4 πανάρχαιες πρακτικές για να πετύχεις όλα τα summer #beautygoals σου πριν τελειώσει το καλοκαίρι

Συνδυάστε τις καλοκαιρινές σας διακοπές με απολαυστικές θεραπείες βασισμένες σε πανάρχαιες πρακτικές και ανανεώστε πρόσωπο και σώμα.

Φίλια Μητρομάρα 23 Αυγ. 22
4 πανάρχαιες πρακτικές για να πετύχεις όλα τα summer #beautygoals σου πριν τελειώσει το καλοκαίρι

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα προσφέρει μια πληθώρα ποιοτικών μεθόδων, οι οποίες βασίζονται σε θεραπευτικές πρακτικές που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν. Με μακρά παράδοση στις φυσικές θεραπείες και τις πρακτικές ευεξίας, καθώς τα πρώτα spa έχουν καταγραφεί στην Κνωσό, τη Σαντορίνη και τη Σπάρτη, ενώ οι ιαματικές πηγές της Αιδηψού αναφέρονται στα έργα του Αριστοτέλη, του Πλούταρχου και του Στράβωνα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι θεραπείες spa στην Ελλάδα είναι ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσετε και να περιποιηθείτε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια των διακοπών σας.

Για τους λάτρεις του μασάζ: Αρχαία Ελληνική Μάλαξη®

Η μέθοδος συνδυάζει πολλές τεχνικές μασάζ, με στόχο την απόλυτη ευεξία και χαλάρωση. «Κεφαλαιοποιώντας την πολυετή εμπειρία μου στον χώρο της θεραπευτικής μάλαξης και θέλοντας να ενσωματώσω το παρελθόν της χώρας μας στις θεραπευτικές προσεγγίσεις σε μια σύγχρονη και πρωτοποριακή μέθοδo, αποφάσισα να εντρυφήσω στις διδαχές του Ιπποκράτη σπουδάζοντας τις τεχνικές του. Έτσι δημιούργησα την πρωτοποριακή μέθοδο με την επωνυμία Αρχαία Ελληνική Μάλαξη®», εξηγεί η φυσιοθεραπεύτρια και εναλλακτική θεραπεύτρια Έλλη Τσουκνάκη, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια από τον ΕΟΠΠΕΠ. Όταν συνειδητοποίησε ότι

ασκούσε θεραπείες μασάζ ταϊλανδέζικες, μπαλινέζικες, σουηδικές και άλλες από όλο τον κόσμο και ότι δεν υπήρχε ένας τύπος μασάζ βασισμένος στις ελληνικές θεραπευτικές αρχές, η κα Τσουκνάκη αποφάσισε να αξιοποιήσει τις τεχνικές μασάζ τις οποίες ανέφερε ο Ιπποκράτης στα γραπτά του και μερικές από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν σε σχολές πάλης και γυμναστήρια στην αρχαία Ελλάδα και σε θεραπευτικά κέντρα του Ασκληπιείου. Έτσι, δουλεύοντας εν τω βάθει με τις «τρίψεις της θλίψης» (μασάζ κεφαλής), την επάλειψη με ζεστό λάδι, τις βεντούζες και τις «ξηρές τρίψεις» με βούρτσα από τρίχες αλόγου και «πούδρα», προσφέρει ένα μασάζ βαθέως ιστού. «Είναι μια θεραπεία δυνατή χωρίς να είναι επώδυνη», λέει η ειδικός. Στο μασάζ αυτό ακολουθείται ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο κατοχυρωμένο σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική ως μοναδική θεραπεία, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ υπάρχει ως ύλη στα βιβλία του ΕΠΑΛ του τμήματος αισθητικής.

Πώς εφαρμόζεται: «Ο Ιπποκράτης υποστήριζε μια βασική αρχή: Ότι το σώμα αποτελείται από 4 “χυμούς“, το Φλέμα, το Αίμα, τη Μέλανο (μαύρη) Χολή και την Ξανθή (κίτρινη) Χολή. Αυτά τα στοιχεία πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία προκειμένου να υπάρχει άριστη υγεία» αναφέρει η ειδικός. Η διαδικασία ξεκινά με τη «Στεγνή μάλαξη», δηλαδή χωρίς χρήση λαδιού, όπου εκτελούνται πιέσεις και ταλαντώσεις που αποσκοπούν στην αρχική, παθητική κινητοποίηση των μελών του σώματος. Στη συνέχεια χρησιμοποιείται πούδρα και γίνεται χρήση βούρτσας από τρίχες αλόγου στην πλάτη για να τονωθεί η μικροκυκλοφορία του δέρματος.

Ο Ιπποκράτης έλεγε πως «η περιοχή που έχει υγρασία (ιδρώτα) θα νοσήσει». Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιείται πούδρα για τοπική αφύγρανση. Η μάλαξη ακολουθεί τη φορά της δομής του μυϊκού συστήματος. Έπειτα εφαρμόζονται οι «βεντούζες με μαλάξεις και πιέσεις» με τη χρήση ενός ειδικού μείγματος έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και αιθέριων ελαίων από κέδρο, λεβάντα και άγριο κυπαρίσσι. Με τη χρήση βεντούζας, ασκείται αρνητική πίεση σε σημεία βελονισμού ώστε να επιτευχθεί η διέγερσή τους.

Επίσης χρησιμοποιείται και η «στελεγγίδα», «το μοναδικό εργαλείο που έχει διασωθεί από την αρχαιότητα και το μόνο που εφαρμόζεται θεραπευτικά σε όλο τον κόσμο, το οποίο βοηθά στη αποβολή τοξινών και στην ενεργοποίηση της λέμφου», επισημαίνει η κα Τσουκνάκη.Έπειτα εφαρμόζονται πιέσεις και διατάσεις με επαλείψεις (θωπείες) από το ισχίο προς το πέλμα. Ασκούνται τεχνικές ρεφλεξολογίας σε σημεία που αντιστοιχούν στη σπονδυλική στήλη, στο έντερο, στους πνεύμονες, στον εγκέφαλο.

Ακολουθούν ειδικές τεχνικές στην περιοχή της κοιλιάς για την καλή λειτουργία του εντέρου και η θεραπεία ολοκληρώνεται με τη «μάλαξη κεφαλής (τρίψεις της θλίψης)» αυξάνοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης και μειώνοντας την κορτιζόλη. «Οι ”Τρίψεις της θλίψης” αποτελούσαν το μυστικό όπλο του Ιπποκράτη για να διώξει τη θλίψη και τις αρνητικές σκέψεις από τα πρόσωπα των ανθρώπων» καταλήγει η ειδικός.

Πού μπορείτε να την κάνετε: Στα Hammam Baths, στα ξενοδοχεία Macedonian Palace, GRECOTEL, Saint Rachael Resort, Cape Sounio, Kos Imperial, Patmos Aktis, Candia Maris κ.α.

Διάρκεια θεραπείας: 60’

Ηχομασάζ: Θεραπεία με τη δύναμη του ήχου

Στην αρχαία Ελλάδα η ηχοθεραπεία ξεκίνησε με το γκονγκ (το οποίο δεν ανήκει αποκλειστικά στον κινεζικό πολιτισμό) και χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες σε μυήσεις στα Ελευσίνια Μυστήρια, στη Σπάρτη, στο Μαντείο των Δελφών και σε θεατρικές παραστάσεις. Εκτός από Παλλάδιο, το γκονγκ στην αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν «Ηχείον» και «Βροντείον». «Όταν η ηχογαβάθα ή ένα γκονγκ τοποθετείται κοντά στο σώμα, το οποίο αποτελείται από περισσότερο από 70% νερό, ο ήχος μεταδίδεται και, ουσιαστικά, αναγκάζει την αντήχηση να περάσει στα κύτταρα». μας εξηγεί ο Κωνσταντίνος Περρέας, ηχοθεραπευτής, ενεργειακός θεραπευτής, δάσκαλος γιόγκα, qigong και πολεμικών τεχνών, και συνεχίζει. «Ο ήχος εξαπλώνεται σε επαναλαμβανόμενα κύματα, όπως οι ομόκεντροι κύκλοι από μια πέτρα που έπεσε σε μια λίμνη, σε όλο και μεγαλύτερους κύκλους μέσα από το αίμα, τη σάρκα, τα όργανα, ακόμη και τα οστά, χαλαρώνοντάς τα και την ίδια στιγμή εναρμονίζοντας και ενεργοποιώντας τα.

Με αυτό τον τρόπο περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα, που αποτελούν τα δομικά στοιχεία του ανθρώπινου σώματος, δέχονται ένα απαλό μασάζ. Παρομοίως, με αυτόν τον τρόπο, ο ήχος μπορεί να απελευθερώσει και τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα μέσα στον νου, στο σώμα και στο πνεύμα.Το ηχομασάζ αποτελείται από έναν συνδυασμό μεταξύ των ήχων μέσα από το αυτί, στο τύμπανο και στον εγκέφαλο, και από τη δόνηση μέσα από τη σάρκα, προκαλώντας την εναρμονιστική, χαλαρωτική ιδιότητα των γκονγκ και των ηχογαβαθών. Κάθε ήχος επιδρά στο νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει κάθε κύτταρο στο σώμα. Οι δονήσεις είναι αρκετά χαλαρωτικές για να ηρεμήσουν το νευρικό σύστημα και αρκετά ισχυρές ώστε να ταξιδεύουν βαθιά στο σώμα και να διεισδύσουν μέχρι τον πυρήνα των οστών. «Οι δονήσεις μπορούν να ταξιδεύουν σε σημεία που ποτέ δεν θα μπορούσαν να αγγίξουν χέρια, και είναι ικανές να πραγματοποιήσουν μια θεραπεία που θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει με οποιοδήποτε άλλο μέσο», καταλήγει ο ειδικός.

Πώς γίνεται: Ξεκινάτε με διατάσεις γιόγκα και αναπνοές και μετά ξαπλώνετε για μία ώρα για να «λουστείτε» από ηχητικά κύματα που δημιουργούν ποικίλους αρμονικούς συντονισμούς και τόνους. Θα το νιώσετε σαν μασάζ σε τζακούζι ή σαν ένα ελαφρύ γαργαλητό. Το ηχομασάζ μπορεί να μειώσει το στρες, να προκαλέσει την «αντίδραση χαλάρωσης» αβίαστα, να συμβάλλει σε βαθύτερο και ποιοτικότερο ύπνο, να συγχρονίσει το δεξί με το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, να αποτοξινώσει κύτταρα και οστά σε βάθος, να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς αυτοθεραπείας στο σώμα, να καταπολεμήσει κεφαλαλγία, κόπωση, αϋπνία, δυσκολίες εμμηνόρροιας, πεπτικές διαταραχές, συναισθηματική αστάθεια, πόνους μυϊκούς ή στις αρθρώσεις.

Πού μπορείτε να το κάνετε: Ζακύνθου 3, Αιγάλεω, Αθήνα, info@harmonicmotion.gr.

Διάρκεια θεραπείας: 60′

Ελληνικό λουτρό για αποτοξίνωση και λάμψη

Στα ομηρικά έπη το λουτρό ήταν η καλύτερη μέθοδος για τον καθαρισμό και την αναζωογόνηση σώματος και πνεύματος, ενώ στην εποχή του Ιπποκράτη εμπλουτίστηκε προσφέροντας τις ευεργετικές θεραπευτικές ιδιότητές του σε κορμί και νου. Μάλιστα, στις πιο σημαντικές θρησκευτικές τελετές των αρχαίων Ελλήνων περιλαμβανόταν και το «ιερό λουτρό». Σήμερα, η ίδια μέθοδος συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της Ιατρικής και εφαρμόζεται στο Polis Hammam.

Πρόκειται για μια ολιστική θεραπεία για προστασία από λοιμώξεις, αποτοξίνωση, χαλάρωση, αντιγήρανση, μακροζωία, λάμψη και ομορφιά. Με αυτή θα βιώσετε τη μοναδική εμπειρία της λουτροθεραπείας που λατρεύτηκε στην αρχαία Ελλάδα με χρήση μοναδικών θαυματουργών υλικών και πρώτων υλών που χρησιμοποιούνταν τότε. Πώς γίνεται: Ξεκινάτε με το λουτρό εφίδρωσης, όπου εφαρμόζονται συνδυαστικές μάσκες σε σώμα, πρόσωπο και μαλλιά από φυσικό ορυκτό, το οποίο αποτελείται από 70 και πλέον ιχνοστοιχεία και εξουδετερώνει τοξίνες, ρύπους και βαρέα μέταλλα. Χρησιμοποιείται ηφαιστειακός πηλός σε συνδυασμό με θεραπευτικά έλαια για την περιποίηση και την αναγέννηση της επιδερμίδας του προσώπου και του τριχωτού της κεφαλής.

Στο σώμα εφαρμόζεται ένα μοναδικό κοκτέιλ από θεραπευτικά έλαια με άρωμα, τα οποία χαλαρώνουν τους μυς, καταπραΰνουν το νευρικό σύστημα, προλαμβάνουν τους ρευματισμούς, ανακουφίζουν τους μυοσκελετικούς πόνους, θεραπεύουν τις λοιμώξεις του δέρματος. Αυτό το μείγμα, που χρησιμοποιούσε ο Μέγας Αλέξανδρος, προσέφερε την απόλυτη ευεξία στους πολεμιστές του, καθώς διαθέτει αντισηπτικές, αντιβακτηριακές και μυκητοκτόνες ιδιότητες.

Το επόμενο στάδιο είναι η απολέπιση σε σώμα και πρόσωπο με την ιπποκρατική τεχνική για δέρμα υγιές, λείο, απόλυτα καθαρό και νεανικό. Στο σώμα, εφαρμόζονται κρέμα και έλαια με ελληνικά βότανα που, σύμφωνα με τη μυθολογία, χρησιμοποιούσε η Ήρα για αντιγήρανση, ενυδάτωση, σύσφιγξη και αναζωογόνηση. Ακολουθεί ειδική μάλαξη με την ιπποκρατική τεχνική για απόλυτη χαλάρωση. Στο τέλος προσφέρεται ένα απολαυστικό ελληνικό ρόφημα από διάφορα βότανα για δύναμη και μακροζωία.

Πού μπορείτε να το κάνετε: Polis Hammam, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, polis-hammam.gr

Διάρκεια θεραπείας: 1 ώρα & 15’ – 1 ώρα & 30’

Ελαιοθεραπεία: Μια καταλυτική ιαματική εμπειρία

Το Anazoe Spa στο Costa Navarino δημιούργησε μια σειρά από signature θεραπείες spa, που βασίζονται σε αρχαιοελληνικές θεραπευτικές πρακτικές, αξιοποιώντας τη βιοποικιλότητα της ελληνικής γης και κάνοντας χρήση των τοπικών βοτάνων και του ελαιόλαδου. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο Anazoe Spa έχουν ως βάση τους το ελαιόλαδο, το οποίο έχει θεραπευτικές ιδιότητες αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Το εκχύλισμα των συστατικών που περιέχονται στη θεραπεία, όπως πχ. το δεντρολίβανο, εξάγεται με τη μέθοδο του αργού βρασμού, όπως ακριβώς περιγράφεται και στις επιγραφές στο Παλάτι του Νέστορα, επιτρέποντας σε κάθε φυτό να διατηρεί όλες τις βιταμίνες του και την αντιοξειδωτική δράση του. Από τη σειρά θεραπειών επιλέξαμε τη θεραπεία προσώπου Traditional olive nourishing facial, η οποία θα ενισχύσει το δέρμα σας με αντιοξειδωτικά που θα σας προστατέψουν από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.Πώς εφαρμόζεται: Αυτή η θεραπεία είναι αναζωογονητική και καταπραϋντική για την επιδερμίδα του προσώπου.

Χρησιμοποιεί τα συστατικά του άνθους λάιμ, του φασκόμηλου και των φύλλων της ελιάς για να προσφέρει στο δέρμα μια υγιή λάμψη. Περιλαμβάνει μια ενυδατική θεραπεία με αμπούλα για τη βελτίωση της ποιότητας και της εμφάνισης του δέρματος, καθώς και ένα πολυτελές μασάζ προσώπου και μια ενυδατική θεραπεία χεριών και ποδιών. Ξεκινά με απαλό καθαρισμό και ήπιο scrub, με βάση πάντα το ελαιόλαδο το οποίο καθαρίζει, ενυδατώνει και βοηθά το δέρμα να λάμψει. Συνεχίζεται με μασάζ προσώπου και έπειτα απλώνεται μια μάσκα προσώπου με ελαιόλαδο και φασκόμηλο. Στο τέλος ενυδατώνονται χέρια και πόδια.

Πού μπορείτε να την κάνετε: Anazoe Spa, Costa Navarino, Μεσσηνία, costanavarino.com/anazoespa/

Διάρκεια θεραπείας: 80’

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: JORGEN GOMNES, STYLING: CONNIE BERG

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT