Πώς επηρεάζει το άγχος τα μαλλιά μας και τι πρέπει να κάνουμε για να τα ενισχύσουμε

Εντοπίζουμε τα πρώτα σημάδια του στρες στα μαλλιά μας και τους προσφέρουμε τη φροντίδα που έχουν ανάγκη.

Νίνα Μουσούρη 24 Ιαν. 24
Πώς επηρεάζει το άγχος τα μαλλιά μας και τι πρέπει να κάνουμε για να τα ενισχύσουμε

Σίγουρα σε αρκετές περιόδους της ζωής μας, ερχόμαστε  όλες αντιμέτωπες με το έντονο στρες. Κάπως έτσι, ξέρουμε καλά ότι μιλάμε για φάσεις της ζωής μας όπου επηρεαζόμαστε τόσο ψυχολογικά, όσο και σωματικά. Ναι, το άγχος ξέρει πολύ καλά πώς να αφήνει τα σημάδια του και σίγουρα δεν είναι στο μυαλό μας, όταν σε εκείνες τις στιγμές της ζωής μας νιώθουμε την επιδερμίδα μας άτονη και ξηρή ή παρατηρούμε ξαφνικά κάποια δερματική έξαρση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ξεκάθαρα, το άγχος σωματοποιείται. Μάλιστα, ακόμα και τα μαλλιά μας επηρεάζονται. Πώς ακριβώς και ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσουμε; Κράτα σημειώσεις…

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν διανύουμε περιόδους έντονου ψυχοσωματικού στρες, το σώμα μας παράγει περισσότερη κορτιζόλη, πιο γνωστή ως ορμόνη του στρες. Αυτό οδηγεί σε διάφορες ανισορροπίες στη δομή του οργανισμού, οι οποίες συχνά εκδηλώνονται και στο επίπεδο του δέρματος και των μαλλιών. Έτσι, όταν ερχόμαστε αντιμέτωπες με το έντονο στρες, παρατηρούμε ότι τα μαλλιά μας, χάνουν τη λάμψη τους, γίνονται πιο λεπτά και πιο εύθραυστα. Αυτά είναι και τα SOS σημάδια που πρέπει να αναγνωρίσουμε προκειμένου να αναλάβουμε δράση για να τα καταπολεμήσουμε. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι στις πιο έντονες περιπτώσεις, το πολύ άγχος, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τριχόπτωση (αλωπεκία του στρες), ευαίσθητο τριχωτό κεφαλής, με σημάδια ερυθρότητας και κνησμό στις ρίζες, ή ακόμα και εμφάνιση πιτυρίδας που προκαλείται από υπερπαραγωγή σμήγματος.

Τι πρέπει να κάνουμε όταν παρατηρήσουμε κάποια από τα σημάδια

Το πρώτο και το πιο σημαντικό που δεν πρέπει ποτέ και σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε, είναι αφού παρατηρήσουμε κάποια ασυνήθιστα σημάδια- όπως τα παραπάνω- στα μαλλιά μας, να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση των μαλλιών μας, θα εντοπίσει τη ρίζα του προβλήματος και θα μας συμβουλέψει ακριβώς για το τι πρέπει να κάνουμε. Φυσικά, αφού έχουμε λάβει τη διάγνωση από τον ειδικό, υπάρχουν και κάποια extra πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε τη φροντίδα των μαλλιών μας και θα σου πούμε αμέσως ποια είναι αυτά!

#1. Σίγουρα είναι πολύ καλό μια φορά την εβδομάδα να κάνουμε ένα βαθύ καθαρισμό στο τριχωτό της κεφαλής, χρησιμοποιώντας ένα αποτοξινωτικό peeling. Σε συνδυασμό με ένα καλό μασάζ στις ρίζες μπορούμε να επανενεργοποιήσουμε τη μικροκυκλοφορία και να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη των μαλλιών μας.

#2. Δεν παραλείπουμε την εφαρμογή της μάσκας. Ιδανικά στοχεύουμε σε όσες είναι extra ενυδατικές και έχουν στη σύστασή τους υαλουρονικό, λάδι καρύδας, αργκαν κ.λ.π.

#3. Περιορίζουμε το συχνό styling με εργαλεία που εκπέμπουν θερμότητα για να μην επιβαρύνουμε περισσότερο τα μαλλιά μας.

#4. Ένα ενυδατικό έλαιο,  το οποίο θα το εφαρμόζουμε τακτικά στις άκρες, είναι απαραίτητο για να διατηρούμε τα μαλλιά μας ελαστικά και ενυδατωμένα και να αποφεύγουμε τις ανεπιθύμητες σπασμένες άκρες που δεν ευνοούν την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών μας.

Cover Photo:Launchmetrics / spotlight

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT