Σήμερα μαγειρεύουμε κροκέτες μπακαλιάρου με κόλιανδρο

Μια υπέροχη συνταγή του Γαλλοαλγερινού σεφ Mohamed Cheikh, o οποίος μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε από την αρχή τις πιο οικείες γεύσεις μας.

Elle 23 Ιουλ. 22
Σήμερα μαγειρεύουμε κροκέτες μπακαλιάρου με κόλιανδρο

Υλικά

1 κιλό μπακαλιάρος παστός σε κομμάτια · 1,5 λίτρο γάλα · 10 κλωνάρια θυμάρι · 4 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα, λιωμένες · 250 γραμμ. πατάτες · 1 lt φυτικό λάδι · 70 γραμμ. αλεύρι · 1 αυγό · 1/2 ματσάκι κόλιανδρος · 10 γραμμ. φρέσκο τζίντζερ · Χυμός και ξύσμα από 1 λάιμ · 1 πρέζα τσίλι σε σκόνη · 1 πρέζα πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ξαρμυρίζετε τον μπακαλιάρο σε μια λεκάνη με νερό για 1 ώρα, αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές. 2. Σε ένα σκεύος βάζετε το γάλα, το θυμάρι και το σκόρδο και βράζετε το ψάρι σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα. 3. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό για 20’ με 25’. 4. Βγάζετε τον μπακαλιάρο από την κατσαρόλα, σουρώνετε το γάλα και κρατάτε 250ml. Ξεκοκαλίζετε το ψάρι, το ψιλοκόβετε και το διατηρείτε στο ψυγείο. 5. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζετε το λάδι να κάψει. Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι και ανοίγετε μια λακούβα στο κέντρο. Προσθέτετε το πιπέρι, τη σκόνη τσίλι, το αυγό, το γάλα που κρατήσατε και ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε ένα απαλό μείγμα. 6. Λιώνετε τις πατάτες σε πουρέ με ένα πιρούνι και τις αδειάζετε στο προηγούμενο μπολ. Προσθέτετε τον κόλιανδρο και το τζίνζερ ψιλοκομμένα, το ψάρι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε καλά.
  2. Σχηματίζετε μπαλάκια από το μείγμα, τα αλευρώνετε και τα τηγανίζετε γυρίζοντάς τα ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. 8. Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρετε με φέτες λάιμ και ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
κροκέτες

Ποιος είναι ο σεφ

Μόλις 30 χρόνων, ο Mohamed Cheikh έχει ήδη ένα σπουδαίο βιογραφικό. Ο Γαλλοαλγερινής καταγωγής σεφ χρωστάει την αγάπη του για τα ωραία πράγματα της ζωής και τη μαγειρική στη γιαγιά του. «Με έπαιρνε μαζί της στην αγορά κι εγώ τη βοηθούσα να φτιάξει κουσκούς, chorba, ντόνατς και τηγανίτες», λέει ο ίδιος. Οπότε, φυσικό ήταν να πάει σε σχολή μαγειρικής και να μαθητεύσει δίπλα στους καλύτερους σεφ, ανάμεσα στους οποίους ήταν οι Alain Senderens, Jérôme Banctel, Yannick Alléno και Ιric Frechon ο οποίος τον προσέλαβε ως σεφ στο εστιατόριο Le Drugstore στο Champs-Elysées. Η ισχυρή προσωπικότητά του του χάρισε το βραβείο του πολύ ανταγωνιστικού Top Chef το 2021. Το πάθος του για τη μαγειρική με άρωμα Μεσογείου τον ενέπνευσε να γράψει το πρώτο του βιβλίο με 50 «ηλιόλουστες» συνταγές. «Σήμερα, έχω ευκαιρίες που δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Τώρα πλέον, όταν κάποιος μου προτείνει μια δουλειά δεν ζητάει να δει πρώτα το βιογραφικό μου», λέει. Οι συνταγές είναι από το βιβλίο Ma cuisine méditérrannéenne (Η μεσογειακή κουζίνα μου, εκδ. Solar France).

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT