Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις στα φυτά σου όταν επιστρέψεις από τις διακοπές

Μπορεί να πέρασες υπέροχα στις διακοπές, αλλά ίσως δεν ισχύει το ίδιο για τους «πράσινους» φίλους σου.

Elle 18 Αυγ. 22
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις στα φυτά σου όταν επιστρέψεις από τις διακοπές

Όλοι έχουμε τη δική μας ρουτίνα, που ακολουθούμε πιστά μόλις επιστρέψουμε σπίτι από τις διακοπές ή ένα μεγάλο ταξίδι. Ίσως είσαι από εκείνους που πρέπει να αδειάσουν βαλίτσες αμέσως μόλις περάσουν την εξώπορτα ή ίσως πάλι ανήκεις σε εκείνους που μπαίνουν αμέσως κάτω από το ντους. Όποια κι αν είναι τα βήματα που κάνεις, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου σου. Σύμφωνα με τη Sonam Aditya, ιδρύτρια του Plant Shoppe στο Σαν Αντόνιο, θα πρέπει πάντα να χαιρετάς τα φυτά σου με ένα καλό πότισμα. Δες παρακάτω πώς να τους δείξεις λίγη αγάπη μετά από τόσο καιρό που ήσασταν μακριά.

Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο να ποτίσεις τα φυτά σου μετά τις διακοπές, αλλά δεν μιλάμε για ένα τυπικό πότισμα. Αντί να ποτίζεις απλώς τα φυτά σου στο επίπεδο του εδάφους ως συνήθως, η Aditya προτείνει να ψεκάζεις και τα φύλλα τους. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να μεταφέρεις τα φυτά σου στο νεροχύτη ή στο ντους/μπανιέρα και να χρησιμοποιήσεις ένα ακροφύσιο ψεκασμού για να τους κάνεις ένα καλό ντους, φροντίζοντας να βρέχεις και τα φύλλα και το χώμα τους. «Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρείτε τα φυτά σας καθαρά, ώστε να μην υπάρχει σκόνη στα φύλλα τους και να είναι σε θέση να κάνουν φωτοσύνθεση», λέει η Aditya.

διακοπές

Πέρα από την απομάκρυνση της σκόνης που κατακάθισε ενώ έλειπες, αυτό θα δώσει στο ξηρό χώμα ένα πολύ απαραίτητο εμποτισμό. «Αν ξεχάσετε να τα ποτίσετε για λίγο και το χώμα τους είναι πραγματικά ξηρό και σκασμένο, το να τα βάλετε στο ντους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα ενυδατώσετε», σημειώνει η Rebecca Bullene, ιδρύτρια του καταστήματος βιοφιλικού σχεδιασμού Greenery NYC. Η Bullene παρομοιάζει το ξηρό χώμα με ένα αφυδατωμένο ξηρό σφουγγάρι. Πρέπει να απορροφήσει αρκετή υγρασία πριν καν σκεφτεί να κάνει ξανά τη δουλειά του.

Όπως πάντα, θα πρέπει να βάλεις στα φυτά σου νερό σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς οτιδήποτε πολύ ζεστό ή κρύο θα τα σοκάρει. Ωστόσο, οφείλεις να είσαι προσεκτική γιατί δεν θα εκτιμήσει κάθε φυτό το να βρέξεις τα φύλλα του. Εάν έχεις παχύφυτα ανθεκτικά στην ξηρασία ή λεπτεπίλεπτα καλαθέα, θα πρέπει να τα ποτίζεις απλώς στο επίπεδο της ρίζας ως συνήθως. Διαφορετικά, ψέκασε φυτό σου χωρίς φόβο. Και ενώ είσαι κοντά του, εξέτασε το φύλλωμά του για σημάδια παρασίτων, όπως τρύπες στα φύλλα και τους μίσχους. Στη συνέχεια, άφησε το να στεγνώσει και τοποθέτησε τα ξανά σε ένα ηλιόλουστο μέρος.

Photos: istockphoto.com

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT