«Γιατί πέφτουν οι βλεφαρίδες μου;»: Οι 4 πιο συχνοί λόγοι

Όλες έχουμε έρθει κατά καιρούς αντιμέτωπες με την απώλεια βλεφαρίδων ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε. Έτσι, λοιπόν, εμείς βρήκαμε τους τέσσερις πιο συχνούς λόγους που οδηγούν στην πτώση τους.

Elle 22 Σεπ. 21
«Γιατί πέφτουν οι βλεφαρίδες μου;»: Οι 4 πιο συχνοί λόγοι
Cover photo: @maralafontan

Δεν είναι ασυνήθιστο το να βρίσκουμε κάθε τόσο μια βλεφαρίδα στο μάγουλό μας, ωστόσο όταν αυτό το παρατηρούμε πιο συχνά, τότε μπορεί και να αναρωτηθούμε τον λόγο που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εμείς τουλάχιστον έχουμε έρθει ουκ ολίγες φορές με το συγκεκριμένο ερώτημα και έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε την ερευνά μας προκειμένου να βρούμε τις απαντήσεις.

Σε αυτό το το σημείο θέλουμε να ξεκινήσουμε λέγοντας πως όπως συμβαίνει με τις τρίχες στο κεφάλι μας, έτσι και οι τρίχες που πλαισιώνουν τα μάτια μας περνούν φάσεις ανάπτυξης, ξεκούρασης και αποβολής.

Ωστόσο όταν η πτώση των βλεφαρίδων γίνεται πιο έντονη, χρειάζεται την προσοχή μας. Τι πρέπει να κάνουμε; Όταν ερχόμαστε αντιμέτωπες με την απώλεια βλεφαρίδων θα πρέπει να συμβουλευτούμε έναν δερματολόγο, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάστασή μας.

To στρες παίζει καταλυτικό ρόλο

Είναι συχνό φαινόμενο να βλέπουμε υπερβολική τριχόπτωση όταν βιώνουμε άγχος. Όπως ακριβώς γίνεται με τα μαλλιά μας το ίδιο συμβαίνει και με τις βλεφαρίδες μας. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης ονομάζεται telogen effluvium και συχνά συσχετίζεται με ένα αγχωτικό γεγονός όπως ασθένεια, χειρουργική επέμβαση ή συναισθηματικό στρες.

Το άγχος ενεργοποιεί περισσότερες τρίχες από το συνηθισμένο για να εισέλθουν στη  τελογενή φάση ή στο στάδιο « ξεκούρασης» του κύκλου ανάπτυξης της τρίχας, η οποία μπορεί να αφήσει το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια και τις βλεφαρίδες μας πιο λεπτές.

Ένας άλλος τρόπος, με τον οποίο το στρες θα μπορούσε να επηρεάσει την αραίωση των μαλλιών είναι η συμπεριφορά. Τι εννοούμε; Όταν είμαστε αγχωμένοι έχουμε την τάση να τρίβουμε περισσότερο το πρόσωπο και τα μάτια μας ή ακόμη και να μαζεύουμε ή να τραβάμε τις βλεφαρίδες μας.

Οι ορμόνες στο κόκκινο 

Ακόμα και οι ορμόνες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο. Εάν η αραίωσή μας δεν σχετίζεται με το άγχος ή τη συμπεριφορά τότε θα πρέπει να μιλήσουμε με το γιατρό μας γιατί πιθανότατα υπάρχουν άλλες αιτίες, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε ορμονικές ή/και ενδοκρινικές διαταραχές.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zoïa Mossour (@zoiamossour)

Βλεφαρίδες extensions

Οι κόλλες είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες αλλεργίας και ερεθισμού στο δέρμα. Ωστόσο, τα ίδια τα extensions μπορεί να είναι ο πιο πιθανός ένοχος για την πτώση των βλεφαρίδων μας. Όταν επιλέγουμε να βάλουμε πρόσθετες βλεφαρίδες, όσο μικρότερες και λεπτότερες είναι αυτές που επιλέγουμε τόσο λιγότερο θα τραυματίσουμε τις φυσικές μας βλεφαρίδες, καθώς αυτές επιτρέπουν την πιο εύκολη αφαίρεσή τους. Από την άλλη ένα σετ μεγαλύτερου όγκου μπορεί να επιβαρύνει τα φυσικά μας βλέφαρα. 

Κακός καθαρισμός

Όταν πλένουμε το πρόσωπό μας, κάνοντας υπερβολικά έντονες κινήσεις, θα πρέπει ίσως να το ξανά σκεφτούμε και να είμαστε πιο προσεκτικές όσον αφορά την διαδικασία καθαρισμού που ακολουθούμε γύρω από την περιοχή των ματιών. Αυτό θα αφήσει τις φυσικές μας βλεφαρίδες να ζήσουν όσον το δυνατόν περισσότερο, καθώς το τράβηγμα μπορεί να προκαλέσει πρόωρη απώλεια τρίχας. Ποια είναι η σωστή διαδικασία που πρέπει να ακολουθούμε;

Είναι καλό, μετά το πλύσιμο του προσώπου μας, να σκουπίζουμε απλά τα μάτια μας με μια πετσέτα και όχι να τα τρίβουμε. Οι βλεφαρίδες μας έτσι δεν θα διατρέχουν κανέναν κίνδυνο και αυτό θα είναι και ευεργετικό για το δέρμα στην περιοχή των ματιών που είναι πιο επιρρεπές σε ρυτίδες και ερεθισμούς. Επιπλέον είναι σημαντικό για να αφαιρέσουμε το μακιγιάζ-ειδικά τις ψεύτικες βλεφαρίδες- να χρησιμοποιούμε καθαριστικά, τα οποία έχουν στη βάση τους το λάδι. Το έλαιο καρύδας για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια εύκολη μέθοδος στο σπίτι για να χαλαρώσετε την κόλλα βλεφαρίδων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: