Υλικά:
100 γραμμ. κινόα τρίχρωμη · 2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος) · 2 φέτες σολομός · 1 κύβος ζωμός λαχανικών · 1 κρεμμύδι · 1 πρέζα κουρκουμάς · Άνηθος · Χυμός από ½ λεμόνι · 30 γραμμ. πεκορίνο ή παρμεζάνα · 1 κ.σ. μαϊντανός · 1 κ.γ. λάδι καρύδας · Αλάτι · Πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 70ml νερό βράζετε τον κύβο λαχανικών μέχρι να διαλυθεί. Κρατάτε τον ζωμό στην άκρη. 2. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. Κόβετε τα πράσα σε λεπτές ροδέλες, τις ξεπλένετε και τις στραγγίζετε. 3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι καρύδες και ροδίζετε το κρεμμύδι για 2’ ανακατεύοντας συνεχώς. 4. Ρίχνετε τα πράσα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 8’ ακόμη. Προσθέτετε την κινόα και τον κουρκουμά και ανακατεύετε. 5. Ρίχνετε στο σκεύος λίγο λίγο τον ζωμό λαχανικών. Ανακατεύετε και αφήνετε την κινόα να απορροφήσει όλα τα υγρά προτού προσθέσετε ξανά ζωμό. Συνεχίζετε τη διαδικασία έως ότου η κινόα μαλακώσει, σε περίπου 22’. 6. Αφαιρείτε την πέτσα από τις φέτες σολομού και τις κόβετε σε κομμάτια. Σε ένα τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία και σε μέτρια φωτιά ροδίζετε το ψάρι για 5’ γυρνώντας το από όλες τις πλευρές. Πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και άνηθο ψιλοκομμένο. 7. Προσθέτετε στο σκεύος με την κινόα το πεκορίνο, τον χυμό λεμονιού, τον μαϊντανό, ανακατεύετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για ακόμη 2’. Σερβίρετε αμέσως μαζί με τον σολομό.
*Η συνταγή είναι από το βιβλίο Cuisine Ta Ligne (εκδ. Solar)
Ποια είναι η Julie Tournier:
«Τα χρόνια της φοιτητικής μου ζωής σημαδεύτηκαν από πρόχειρο φαγητό. Έτσι, αποφάσισα, το 2015, να ξεκινήσω μια ισορροπημένη διατροφή και να φορέσω αθλητικά παπούτσια. Αυτό το ταξίδι, ωστόσο, είχε και κάποιες παγίδες: τις παγίδες της ”light” διατροφής. Συνήθειες που έπρεπε να εγκαταλείψω και να κατανοήσω ότι υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει ότι πρέπει διαρκώς να ελέγχεις το παραμικρό που τρως, αλλά ένα ισορροπημένο και εφαρμόσιμο μακροπρόθεσμα διαιτολόγιο. Μπαίνοντας στο Instagram το 2016 (@takethepower_july), βρήκα την ευκαιρία να ποστάρω τα πιάτα και τις αθλητικές δραστηριότητές μου. Βλέποντας τον αριθμό των ακολούθων μου να μεγαλώνει, δημιούργησα το blog cuisinetaligne.fr για να δημοσιεύω τις συνταγές μου. Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει 100 συνταγές που αντιπροσωπεύουν την άποψή μου για το φαγητό: ποικίλο, απλό, ισορροπημένο, λαχταριστό, που δεν απογοητεύει και δεν καταπιέζει.