Αυτός ο βροχερός καιρός είναι ιδανικός για μία μεγάλη κούπα καφέ, μία κουβέρτα, το αγαπημένο σου βιβλίο ή σειρά και ένα τεράστιο κομμάτι γλυκό. Και όσον αφορά τα φθινοπωρινά γλυκά, δεν μπορείς να κάνεις λάθος με τον πάντα κλασικό συνδυασμό μήλου και καραμέλας. Γι΄αυτό παρακάτω σου έχουμε τις 3 αγαπημένες μας συνταγές για να μυρίσει όλο το σπίτι φθινόπωρο.
Caramel Apple Cookies
Yλικά
½ φλιτζάνι μαγειρικό λίπος
1 ¼ φλιτζάνια καστανή ζάχαρη
1 αυγό
½ φλιτζάνι χυμό μήλου
2 ¼ φλιτζάνια αλεύρι ζαχαροπλαστικής ολικής αλέσεως ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο αλεσμένο
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι μήλα, ξεφλουδισμένα, αποφλοιωμένα και χοντροκομμένα
¾ φλιτζάνιου χρυσές σταφίδες
2 κουταλιές μαργαρίνη
⅓ φλιτζάνι ανοιχτόχρωμη καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας νερό
1 ¾ φλιτζάνια κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη
Γάλα χωρίς λιπαρά
¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
Εκτέλεση
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Xτύπησε το μαγειρικό λίπος 1 1/4 φλιτζανιών καστανή ζάχαρη με ηλεκτρικό μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Πρόσθεσε το αυγό και χτύπησε για 1 λεπτό. Πρόσθεσε το χυμό μήλου και χτύπησε τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν. Ανακάτεψε μαζί αλεύρι, μαγειρική σόδα, κανέλα, γαρύφαλλο και αλάτι. Πρόσθεσε τα στο μείγμα των αυγών, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Ρίξε το μήλο και τις σταφίδες.
Βήμα 2
Πάρε ελαφρώς στρογγυλεμένες κουταλιές της σούπας από τη ζύμη και τοποθέτησε τες σε ένα αντικολλητικό φύλλο ψησίματος με απόσταση 2-2,5 εκατοστά μεταξύ τους. Βάλε τα στον προθερμασμένο φούρνο για 8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά οι άκρες. Άφησε να σταθούν 1 λεπτό στο φύλλο ψησίματος. Βγάλ’τα από τον φούρνο και άφησε τα να κρυώσουν.
Βήμα 3
Ζέστανε τη μαργαρίνη, το 1/3 φλιτζανιού καφέ ζάχαρη και νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Απέσυρε από τη φωτιά. Ανακάτεψε με την κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη. Εάν το γλάσο αρχίσει να σκληραίνει, ανακάτεψε το με μικρή ποσότητα γάλακτος χωρίς λιπαρά για να γίνει πιο απαλή η σύσταση. Άλειψε τα μπισκότα με το καραμελένιο γλάσο και πασπάλισε με καρύδια. Θα βγουν περίπου 72 μπισκότα.
Βήμα 4
Καταψύξτε τα χωρίς γλάσο μπισκότα έως και 3 μήνες.
Nutty Caramel Apple Crisp
Υλικά
½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι ολικής άλεσης
½ φλιτζάνι συσκευασμένη καστανή ζάχαρη
⅓ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
1 και 2/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα αλεσμένη
2/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο
6 κουταλιές βούτυρο
⅔ φλιτζάνι πεκάν χοντροκομμένα
½ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
¼ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 φλιτζάνια λεπτές φέτες, ξεφλουδισμένα τρυφερά μήλα
3 φλιτζάνια σκληρά μήλα σε λεπτές φέτες, ξεφλουδισμένα
2 κουταλιές της σούπας γάλα
½ φλιτζάνι σιρόπι παγωτού με γεύση καραμέλα
Παγωτο βανίλια
Εκτέλεση
Βήμα 1
Προθέρμανε το φούρνο στους 190 βαθμούς C. Για το crumb topping, σε ένα μεσαίο μπολ ανακάτεψε μαζί το 1/2 φλιτζάνι αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, τη βρώμη και την μισή ποσότητα κανέλας και μοσχοκάρυδου. Βάλε το βούτυρο μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρό ψίχουλο. Ανακάτεψε με τα καρύδια.
Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε μαζί τη κρυσταλλική ζάχαρη, το 1/4 φλιτζάνι αλεύρι και την υπόλοιπη κανέλα και μοσχοκάρυδο. Πρόσθεσε τα μήλα. Ανακάτεψε απαλά μέχρι να καλυφθούν τα μήλα. Μετάφερε το μείγμα μήλου σε ένα τετράγωνο ταψί 22 εκατοστών. Πίεσε απαλά τα μήλα για να κάνεις ένα ομοιόμορφο στρώμα.
Βήμα 3
Σε ένα μικρό μπολ χτύπησε το γάλα με το σιρόπι καραμέλας. Περίχυσε το μείγμα καραμέλας πάνω από τη γέμιση μήλων. Πασπάλισε με το crumb. Toποθέτησε το ταψί σε ένα φύλλο ψησίματος με επένδυση αλουμινόχαρτου (για να πιάσει τυχόν σταλάγματα).
Βήμα 4
Ψήσε το ακάλυπτο για 35 έως 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσουν τα μήλα. Άφησε το για 15 έως 20 λεπτά σε μια σχάρα για να κρυώσει. Σέρβιρε με παγωτό.
Apple Cake with Buttery Caramel Sauce
Υλικά
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
½ φλιτζάνι βούτυρο, μαλακωμένο
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 αυγα
6 φλιτζάνια χοντροκομμένα μη αποφλοιωμένα μήλα (περίπου 5 έως 6 μέτρια μήλα)
1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
1 συσκευασία Buttery Caramel Sauce
Εκτέλεση
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Λάδωσε ένα ταψί 33×22 εκατοστά. Σε ένα μεσαίο μπολ ανακάτεψε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και τη μαγειρική σόδα.
Βήμα 2
Σε ένα πολύ μεγάλο μπολ χτύπα το βούτυρο με ένα ηλεκτρικό μίξερ σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα. Σταδιακά πρόσθεσε τη ζάχαρη, περίπου 1/4 φλιτζάνι κάθε φορά, χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν καλά. Ξύσε τις πλευρές του μπολ και χτύπησε για 2 λεπτά ακόμη. Πρόσθεσε τα αυγά ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέστε το μείγμα αλευριού στο μείγμα βουτύρου, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Ρίξε τα μήλα και τα καρύδια. Άπλωσε τη ζύμη στο ταψί.
Βήμα 3
Βάλε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο για 45 έως 50 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα τοποθετημένη κοντά στο κέντρο. Άφησε το μέσα άλλα 45 λεπτά αφού κλείσεις τον φούρνο. Σέρβιρε το ζεστό με Buttery Caramel Sauce. Βγαίνουν 16 μερίδες.