Το ρεβεγιόν στο σπίτι θα μας βρει να απολαμβάνουμε τις πιο γευστικές συνταγές.
Κόκορας γεμιστός
Υλικά για 6 άτομα:
1 κόκορα, 400 γραμμ. κάστανα καθαρισμένα
400 γραμμ. ψωμί κομμένο σε μικρά κομμάτια, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
250 γραμμ. μανιτάρια σε κομμάτια, 50 γραμμ. βούτυρο
1 ματσάκι κόλιαντρο ψιλοκομμένο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C.
2. Σε ένα τηγάνι με το βούτυρο, σοτάρετε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια. Προσθέτετε το κόλιαντρο, το ψωμί, τα κάστανα και αλατοπιπερώνετε.
3. Με ένα μεγάλο κουτάλι, γεμίζετε τον κόκορα με το μείγμα.
4. Με μια μεγάλη βελόνα ράβετε την κοιλιά του κόκορα με σπάγκο για να κλείσει και μετά τον τοποθετείτε σε ένα δίχτυ κουζίνας.
5. Ψήνετε τον κόκορα για 1 ώρα. Προσθέτετε στο ταψί ένα ποτήρι νερό, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 160° C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 2 ώρες. Περιχύνετε ανά διαστήματα με το ζουμί.
Πουρές από πατάτες και γλυκοπατάτες
Υλικά για 6 άτομα:
1 γλυκοπατάτα, 6 πατάτες, χυμός και ξύσμα από 1 λάιμ, λίγο τζίντζερ
2 κ.σ. σιρόπι αγαύης, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο βούτυρο
Εκτέλεση:
1. Καθαρίζετε τη γλυκοπατάτα και τις πατάτες και τις βάζετε να βράσουν σε βραστό αλατισμένο νερό για περίπου 25΄.
2. Καθαρίζετε το τζίντζερ.
3. Μόλις είναι έτοιμες οι πατάτες, τις σουρώνετε, τις τοποθετείτε σε ένα μπολ, προσθέτετε λίγο βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, το χυμό και το ξύσμα λάιμ, το τζίντζερ τριμμένο και το σιρόπι αγαύης και τα λιώνετε όλα μαζί με το πρες πουρέ ή με το μίξερ χειρός.
4. Σερβίρετε αμέσως.
Κοτόπιτα
Υλικά:
2 πακέτα φύλλο κουρού
3 κ.σ. Βούτυρο κομμένο σε κομμάτια
3/4 φλιτζ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 1/2 κ.σ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζ. Κοτόπουλο βραστό και ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. Κρέμα γάλακτος light
3 φλιτζ. Λαχανικά (καρότο, καλαμπόκι, μπρόκολο ή ό,τι θέλετε)
1/2 κ.σ. Δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
1/2 κ.σ. Θυμάρι ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς και στρώνετε λαδόχαρτο στο ταψί. Απλώνετε το ένα φύλλο ζύμης.
2. Σε μια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι για 5′. Ρίχνετε μέσα το αλεύρι και ανακατεύετε για 1′. Προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος.
3. Μόλις πάρει μια βράση, βάζετε στην κατσαρόλα τα λαχανικά, το κοτόπουλο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και αλατοπιπερώνετε.
4. Απλώνετε τη ζύμη στο φύλλο και από πάνω καλύπτετε με το άλλο φύλλο. Ψήνετε για 35′, μέχρι να ροδίσει η πίτα. Την αφήνετε να κρυώσει για 5′ και σερβίρετε.
Τρουφάκια με σοκολάτα και καφέ
Υλικά για 4 άτομα:
1 κ.σ. Κόκκοι καφέ
1/2 φλιτζ. Κρέμα γάλακτος
400 γραμμ. Μαύρη σοκολάτα
κακάο για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
1. Σε μια κατσαρόλα, βράζετε την κρέμα γάλακτος και τους κόκκους καφέ. Μετά από 5′, αφαιρείτε τους κόκκους.
2. Σπάτε τη σοκολάτα σε κομμάτια και την τοποθετείτε σε ένα μπολ. Περιχύνετε με την καυτή κρέμα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα και να γίνει μια κρέμα.
3. Σε ένα πιάτο ρίχνετε το κακάο. Με ένα κουτάλι προσθέτετε τη σοκολάτα σε δόσεις και σχηματίζετε μικρά στρογγυλά τρουφάκια. Τα αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί το μείγμα.
4. Τα διακοσμείτε με κόκκους καφέ αν θέλετε.