Ξηρή επιδερμίδα: 4 αιτίες και πώς θα ενυδατώσεις σωστά το δέρμα σου

Η ξηρή επιδερμίδα δεν πρέπει να σε τρομάζει. Όλες μας έχουμε έρθει κατά καιρούς αντιμέτωπες μαζί της.

Νίνα Μουσούρη 04 Φεβ. 24
Ξηρή επιδερμίδα: 4 αιτίες και πώς θα ενυδατώσεις σωστά το δέρμα σου

Όλες έχουμε έρθει αντιμέτωπες κάποια φορά με την ξηρή επιδερμίδα. Όταν τα λιπαρά οξέα δεν λειτουργούν πλέον σωστά,  αισθανόμαστε το δέρμα μας να μας τραβάει και γίνεται πορώδες. Έτσι η επιδερμίδα δεν «σφραγίζει» το νερό και το αφήνει να εξατμιστεί. Το ξηρό δέρμα συχνά εμφανίζει έλλειψη σμήγματος και είναι ευαίσθητο και τραχύ.

Ποια είναι τα σημάδια της ξηρής επιδερμίδας;

Η ξηρότητα του δέρματος εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους: από την απλή αίσθηση τραβήγματος μέχρι το άνοιγμα της επιδερμίδας που συνοδεύεται από ελαφριά αιμορραγία. Τα πιο κοινά σημάδια είναι η ερυθρότητα του δέρματος, μια τραχιά αίσθηση στο άγγιγμα, ο κνησμός και το ξεφλούδισμα. Επιπλέον μπορεί να νιώσουμε ένα ελαφρύ μυρμήγκιασμα, ή ακόμα και ένα αίσθημα καύσου.

Ξηρή επιδερμίδα

Photo credit:@chloecleroux

Οι αιτίες πίσω από την εμφάνιση ξηρότητας:

Δεν είναι μυστικό ότι ο τρόπος ζωής μας έχει άμεσο αντίκτυπο στην επιδερμίδα μας. Κάπως έτσι, λοιπόν, υπάρχουν αρκετές αιτίες που κρύβονται πίσω από το ξηρό δέρμα.

Κλιματικές επιθέσεις

Κάθε μέρα το δέρμα μας μπορεί να προσβληθεί από εξωτερικούς παράγοντες όπως ο ήλιος, ο άνεμος,η εναλλαγή της θερμοκρασίας ή ακόμα και η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Καλλυντικά λάθη

Ο καθημερινός καθαρισμός είναι το βασικό step για την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας μας. Ωστόσο, προσοχή, καθώς η υπερβολική χρήση προϊόντων καθαρισμού και η λανθασμένη επιλογή του ντεμακιγιάζ μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα.

Ορμονικές αλλαγές

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν συχνές ορμονικές αλλαγές, οι οποίες πολλές φορές δημιουργούν την ξηρή επιδερμίδα.

Ελλείψεις στην διατροφή

Οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να είναι πηγή ξηρού δέρματος. Για παράδειγμα η ανεπάρκεια σε ωμέγα 3 (λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε ψάρια, ξηρούς καρπούς, ελαιοκράμβη κ.λπ.) είναι δυνατόν να προκαλέσει την ανεπιθύμητη ξηρότητα.

Πως θα αντιμετωπίσεις την ξηρή επιδερμίδα

Η περιποίηση του ξηρού δέρματος ξεκινά από το εσωτερικό: Πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό και να προσέχουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Επιπλέον πρέπει να προστατεύουμε το πρόσωπό μας από τον ήλιο και τον άνεμο, χρησιμοποιώντας πλούσιες ενυδατικές κρέμες και φυσικά το αντιηλιακό μας.

Όσον αφορά τον καθαρισμό της επιδερμίδας μας είναι καλύτερο να επιλέξουμε ένα γαλάκτωμα καθαρισμού αντί για τζελ ή κάποιο αφρό. Είναι καλό να αποφεύγουμε τα έλαια που παραμένουν στην επιφάνεια του δέρματος και δεν απορροφώνται σε βάθος. Κατά το καθαρισμό ξεπλένουμε το πρόσωπό μας με ιαματικό νερό ή μεταλλικό νερό και ενυδατώνουμε το δέρμα μας με μια πλούσια κρέμα. Τέλος μπορούμε να χρησιμοποιούμε μια ενυδατική μάσκα δύο φορές την εβδομάδα.

Cover photoς:IMAXtree

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT