2 αλλαγές που πρέπει να κάνεις στην καθημερινότητά σου για να ενισχύσεις την παραγωγή κολλαγόνου

Κι όμως, αυτές οι συνήθειες προκαλούν μείωση στην παραγωγή του κολλαγόνου και κατ' επέκταση πρόωρη γήρανση.

Νίνα Μουσούρη 14 Μαρ. 24
2 αλλαγές που πρέπει να κάνεις στην καθημερινότητά σου για να ενισχύσεις την παραγωγή κολλαγόνου

Φυσικά για όλες μας είναι πολύ σημαντικό το να διατηρούμε την επιδερμίδα μας νεανική και φρέσκια για όσο περισσότερο γίνεται. Κάπως έτσι, λοιπόν, ξέρουμε καλά ότι σε αυτό παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο η παραγωγή του κολλαγόνου που μαζί με την ελαστίνη έχει την ιδιότητα να διατηρεί την επιδερμίδα μας σφιχτή και νεανική. Ωστόσο, καθώς γνωρίζουμε επίσης ότι η σταδιακή μείωση του κολλαγόνου είναι αναπόφευκτη και ξεκινά μέσα στη δεκαετία των 20, με πτώση κατά μέσο όρο περίπου 1% κάθε χρόνο, είναι σημαντικό, πέρα από τα προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για την ενίσχυσή του, να σταματήσουμε και ορισμένες συνήθειες που δεν συμβάλουν στην παραγωγή του. Ναι, και ο τρόπος ζωής που ακολουθούμε παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση της δομική πρωτεΐνης που παράγει το σώμα μας για να κράτα το δέρμα σφριγηλό και ανανεωμένο.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι δύο πιο συχνές συνήθειες που μπορεί να έχεις στην καθημερινότητά σου και να συμβάλουν στην μείωση της παραγωγή κολλαγόνου; Κράτα σημειώσεις…

Έλλειψη Ύπνου

Σε κάθε περίπτωση η έλλειψη ύπνου έχει άμεση επίδραση στην επιδερμίδα. Το πρώτο και πιο συνηθισμένο σημάδι είναι όταν δεν έχουμε κοιμηθεί όσο πρέπει, παρατηρούμε το πρόσωπό μας να είναι θαμπό και άτονο, ενώ κάτω από τα μάτια μας υπάρχουν ενοχλητικοί μαύροι κύκλοι. Ωστόσο, αυτά είναι μόνο τα προφανή σημάδια και αυτό που συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια είναι πιο αρκετά πιο σημαντικό. Όταν δεν κοιμόμαστε όσο και όπως πρέπει προκαλούμε στον οργανισμό μας οξειδωτικό, μειώνοντας την αντιοξειδωτική άμυνα και καθιστώντας το δέρμα ευάλωτο σε βλάβες. Επιπλέον, η απώλεια ύπνου αυξάνει την κορτιζόλη (την περιβόητη ορμόνη του στρες), η οποία διασπά το κολλαγόνο.

Αρκετή κατανάλωση ζάχαρης

Όταν η διατροφή μας χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, προκαλεί ελεύθερες ρίζες και οξειδωτικό στρες, οδηγώντας τελικά σε βλάβη των ιστών, συμπεριλαμβανομένης και της απώλειας κολλαγόνου. Συγκεκριμένα, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορούν να οδηγήσουν σε σκλήρυνση και κατακερματισμό του κολλαγόνου, αποδυναμώνοντας τη βάση του δέρματος και προάγοντας την πρόωρη γήρανση.

Cover Photo:Launchmetrics / spotlight

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT