Στέλιος Κουδουνάρης: Ο ταλαντούχος σχεδιαστής μιλά για τη νέα του συλλογή στο ELLE

Η χειµερινή συλλογή του σχεδιαστή βουτάει στις παιδικές του αναµνήσεις. Ο ίδιος µας µίλησε γι’ αυτές.

Elle 26 Δεκ. 20
Στέλιος Κουδουνάρης: Ο ταλαντούχος σχεδιαστής μιλά για τη νέα του συλλογή στο ELLE

Πώς σας βρήκε εσάς αυτό που έχουµε ζήσει τις τελευταίες ηµέρες;

Ως επαγγελµατία µε βρήκε να έχω δειγµατίσει τη συλλογή για τον φετινό χειµώνα. Όµως ένιωσα την ανάγκη να την αλλάξω. Θέλησα να την κάνω λίγο πιο άνετη, πιο ζεστή και οικεία. Η συλλογή έχει την αύρα της πιο casual εκδοχής των ‘80s. Έχει πολλά κοτλέ, δερµάτινα και τονισµένους ώµους. Επίσης, τον καιρό που τη σχεδίαζα, έβλεπα Stranger Things και κάπως έτσι µπήκα στο mood των ΄80s, όπως τα έζησα ως παιδί.

Στέλιος Κουδουνάρης

Εξώπλατο φόρεµα, Stelios Koudounaris. ∆ίπατα πέδιλα, Nine West, Haralas. Μεταλιζέ καλτσάκια, από προσωπική συλλογή.

Ποιο ήταν το δικό σας strange thing;

∆εν ξέρω αν ήταν πολύ strange, αλλά θυµάµαι να είµαι ένα βήµα πίσω από τους συνοµήλικούς µου και να επιζητώ να κάνω παρέα µε τους µεγαλύτερους. Να παρατηρώ τι φοράει η µαµά µου, οι θείες µου και οι φίλες της.

Σε αυτή τη συλλογή είχατε µια διάθεση να κοιτάξετε πίσω από τη λάµψη;

Οπωσδήποτε υπήρχε και αυτή η τάση, αλλά κυρίως ήθελα να ψάξω πράγµατα από την παιδική µου ηλικία. Όλο αυτό που περνάµε µε έκανε να αναπολώ εκείνα τα χρόνια που ήταν όλα πιο απλά και ανέµελα. Κάπως έτσι διαµόρφωσα αυτή την κολεξιόν. Από τις δικές µου, πολύ προσωπικές µνήµες καθώς µεγάλωνα στα ‘80s. Για εµένα αυτή η δεκαετία είχε γυναίκες που φορούσαν κυρίως πλεκτά και δερµάτινα παντελόνια, που πήγαιναν σε παιδικά πάρτι ή σε επιδείξεις τάπερ. Έχω στο µυαλό µου ένα πάρτι από νεαρές µαµάδες.

Στέλιος Κουδουνάρης

Πουκάµισο από ταφτά µε φουσκωτά µανίκια και παντελόνι απο ταφτά, και τα δύο Stelios Koudounaris.

Τις µέρες που ζούµε, όλοι έχουµε ανάγκη από φροντίδα. Αν έπρεπε να φροντίσετε κάποιον µε µόνο ένα ρούχο, ποιο θα ήταν αυτό;

Μια µακριά πλεκτή ζακέτα. Επίσης ένα µάλλινο παλτό είναι πολύ… φροντιστικό.

Τι θα κρατήσετε από αυτή την περίοδο µε γλύκα;

Έµαθα ότι οφείλουµε κάποιες φορές να κάνουµε ένα βήµα πίσω και να µην τρέχουµε µε ιλιγγιώδεις ρυθµούς. Ως επαγγελµατίας αντιµετώπισα πολλά προβλήµατα, όπως όλοι. Αλλά, από την άλλη, περπάτησα πολύ, είδα την πόλη µε άλλα µάτια, ανακάλυψα την ίδια µου τη γειτονιά. Γνώρισα καλύτερα τους φίλους µου µέσα από µεγάλες βόλτες, στις οποίες δεν βιαζόµασταν για να κάνουµε κάτι άλλο µετά. Χάρηκα το σπίτι µου. Βρήκα πολύ χαρά και ευτυχία σε όλα αυτά. Και, κατά κάποιον τρόπο, θέλω να τα συνεχίσω. Θέλω να διατηρήσω αυτή την ανθρώπινη πλευρά πιο έντονη σε ό,τι κάνω.

Στέλιος Κουδουνάρης

Πουκάµισο µε φουλάρι και πλεκτό φόρεµα από λούρεξ, και τα δύο Stelios Koudounaris.

Η µόδα αλλάζει κάθε έξι µήνες. Οι άνθρωποι το κάνουµε µε την ίδια ευκολία;

Η µόδα είναι πάντα παρούσα και ταυτόχρονα κοιτάει µπροστά και µεταβάλλεται συνεχώς. Οι άνθρωποι δεν το κάνουµε τόσο γρήγορα. Αν δεν πάθουµε δεν αλλάζουµε.

Πώς πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί η βιοµηχανία, αλλά και η διάθεση της µόδας;

∆εν το ξέρω και προσπαθώ να το καταλάβω. Όποιες υποθέσεις είχα κάνει τον προηγούµενο καιρό, ανατράπηκαν όλες. Πραγµατικά, όλα συµβαίνουν τόσο γρήγορα, και αυτό κάνει τα πάντα να µοιάζουν µετέωρα. Ωστόσο, όλα γίνονται πιο άµεσα και πιο προσωπικά. Για παράδειγµα, εγώ έχω καθυστερήσει την καλοκαιρινή συλλογή, όµως αυτό δεν µε αγχώνει γιατί έχω συνεχώς την ευκαιρία να αλλάζω πράγµατα, να προσθέτω. Και το κάνω χωρίς τους αυστηρούς χρονικούς περιορισµούς που µας επέβαλλαν µέχρι τώρα οι fashion weeks. Θεωρώ ότι ο καθένας, τη συγκεκριµένη στιγµή, πρέπει να πάρει τις δικές του αποφάσεις και να ακολουθήσει τη δική του ρότα.

Στέλιος Κουδουνάρης

Πουκάµισο µε κοψίµατα και παντελόνι από οικολογικό δέρµα, Stelios Koudounaris. Μεταλλιζέ γόβες, Etoile Isabel Marant, attica. Κολιέ, H&M Conscious Exclusive, H&M.

Πιστεύετε ότι θα διαταραχθεί η σχέση µας µε τη µόδα;

∆εν ξέρω αν θα διαταραχθεί, αλλά έχει ήδη αλλάξει. Ο κόσµος έχει απορρίψει µια µεγάλη κατηγορία ειδών.

Βλέπετε φως στο τούνελ;

Ναι, παραµένω αισιόδοξος. Εγώ άνοιξα τον δικό µου χώρο το περασµένο διάστηµα, γιατί πιστεύω ότι η εποχή ευνοεί τους τολµηρούς. Το έκανα µε µεγάλη χαρά για να µπορούν όλοι να βιώσουν την εµπειρία της συλλογής. Πρέπει να προχωράµε γιατί τίποτα δεν σταµατάει, αλλά παράλληλα δεν πρέπει να µας παίρνει και το ποτάµι.

Στέλιος Κουδουνάρης

Φόρεµα από οικολογικό δέρµα, Stelios Koudounaris. Bucket hat, Mango.

Στέλιος Κουδουνάρης

Οικολογική γούνα, Stelios Koudounaris.

Στέλιος Κουδουνάρης

∆ιάφανο κορµάκι και κοτλέ τζάκετ µε κρόσσια, Stelios Koudounaris. Μποτάκια, Zadig & Voltaire, attica.

Φωτογράφος: Thanassis Krikis/10AM, Styling: Βασιλική Παππά

Βοηθός φωτογράφου: Μάριος Καζάκος

Μακιγιάζ-µαλλιά: Χαρά Παπανικολάου /10ΑΜ

Μοντέλο: Daria/Ace models

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: