεις τα φρέσκα πιτσιλίσματα και τις χυμένες επιφάνειες προτού γίνουν λεκέδες, θα εξοικονομήσεις πολύ χρόνο μακροπρόθεσμα.

σπίτι

Βάζε τα πράγματα στη θέση τους

Κάθε βράδυ, τακτοποίησε πριν πας για ύπνο. Αφιέρωσε λίγα λεπτά στο να βάλεις διάφορα πράγματα που έχουν μείνει έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας, στη θέση τους. Φτιάξε το σαλόνι, συμμάζεψε τους πάγκους του μπάνιου και βάλε τα ρούχα στην κρεβατοκάμαρα. Ο καθαρισμός πηγαίνει πολύ πιο ομαλά όταν μπορείς να σκουπίσεις με την ηλεκτρική σκούπα τα πάντα γρήγορα, χωρίς να χρειάζεται να απομακρύνεις πρώτα τα πράγματα. Επιπλέον, θα ξυπνήσεις σε ένα τακτοποιημένο σπίτι αντί να βομβαρδιστείς από ένα σωρό από ρούχα ή προϊόντα διάσπαρτα μέσα στο μπάνιο.

Όρισε μια ημέρα της εβδομάδας για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο

Ο καθαρισμός ολόκληρου του διαμερίσματος ή του σπιτιού σου θα πάρει κάποιο χρόνο, επομένως η Keith συνιστά να ορίσεις μια ημέρα της εβδομάδας για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο. «Το να μένεις πνευματικά οργανωμένος είναι μερικές φορές η μισή μάχη όταν πρόκειται για τον καθαρισμό και τη συντήρηση του σπιτιού σας», λέει. «Αν η μόνη πίεση που έχετε τη Δευτέρα το βράδυ είναι να σκουπίσετε το μπάνιο και να τακτοποιήσετε για 10 λεπτά, δεν θα σας φανεί τόσο κακό. Την Τρίτη, μπορείτε να αλλάξετε σεντόνια και να καθαρίσετε την κρεβατοκάμαρά σας με ηλεκτρική σκούπα και ούτω καθεξής».

Ο κατακερματισμός της λίστας εργασιών σου στη διάρκεια της εβδομάδας θα κάνει κάθε task να μοιάζει ευκολότερο. Και αν μείνεις πιστή στο πρόγραμμα σου, δεν θα βρεθείς ποτέ αντιμέτωπη με μια to-do list καθαρισμού τόσο μεγάλη που χρειάζεσαι ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο για να την ολοκληρώσεις.

Photos: istockphoto.com

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT