Ηλιακή ακτινοβολία VS Επιδερμίδα: Καταρρίπτουμε 3 μύθους για αυτό το δίδυμο

Με τον ήλιο πρέπει να είμαστε προσεκτικές. Κάπως έτσι ανακαλύψαμε και τους μύθους σχετικά με την ηλιακή ακτινοβολία, που μέχρι τώρα νομίζαμε ότι ισχύουν.

Elle 28 Ιουν. 21
Ηλιακή ακτινοβολία VS Επιδερμίδα: Καταρρίπτουμε 3 μύθους για αυτό το δίδυμο

To καλοκαίρι είναι εδώ και κάπως έτσι η sun kissed επιδερμίδα αποτελεί τον κρυφό πόθο όλων μας. Ωστόσο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές κατά την έκθεσή μας στον ήλιο και σε καμία περίπτωση να μην ξεχνάμε την αντιηλιακή μας προστασία. Οι λόγοι φυσικά είναι ευνόητοι.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι στα άτομα ηλικίας 25 έως 49 ετών, ο καρκίνος του δέρματος είναι ο δεύτερος πιο κοινός καρκίνος και σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση, σχεδόν το 90 τοις εκατό των περιπτώσεων θα μπορούσε να προληφθεί εάν οι άνθρωποι φροντίζουν καλύτερα το δέρμα τους στον ήλιο, όχι μόνο κατά την διάρκεια των διακοπών, αλλά όλο το χρόνο.

Ακόμα και αν αρκετοί δεν το γνωρίζουμε, το κάψιμο του ήλιου μία φορά κάθε δύο χρόνια μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, γεγονός που υπογραμμίζει την σημασία που έχει η χρήση του αντιηλιακού μας.

Και επειδή πολλές φορές παθαίνουμε κάποιο έγκαυμα ακούσια, εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς γνώσης, εμείς κάναμε την έρευνά μας και ανακαλύψαμε τους 3 μύθους που επικρατούν σχετικά με την έκθεση μας στον ήλιο και την επιδερμίδα μας.

ήλιος

photo credit: @camilacoelho

Δεν καιγόμαστε στην σκιά 

Ένα κοινό λάθος που κάνουμε πολλές φορές είναι ότι πιστεύουμε πως όταν βρισκόμαστε υπό σκιά δεν υπάρχει κίνδυνος. Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια, καθώς μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί κάποιο έγκαυμα από τον ήλιο ακόμη και στη σκιά. Πως γίνεται αυτό; Εξαιτίας της υπεριώδους ακτινοβολίας που ανακλάται από τις κοντινές επιφάνειες. Κάπως έτσι είναι σημαντικό το να κατανοήσουμε ότι δεν είναι βλαβερό μόνο το ορατό ηλιακό φως που βλάπτει το δέρμα μας, αλλά η υπεριώδης ακτινοβολία. Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να το δούμε ή να το αισθανθούμε, οι ακτίνες UV αντανακλούν σε επιφάνειες όπως άμμο, νερό και ακόμη και χιόνι, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργηθεί έγκαυμα και στη σκιά.

Αν έχουμε σκούρα επιδερμίδα δεν χρειαζόμαστε αντιηλιακό

Η αλλαγή χρώματος στην επιδερμίδα είναι ο τρόπος με τον οποίο προστατεύεται το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία στο φως του ήλιου. Κάπως έτσι είτε έχουμε σκούρο ή ανοιχτόχρωμο δέρμα, σε κάθε περίπτωση μπορεί να υποστεί ζημιά από τον ήλιο και θέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο όταν υπάρχει έκθεση στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό. Μπορεί να φυσικά υψηλό επίπεδο χρωστικής μελανίνης να προσθέτει φυσικά κάποια προστασία από τον ήλιο, αλλά δεν σημαίνει ότι το ηλιακό έγκαυμα δεν μπορεί να συμβεί, ειδικά όταν γίνεται υπερβολική έκθεση στο ήλιο.

Αν φοράμε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας δεν χρειάζεται συχνή ανανέωση

Καμία αντηλιακή κρέμα δεν είναι 100% αποτελεσματική, ακόμη και εκείνες που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν προστασία όλη την ημέρα. Κάπως έτσι θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι εφαρμόζουμε ξανά σ και συχνά και να μένουμε μακριά από τον ήλιο κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Το να υπάρχει έκθεση στον ήλιο τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας δεν είναι καλό για το δέρμα σας, ακόμη και αν εφαρμόσετε αντηλιακή κρέμα υψηλής προστασίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT