Σαλάτα (buddha bowl) με κινόα, μπρόκολο, καρότα, ρεβίθια & χούμους
Υλικά: 150 γραμμ. κινόα βρασμένη · 60 γραμμ. ρεβίθια βρασμένα · 1 καρότο · 150 γραμμ. μπρόκολο βρασμένο · 1/2 αβοκάντο κομμένο σε φέτες · 2 κ.σ. πουρές από παντζάρι · 2 κ.σ. σπόροι ροδιού · 2 κ.σ. ταχίνι με σόγια σος (140 γραμμ. ταχίνι · Χυμός από 1 λεμόνι · 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη · 6 κ.σ. σόγια σος γλυκιά · 2 κ.σ. ελαιόλαδο · Αλατοπίπερο)
Εκτέλεση: 1. Ανακατεύετε το ταχίνι με 4 κ.σ. ζεστό νερό και τη σόγια σος. Προσθέτετε το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε. Αλατοπιπερώνετε και διατηρείτε τη σος στο ψυγείο. 2. Σε ένα μπολ βάζετε την κινόα και γύρω γύρω τοποθετείτε τα λαχανικά και τα υπόλοιπα υλικά. Πασπαλίζετε τη σαλάτα με τους σπόρους ροδιού και τη συνοδεύετε με το ταχίνι.
Σαλάτα bibimbap με βοδινό
Υλικά: 150 γραμμ. κααστανό ρύζι βρασμένο · 80 γραμμ. βοδινό φιλέτο σε κομμάτια · 80 γραμμ. σπανάκι βρασμένο · 80 γραμμ. κολοκυθάκια βρασμένa
· 60 γραμμ. φύτρα από φασόλια · 1 καρότο τριμμένο · 50 γραμμ. τουρσί kimchi (στα καταστήματα με έθνικ τρόφιμα) · 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη · 1 κ.σ. σόγια σος γλυκιά · 1 κ.σ. ελαιόλαδο · 1 κ.σ. σουσάμι · 4 κ.σ. σος gochujang (1 κ.σ. gochujang [κορεάτικη πάστα τσίλι] · 2 κ.σ. σόγια σος γλυκιά · 2 κ.σ. ξίδι ρυζιού · 1/2 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο)
Εκτέλεση: 1. Αραιώνετε την πάστα gochujang με 2 κ.σ. ζεστό νερό. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε (διατηρείτε τη σος σε βάζο στο ψυγείο για 4-5 μέρες). 2. Ζεματίζετε τα φύτρα για 10’’, τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη. 3. Ανακατεύετε το κρέας με τη σόγια σος και το σκόρδο. Σε ένα τηγάνι και σε δυνατή φωτιά το σοτάρετε στο ελαιόλαδο για 1’ από όλες τις πλευρές. 4. Βάζετε το ρύζι σε ένα βαθύ μπολ. Τοποθετείτε aπό πάνω όλα τα λαχανικά, προσθέτετε το κρέας, περιχύνετε το πιάτο με το ζουμί από το μαγείρεμα, πασπαλίζετε με το σουσάμι και σερβίρετε τη σαλάτα με τη σος gochujang.
Σαλάτα με μοσχάρι
Υλικά: 50 γραμμ. καστανό ρύζι βρασμένο · 100 γραμμ. μοσχαρίσιο φιλέτο · 1/4 ανανάς κομμένος σε κύβους · 1/3 αγγούρι κομμένο σε λεπτές λωρίδες · 1 ραπανάκι κομμένο σε λεπτές φέτες · 30 γραμμ. σαλάτα (λάχανο, μαρούλι κ.λπ. ψιλοκομμένα) · 50 γραμμ. τουρσί · 1 κ.σ. σόγια σος · 1 κ.γ. μέλι · 1 κ.σ. ελαιόλαδο · 1 κ.σ. ροδέλες κρεμμυδιού τηγανισμένες · 2 κ.σ. κάσιους ψημένα · 1/2 πιπεριά τσίλι · 4 κ.σ. nem sauce (βιετναμέζικη πικάντικη σος, στα καταστήματα με έθνικ τρόφιμα)
Εκτέλεση: 1. Βάζετε το ρύζι σε ένα βαθύ μπολ. Τοποθετείτε από πάνω τα λαχανικά, το τουρσί και τον ανανά. 2. Ανακατεύετε τη σόγια σος με το μέλι. 3. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το φιλέτο στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για 1’. Ρίχνετε τη σόγια σος και ψήνετε το κρέας για ακόμη 1’. Το κόβετε σε κύβους, το προσθέτετε στο μπολ και περιχύνετε τη σαλάτα με το ζουμί του. 4. Γαρνίρετε με τα κρεμμύδια, τα κάσιους και το τσίλι και σερβίρετε τη σαλάτα με τη nem sauce.
Σαλάτα με ρύζι, αβοκάντο, μάνγκο & σολομό
Υλικά: 150 γραμμ. ρύζι βρασμένο · 120 γραμμ. φρέσκος σολομός κομμένος σε κύβους · 1/4 μάνγκο κομμένο σε κύβους · 1/2 αβοκάντο κομμένο σε λωρίδες · 1/4 αγγούρι κομμένο σε φέτες · 1 καρότο τριμμένο · 1 κομμάτι κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο · 1 κ.γ. σουσάμι καβουρδισμένο · 3 κ.σ. σάλτσα poke (3 κ.σ. σόγια σος γλυκιά · Χυμός από ½ λεμόνι · 2 κ.σ. ελαιόλαδο · 10 γραμμ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο · ½ κ.γ. κόκκινο πιπέρι)
Εκτέλεση: 1. Ανακατεύετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα poke. Aν θέλετε προσθέτετε ½ σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη και 1 κ.γ. σουσάμι (τη διατηρείτε σε βάζο στο ψυγείο για 4-5 ημέρες). 2. Βάζετε το ρύζι σε ένα βαθύ μπολ, τοποθετείτε από πάνω τα υπόλοιπα υλικά, πασπαλίζετε τη σαλάτα με το σουσάμι και την περιχύνετε με τη σάλτσα poke.
Info: Όλες οι συνταγές είναι από το βιβλίο Bowls Dolci e Salate (εκδ. L’ Ippocampo). Μια συλλογή από εύκολα και υγιεινά poke bowls, buddha bowls, smoothie bowls κ.ά. με την υπογραφή του food stylist Orathay Souksisavanh.