November’s Note: Η editor in chief του ELLE γράφει για το νέο hashtag #soulpositivity

Το πόσο θετικά ή αρνητικά σκεφτόμαστε για το σώμα μας δεν έχει καμία αξία, αν αυτό το πρόσημο δεν έχει γίνει αποδεκτό από την ψυχή μας.

Elle 18 Νοε. 21
November’s Note: Η editor in chief του ELLE γράφει για το νέο hashtag #soulpositivity
Cover Photo: Θανάσης Κρίκης/10AM

Είναι εντυπωσιακό και ταυτόχρονα τροµακτικό να ακούς την Billie Eilish, µία από τις µεγαλύτερες σταρ αυτή τη στιγµή στον πλανήτη –και ένα 19χρονο κορίτσι, µην ξεχνιόµαστε- να παραδέχεται ότι επί χρόνια, πίσω από τα φαρδιά skate ρούχα της έκρυβε την ανασφάλεια για το σώµα και τον ίδιο της τον εαυτό. Και όταν κάποια στιγµή συστήθηκε µε τη θηλυκότητά της, άρχισε να την εξερευνά, να πειραµατίζεται µαζί της και να την αποδέχεται, καλωσορίζοντας στην ντουλάπα της πιο σέξυ, στενά και εφαρµοστά κοµµάτια, τότε ήρθε αντιµέτωπη µε την αγανάκτηση µερίδας των θαυµαστών της, οι οποίοι απλώς δεν την είχαν συνηθίσει έτσι. Ο σέξυ κορσές µε το δαντελένιο µπούστο τής κόστισε, όπως λέει η ίδια, 10.000 followers. Το διαδικτυακό κόστος, όµως, σίγουρα δεν συγκρίνεται µε το ψυχικό, ακόµη κι αν είσαι η Billie Eilish, ακόµη κι αν τα singles σου γίνονται Νo1 στα παγκόσµια charts, ακόµη κι αν ξεκινάς µόλις τώρα την ενήλικη ζωή σου και ο πλανήτης είναι στα πόδια σου.

Και, φυσικά, όπως επισηµαίνει η Eilish στην αποκλειστική συνέντευξη που φιλοξενούµε στο τεύχος Νοεμβρίου του ELLE, κανένας άντρας δεν θα έµπαινε στο µικροσκόπιο για τις στυλιστικές του επιλογές ή αλλαγές, είτε αυτός ο άντρας ανήκει στον αστερισµό του Χόλιγουντ είτε είναι ένας εργαζόµενος του ιδιωτικού τοµέα που κατοικεί στο κέντρο της Αθήνας. Οι γυναίκες όµως, δυστυχώς, αναµετριόµαστε σε όλη µας τη ζωή µε τις µεταβολές που συµβαίνουν στο σώµα µας, µε την κριτική που δεχόµαστε από τον ίδιο µας τον εαυτό και, κυρίως, µε τα σχόλια που εισπράττουµε από τους γύρω µας.

Έπειτα από δεκαετίες σκληρών αγώνων για ανεξαρτησία, χειραφέτηση και ισότητα, συνεχίζουµε να κρινόµαστε για τις ρυτίδες στο πόδι της χήνας, για το πεσµένο στήθος, για τη στραβή µύτη, για τα πέντε έξτρα κιλά στην περιφέρεια, αλλά και για την επιλογή µας να τα δείχνουµε, είτε φορώντας ελάχιστο µέικαπ είτε ένα εφαρµοστό παντελόνι που µας αρέσει. Και το χειρότερο είναι ότι χαµένες ανάµεσα σε hashtags και τάσεις της µόδας, πρότυπα των social media, συνταγές και επιταγές που δεν µας αντιπροσωπεύουν, ακόµη και εµείς οι ίδιες κάποιες φορές δεν µπορούµε να αποδεχτούµε τον εαυτό µας και να κάνουµε ειρήνη µε τα χαρακτηριστικά µας και µε το σώµα µας.

Το #bodyneutrality είναι το κίνηµα που διαδέχεται το #bodypositivity. Φυσικά και δεν χρειάζεται να το ακολουθήσουµε, ωστόσο είναι χρήσιµο να ακούσουµε τη βασική του αρχή: Δεν έχει σηµασία αν αγαπάµε ή αν µισούµε το σώµα µας, αν µας αρέσει ή αν το απεχθανόµαστε. Το σηµαντικό είναι να κάνουµε ειρήνη µε το θετικό ή αρνητικό πρόσηµο που έχει το συναίσθηµά µας, να το αποδεχτούµε και να πορευτούµε στην καθηµερινότητά µας µε αυτό.

Λίγη αξία έχουν τα µεγάλα µάγουλα που µας ξενερώνουν ή το fit κορµί που κατακτήσαµε µε κόπο και λατρεύουµε να χαζεύουµε στον καθρέφτη µας. Το σπουδαιότερο είναι να υπάρχει αρµονία, αποδοχή και θετική σκέψη στην ψυχή µας. Ας βάλουµε, λοιπόν, µπροστά στις πιο µεγάλες αγωνίες και µάχες της ζωής µας ένα νέο hashtag: το #soulpositivity.

ELLE

My list

1. Σειρά: Ο Καστανάνθρωπος (Netflix).
To σκανδιναβικό νουάρ στα καλύτερά του. Κάθε επεισόδιο πιο dark και πιο δυνατό.
2. Fashion Book: Miss Dior της Justine Picardie. (εκδ. Flammarion).
Το συναρπαστικό πορτρέτο της Miss Dior, της αδερφής του Christian Dior, µιας γυναίκας πολιτικοποιηµένης και δυναµικής που αποτέλεσε έµπνευση για τον σπουδαίο µόδιστρο.
3. Έκθεση: Κάλλος (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης).
Η απόλυτη ωδή στην οµορφιά µέσα από έργα διαχρονικά και πανανθρώπινα.
4. Βιβλίο: Γράµµα στον Δικαστή µου (εκδ. Άγρα).
Κάθε βιβλίο του Georges Simenon σε κάνει να βουτάς στην οµίχλη και την υγρασία των πόλεων, στις ψυχές των ανθρώπων, στην αγωνία που  δεν κορυφώνεται αλλά και δεν λήγει ποτέ.

Mαρία Πατούχα
mpatoucha@alphamag.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT