Πώς να κάνετε με ασφάλεια αποτρίχωση με λέιζερ

Επιστήμονες τώρα επισημαίνουν πόσο σημαντικό είναι να φοράμε μάσκα, τόσο ασθενείς όσο και χειριστές μηχανημάτων που κάνουν τη θεραπεία. Μάθετε τι αναφέρει καινούρια μελέτη.

Elle 11 Αυγ. 16
Πώς να κάνετε με ασφάλεια αποτρίχωση με λέιζερ

Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι μια από τις πιο ασφαλείες θεραπείες για το δέρμα και την υγεία μας. Ωστόσο, μια νέα μελέτη φέρνει στο φως άγνωστες πληροφορίες για το τι θα μπορούσε να πάει στραβά, αν δεν προσέχουμε. Τα υποπροϊόντα από το κάψιμο των τριχών είναι τοξικά για το αναπνευστικό και γεννιούνται ερωτηματικά σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στον οργανισμό, ειδικά σε ανθρώπους που εκτίθενται συχνά σε αυτή τη μυρωδιά, όπως οι χειριστές των μηχανημάτων. Τα στοιχεία αποκάλυψε στο Jama Dermatology ο δρ Γκάρι Τσουάνγκ, καθηγητής στην ιατρική σχολή David Geffen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια

Πώς προέκυψαν τα δεδομένα αυτά; Ο ίδιος και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν δείγματα τριχών από εθελοντές, τα έκλεισαν σε γυάλινα δοχεία και έκαψαν τις τρίχες με λέιζερ. Από τα προϊόντα καύσης που δημιουργήθηκαν στην ατμόσφαιρα μέτρησαν 377 χημικές ενώσεις, από τις οποίες οι 20 θεωρούνται τοξικές για το περιβάλλον. Ανάμεσά τους, το μονοξείδιο του άνθρακα, ενώ άλλες όπως η τολουένη και το βενζένιο βρίσκονται στη λίστα με τις ύποπτες για καρκίνο.
Μάλιστα σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν την καύση, η συγκέντρωση των σωματιδίων αυτών αυξήθηκε οκτώ φορές.

Πώς θα είμαστε ασφαλείς
Σύμφωνα με τον Τσουάνγκ, η αποτρίχωση με λέιζερ που πραγματοποιείται από μη εκπαιδευμένους χειριστές και σε χώρους χωρίς καλό εξαερισμό ενέχει μεγάλο κίνδυνο για την υγεία του προσωπικού και των ασθενών. Ο ίδιος μάλιστα σύστησε να φοράμε πάντα μάσκα και ο εξαερισμός να είναι επαρκής.

Όπως υποστηρίζουν συνάδελφοί του, μεταξύ των οποίων η δερματολόγος Ντελφίν Λι του John Wayne Cancer Institute in Santa Monica στην Καλιφόρνια, μπορεί να μην έχουν αναφερθεί αυξημένα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα σε χειριστές μηχανημάτων και σε ανθρώπους που υποβάλλονται σε αποτρίχωση, αλλά μια τέτοια μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τους κανόνες πρόληψης.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT