5 Ουκρανοί designers μιλούν για τις ελπίδες και τους φόβους τους ενώ ο πόλεμος απειλεί τις ζωές τους

Βιώνοντας μια πραγματικότητα που όλοι απευχόμαστε και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν για όλα αποκλειστικά στο ELLE.

Elle 11 Μαρ. 22
5 Ουκρανοί designers μιλούν για τις ελπίδες και τους φόβους τους ενώ ο πόλεμος απειλεί τις ζωές τους

Όσο ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία, εκατομμύρια αμάχων αγωνίζοναι να επιβιώσουν από τη φρικτή πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, είτε ζώντας μέσα σε χαλάσματα και υπόγεια καταφύγια είτε εγκαταλείποντας την πατρίδα τους σε μια προσπάθεια να παραμείνουν ασφαλείς. Μέσα σε αυτή τη δυστοπική συνθήκη και την ανθρωπιστική κρίση που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας, 5 Ουκρανοί σχεδιαστές, οι Balbek Bureau, Rina Lovko, Dmitry Sivak, Victoria Yakusha-Faina και Yova Yager μας μιλούν για τις ελπίδες και τους φόβους τους, για το πώς μέσα στη σχεδιαστική κοινότητα βοηθά ο ένας τον άλλο, πώς βλέπουν το μέλλον μετά τον πόλεμο και τι σκέφτονται για την ιδιαιτερότητα του ουκρανικού design. Με το ενδεχόμενο μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης η κατάστασή τους να έχει αλλάξει, μοιραζόμαστε όσα είχαν να πουν, δηλώνοντας την υποστήριξή μας στον ουκρανικό λαό με όποιον τρόπο μπορούμε.

Rina Lovko

Η Ουκρανή αρχιτέκτονας Rina Lovko ασχολείται με τον σχεδιασμό ιδιωτικών και εμπορικών ακινήτων. Στους αρμονικούς και λειτουργικούς εσωτερικούς χώρους που δημιούργησε η Rina, κάθε εκατοστό είναι μελετημένο ώστε οι ιδιοκτήτες να είναι ευχαριστημένοι για πολλά χρόνια. Εδώ είναι τα λόγια της για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία.

Είστε εσείς, η οικογένεια σας και η ομάδα σας ασφαλείς τώρα;

Η κόρη μου και εγώ φύγαμε από τη χώρα στις 23 Φεβρουαρίου. Σπουδάζει σε γαλλικό σχολείο και οι διακοπές μόλις είχαν ξεκινήσει. Όλοι οι υπόλοιποι έμειναν στο Κίεβο. Κανείς δεν είναι ασφαλής. Όλοι βιώνουν τρομερό άγχος και απόγνωση. Μερικές πόλεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, υπάρχουν εκατοντάδες θύματα εκεί. Όλοι φοβούνται τα πυρηνικά όπλα. Αυτός είναι ένας εφιάλτης που βιώνουν τώρα παιδιά και γυναίκες, ενώ καταφεύγουν στα υπόγεια και στερούνται τα σπίτια τους, ώστε να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς και τις ρίψεις από τα ρωσικά αεροσκάφη.

Πώς βοηθούν τα μέλη της designer κοινότητας το ένα το άλλο; 

Όλοι βοηθούν ο ένας τον άλλο να επιβιώσει. Chats κάθε είδους έχουν δημιουργηθεί για να καταπολεμήσουν την εξάπλωση της προπαγάνδας και να βοηθήσουν τους πολίτες να κινηθούν, να κρυφτούν και να είναι σε επαφή. Τώρα το κυριότερο είναι να είσαι ενεργός και να εργάζεσαι στο μέτωπο των μέσων ενημέρωσης για να δείξεις την αλήθεια στους Ρώσους πολίτες.

Τι χρειάζεται για να αποκατασταθεί η δημιουργική διαδικασία;

Ειρήνη στον τόπο μας. Στα σπίτια μας. Αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι χωρίς δουλειά. Έχουμε αναγκαστεί να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας. Υπάρχουν εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλη τη χώρα. Κανείς δεν μπορεί να δουλέψει τώρα. Όλα έχουν σταματήσει. Έχουμε παγώσει.

Το ουκρανικό design έχει γρήγορα κερδίσει διεθνή αναγνώριση για την αυθεντικότητα και τη διαφορετικότητα του. Τι είναι αυτό που κάνει το στυλ σας τόσο ιδιαίτερο;

Είμαστε ένα ταλαντούχο έθνος. Συνεργάζομαι με πολλούς ταλαντούχους και πολύ εργατικούς ανθρώπους. Περνάμε τον χρόνο μας δημιουργώντας συνεχώς κάτι νέο. Είμαστε ευρωπαϊκά προσανατολισμένοι και στενά συνδεδεμένοι με την Ευρώπη. Τα τελευταία οκτώ χρόνια αναδείξαμε την αυθεντικότητα και την περηφάνια μας για τη χώρα μας. Έχουμε ιδιαίτερη γλώσσα, λαογραφία και πολιτισμό και μια Ιστορία που μας πηγαίνει χίλια χρόνια πίσω.

www.rinalovko.com
www.instagram.com/rinalovko

Dmitry Sivak

Το Sivak & Partners Studio με έδρα το Κίεβο δημιουργεί άνετους χώρους για διαβίωση, εργασία και αναψυχή και αναπτύσσει νέες λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Το studio σχεδιάζει εμπορικούς και οικιστικούς χώρους, με γνώμονα τον κανόνα «Δεν έχει σημασία τι κάνεις. Σημασία έχει πόσο καλά το κάνεις». Ακολουθούν τα λόγια του Dmitry Sivak για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία.

Είστε εσείς, η οικογένεια σας κα η ομάδα σας ασφαλείς τώρα; 

Δεν έχουμε πού να πάμε και κανέναν λόγο να φύγουμε. Εδώ είναι το σπίτι μας, εδώ είναι οι γονείς μας. Με αυτό τον πόλεμο που διεξάγεται αυτή τη στιγμή σχεδόν σε όλη τη χώρα, δεν είσαι ασφαλής πουθενά. Στην τηλεόραση, οι χάρτες μάχης δεν δείχνουν όλα τα σημεία βομβαρδισμού για να μην τρομάζουν τον κόσμο. Πρέπει να τρέχουμε στα υπόγεια πολλές φορές την ημέρα λόγω των απειλών για βομβαρδισμούς. Όλοι έχουν φτιάξει τις βαλίτσες τους για να είναι έτοιμοι. Τη δεύτερη μέρα του πολέμου, έτυχε να βρίσκομαι κοντά σε μια πυρομαχία σε μια ήσυχη γειτονιά και δεν έγινε σχεδόν καμία αναφορά στις ειδήσεις γι’ αυτό.

Ποιοι είναι οι φόβοι και οι ελπίδες σας; 

Οι φόβοι μας είναι ότι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τις υποσχέσεις για περίθαλψη των αμάχων. Υπάρχουν ήδη πολλά θύματα ανάμεσα στους απάχους, πολύ περισσότερα από όσα λένε στην τηλεόραση. Όλες αυτές οι απειλές για τα πυρηνικά όπλα, απλώς εμπνέουν περισσότερο φόβο.

Πώς βοηθούν τα μέλη της designer κοινότητας το ένα το άλλο; 

Έχουμε πολλά chats επειδή το internet εξακολουθεί να λειτουργεί και βοηθάμε τις γυναίκες και τα παιδιά να βρουν γρήγορα μεταφορικό μέσο για να πάνε σε κάποιο καταφύγιο ή να φύγουν από τη χώρα. Οι άνθρωποι προσφέρουν αίμα περισσότερο από ποτέ.

Ποια είναι τα βασικα στοιχεία για να αποκατασταθεί η δημιουργική διαδικασία; 

Έχω μεγάλη πίστη ότι αυτό θα τελειώσει γρήγορα με ειρήνη. Είμαι πιο πρόθυμος από ποτέ στη ζωή μου να χτίσω και να σχεδιάσω στη χώρα μου, να ξαναχτίσω. Δεν ήθελα να φύγω ούτε πριν από τον πόλεμο, αφού ήδη υπάρχουν αρκετοί ταλαντούχοι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές στην Ευρώπη. Αλλά εδώ υπάρχει πραγματική ανάγκη για σχεδιασμό, ειδικά μετά τον πόλεμο. Το design δεν είναι μόνο να φτιάξεις κάτι όμορφο ή άνετο, αλλά και να βοηθήσεις τους ανθρώπους.

Το ουκρανικό design έχει γρήγορα κερσίσει διεθνή αναγνώριση. Ταυτόχρονα είναι πολύ αυθεντικό και διαφορετικό. Τι είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό;

Μετά την επανάσταση, τα παραδοσιακά στυλ με την αφθονία του χρυσού και τη χύτευση σε γύψο ακριβών υλικών έγιναν αντικείμενο έντονης κριτικής εδώ. Συνδέθηκαν με τους πολιτικούς που έφυγαν από τη χώρα, γι’ αυτό οι άνθρωποι άρχισαν να ζητούν μόνο μοντέρνο design και μάλιστα σε μαζική κλίμακα.

www.sivak-partners.com
www.instagram.com/sivakdmitriy

Balbek Bureau

designers

@balbekbureau

Η ομάδα του Balbek Bureau εκτιμά, προστατεύει και αναπτύσσει το περιβάλλον όπου ζει. Ανυπομονούν να κάνουν τις ουκρανικές πόλεις πιο άνετες για τους κατοίκους τους, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Το Bureau σχεδιάζει bar, εστιατόρια, ξενοδοχεία, εταιρικούς χώρους και πολλά άλλα. Εδώ είναι τα λόγια τους για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία.

Είστε εσείς, η οικογένεια σας και η ομάδα σας ασφαλείς τώρα;

Όχι ακριβώς. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους μας έχουν μείνει στην Ουκρανία και είναι πολύ δύσκολο να βρεις ένα ασφαλές -από όλες τις απόψεις μέρος- από ό,τι πριν από τον πόλεμο.

Ποιοι είναι οι φόβοι και οι ελπίδες σας; 

Ελπίζουμε ο πόλεμος να σταματήσει σύντομα και να επιστρέψουμε στα σπίτια μας. Υπάρχουν πολλά να χτιστούν και να αποκατασταθούν. Ο μεγαλύτερος φόβος μας είναι μήπως χάσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Επίσης υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα.

Πώς βοηθούν τα μέλη της designer κοινότητας το ένα το άλλο; 

Κατόπιν αιτήματος, βοηθάμε ο ένας τον άλλον να μετεγκατασταθεί, να βρει καταφύγιο ή να καλύψει βασικές ανθρώπινες ανάγκες.

Ποια είναι τα βασικα στοιχεία για να αποκατασταθεί η δημιουργική διαδικασία; 

Έχουμε ήδη οργανώσει ομάδες ικανές να εργαστούν στα διεθνή μας project. Η δημιουργική μας διαδικασία θα εξαρτηθεί από τα νέα διεθνή έργα που θα αναλάβουμε, αφού τα τοπικά έχουν σταματήσει, και από τους ανθρώπους που θα είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στη δουλειά.

Το ουκρανικό design έχει γρήγορα κερσίσει διεθνή αναγνώριση. Ταυτόχρονα είναι πολύ αυθεντικό και διαφορετικό. Τι είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό;

Πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, δημιουργικό μυαλό και επιθυμία δημιουργίας νέων βαθύτερων νοημάτων.

www.balbek.com
www.instagram.com/balbekbureau/
www.instagram.com/balbekus/
www.instagram.com/sivakdmitriy

Victoria Yakusha

designers

Το Yakusha Design είναι ένα πολυεπιστημονικό στούντιο που ιδρύθηκε από την ουκρανικής καταγωγής αρχιτέκτονα Victoria Yakusha το 2006. Το στούντιο δραστηριοποιείται στους τομείς της αρχιτεκτονικής, των εσωτερικών χώρων, της δημιουργικής διεύθυνσης και του σχεδιασμού προϊόντων. Η συλλογή FAINA, που κυκλοφόρησε το 2014, έχει τις ρίζες της στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, είναι βαθιά συνδεδεμένη με τη φύση και αντιπροσωπεύει το σύγχρονο ουκρανικό design. Εδώ είναι τα λόγια της Victoria Yakusha για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία.

Είστε εσείς, η οικογένεια σας και η ομάδα σας ασφαλείς τώρα;

Κανείς δεν είναι ασφαλής στην Ουκρανία τώρα!

Ποιοι είναι οι φόβοι και οι ελπίδες σας; 

Δεν είναι ελπίδα αυτό που έχουμε, είναι μια ισχυρή πίστη στη νίκη μας. Έχουμε ισχυρή θέληση, ισχυρή πατρίδα, δύναμη αλήθειας – όλα αυτά δεν μπορούν να υπερνικηθούν. Η ελευθερία είναι στις καρδιές μας.

Πώς βοηθούν τα μέλη της designer κοινότητας το ένα το άλλο; 

Δεν μπορούμε να το περιορίσουμε στην «κοινότητα των designers». Όλοι βοηθούν τους πάντες. Ακόμα και άστεγοι μαζεύουν μπουκάλια.

Ποια είναι τα βασικα στοιχεία για να αποκατασταθεί η δημιουργική διαδικασία; 

Μόλις αρχίσουν να πυροβολούν λιγότερο, θα ξεκινήσουμε τη δουλειά μας.

Το ουκρανικό design έχει γρήγορα κερσίσει διεθνή αναγνώριση. Ταυτόχρονα είναι πολύ αυθεντικό και διαφορετικό. Τι είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό;

Το brand μας Faina δημιουργήθηκε ως αυτοπροσδιορισμός το 2014. Είμαι αρχιτέκτονας και δεν σκέφτηκα ποτέ να ασχοληθώ με τον σχεδιασμό προϊόντων, αλλά λόγω της Επανάστασης της Αξιοπρέπειας* αποφάσισα να δείξω πώς μπορώ να εμπνεύσω το ουκρανικό design. Έτσι γεννήθηκε το Faina. Η αυθεντικότητά του είναι εξ ολοκλήρου παρμένη από την ουκρανική παράδοση και φύση. Είναι ήδη παγκοσμίως γνωστό για την ταυτότητά του. Εξέφρασα αυτή την ισχυρή βούληση του ουκρανικού λαού μέσω του Faina.

www.yakusha.com.ua
www.faina.design.com
www.instagram.com/yakusha.design
www.instagram.com/fainadesign

*γνωστό και ως Maidan

Yova Yager

designers

Η Yova Yager είναι μια Ουκρανή κοινωνικά υπεύθυνη hospitality designer από το 2014. Η Yova γεμίζει κάθε χώρο που εργάζεται με την ιδιαίτερη ενέργεια, τη χαρά και το ειρωνικό της attitude. Τα έργα της φημίζονται για τη λειτουργικότητά τους, το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού τους και περιέχουν πάντα ένα πολύ σημαντικό μήνυμα: κρατήστε τον πλανήτη ασφαλή και φροντίστε τα έμβια όντα. Εδώ είναι τα λόγια της για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία.

Είστε εσείς, η οικογένεια σας και η ομάδα σας ασφαλείς τώρα;

Όλη μου η οικογένεια βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κίεβο. Είμαστε ασφαλείς προς το παρόν. Βρισκόμαστε όλοι σε διαφορετικά μέρη της πόλης. Ο πατέρας μου είναι στο κέντρο, η αδερφή μου με το παιδί και τον άντρα της στην αριστερή όχθη, η μητέρα μου και εγώ είμαστε επίσης πολύ κοντά στην αριστερή όχθη. Είμαστε όλοι στα σπίτια μας. Οι γονείς μου δεν θα πήγαιναν στο καταφύγιο για τις βόμβες, η αδερφή μου δεν μπορεί γιατί είναι δύσκολα με το μωρό καθώς μένει στον 14ο όροφο ενός κτιρίου 25 ορόφων. Ο μπαμπάς μας έχει γίνει meme στο διαδίκτυο αντί για τα «Validolchik» (χάπια για την καρδιά για την καταπολέμηση του στρες – E.D.) Είναι ήρεμο πνεύμα και το χιούμορ του καθησυχάζει τους πάντες. Για παράδειγμα, όταν ακούστηκε μια σειρήνα και του ζήτησα να πάει στο καταφύγιο, μου είπε «μη με ενοχλείς, προσπαθώ να πληρώσω τους λογαριασμούς για το διαμέρισμα». Όλη μας η οικογένεια είναι πολύ πεισματάρα, κανείς δεν θέλει να φύγει από το Κίεβο ακόμα κι αν δέχεται επίθεση.

Ποιοι είναι οι φόβοι και οι ελπίδες σας; 

Οι φόβοι μας είναι ότι οι φίλοι μας βρίσκονται σε σπίτι που ανά πάσα στιγμή πυροβολείται από αδέσποτες σφαίρες ή βόμβες ή βλήματα. Ο τρόμος δεν τελειώνει ποτέ. Όλοι ελπίζουν ότι ο εχθρός θα φύγει από τη χώρα μας αύριο, γιατί πρέπει να πάμε στη δουλειά τη Δευτέρα. Αστειεύομαι. Αστειευόμαστε πολύ γιατί είναι δύσκολο να ζεις με διαρκή φόβο, σε τρώει από μέσα πολύ γρήγορα. Προσπαθούμε να αποσπάσουμε την προσοχή μας με συζητήσεις για το πώς θα ανοικοδομήσουμε τις πόλεις μας.

Πώς βοηθούν τα μέλη της designer κοινότητας το ένα το άλλο; 

Εδώ όλοι προσέχουν ο ένας τον άλλο. Ακόμη κι αν πάθεις ένα μικρό κόψιμο στο δάχτυλό σου, θα σωθείς από μισή πόλη εθελοντών. Πλάκα κάνω πάλι. Αλλά κάπως έτσι είναι. Είμαστε ενωμένοι, ακόμη πιο δυνατοί από πριν. Πολλοί σχεδιαστές έχουν μείνει στις πόλεις τους, κάποιοι έχουν προσφερθεί εθελοντικά για εδαφική άμυνα, κάποιοι έχουν καθίσει στις επικοινωνίες για μέρες και αγόρασαν αλεξίσφαιρα γιλέκα σε όλο τον κόσμο, άλλοι έχουν δημιουργήσει μια ομάδα στο Telegram και αλληλεπιδρούν ενεργά με διεθνή μέσα, κάποιοι σχεδίασαν γραφήματα. Έχει γίνει πολλή δουλειά και ο καθένας βοηθάει όσο μπορεί.

Ποια είναι τα βασικα στοιχεία για να αποκατασταθεί η δημιουργική διαδικασία; 

Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Δεν είχα την ευκαιρία να το σκεφτώ ακόμα. Καθώς είμαι εδώ 24 ώρες το 24ωρο, ο χρόνος αλλάζει τα πάντα, αυτή τη στιγμή επικεντρώνομαι στην επικοινωνία με τον κόσμο μέσω των social media. Λαμβάνω πολλές ερωτήσεις από δημοσιογράφους και από απλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, όλοι θέλουν να μάθουν πώς μπορούν να βοηθήσουν και αυτή είναι μια εξαιρετικά ισχυρή υποστήριξη που μας εμπνέει. Κάθε ζεστή λέξη έχει νόημα. Κάθε ευκαιρία που έχετε να βγείτε και να μιλήσετε για το τι συμβαίνει εδώ είναι σημαντική για κάθε Ουκρανό. Τώρα, η ερώτηση «πώς είσαι» σημαίνει «σ’ αγαπώ». Μαζί είμαστε αγάπη και η αγάπη γεννά το νέο. Με την αγάπη μας για τη χώρα μας και την ελευθερία μας δείξαμε στον κόσμο ότι η δύναμη της αγάπης θα είναι πάντα μεγαλύτερη από κάθε κακό.

yovayager.com
www.instagram.com/yovayager
www.instagram.com/yovayagerstudio

 

Photos: Courtesy of ELLE Ukraine
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: