Ζέτα Μακρυπούλια: «Έδωσα πολλές μάχες για να υπερασπιστώ την επιλογή μου να γίνω ηθοποιός»

Η γνωστή ηθοποιός απαντά στο ερώτημα γιατί το #ΤοΜέλλονΕιναιΓυναίκα. Πρόκειται για ένα project του ELLE στο οποίο συμμετέχουν 41 προσωπικότητες και μιλούν για τα δικαιώματα και τη θέση των γυναικών στην Ελλάδα.

ELLE Team 13 Μαρ. 19
Ζέτα Μακρυπούλια: «Έδωσα πολλές μάχες για να υπερασπιστώ την επιλογή μου να γίνω ηθοποιός»

Φωτογράφιση: Γιώργος Καπλανίδης. Styling: Βίβιαν Ρουβέλα. Μακιγιάζ – μαλλιά: Athena Skouvakis/This is not another agency. Φόρεμα, See by Chloe, Attica. Γόβες, Prada, Καλογήρου.

Nιώθω τυχερή που έχω γεννηθεί στην Ελλάδα του σήμερα, που μεγάλωσα στην Αθήνα του 20oύ αιώνα και μπόρεσα από μικρή να μάθω να διεκδικώ τα δικαιώματά μου, να αντιδρώ σε αυτά που δεν μου ταιριάζουν και να ζω τη ζωή που θέλω. Μόνο από τύχη, όμως, τα έχω αυτά… Μπορεί να μοιάζουν αυτονόητα,ωστόσο για χιλιάδες γυναίκες στον πλανήτη δεν είναι. Γυναίκες κρυμμένες πίσω από μαντίλες,αδύναμες να ονειρευτούν, πορεύονται ακολουθώντας τη βούληση ενός άντρα. Πατέρα, αδελφού, βιαστή, που φοράει τη μάσκα του συζύγου για να ξεγελάει και να νομιμοποιεί τις πράξεις του. Και όλα αυτά με γεμίζουν αμηχανία και ενοχή, που δεν μπορώ να κάνω τίποτα για τα εκατομμύρια ανήλικων κοριτσιών που παντρεύονται κάθε μήνα στην Ινδία, την Αφρική, που ακρωτηριάζονται στα γεννητικά τους όργανα, που γίνονται μητέρες ενώ είναι ακόμη παιδιά, που ανέχονται τη βία, την υποτίμηση και τον διασυρμό από τους άντρες. Και οι γυναίκες αυτές που τολμούν να αντιδράσουν, να φύγουν, να επαναστατήσουν, είναι για μένα σύμβολα.
Οι αδικίες που έχω βιώσει στη διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας φαντάζουν τόσο «μικρές» . ‘Έδωσα πολλές μάχες για να υπερασπιστώ την επιλογή μου να γίνω ηθοποιός, ενώ με θεωρούσαν απλώς μια όμορφη γυναίκα. Δεν γινόταν να έχω ταλέντο, σίγουρα δεν ήμουν αρκετά έξυπνη και προφανώς είχα «διασυνδέσεις». Μια γυναίκα σαν κι εμένα δεν γινόταν να έχει θέση στο θεατρικό σανίδι με την εργατικότητά της, την επιμονή και την αφοσίωσή της. Δώρα όπως η ομορφιά και η θηλυκότητα έγιναν για χρόνια τα εμπόδια που έπρεπε να υπερπηδήσω για να φθάσω ώς εδώ. Το μεγαλύτερο όπλο μιας γυναίκας είναι η σύνθετη σκέψη της, που σε συνδυασμό με τη θηλυκή της έκφραση στα πράγματα, μπορεί να δημιουργήσει αριστουργήματα. Αρκεί να αφεθεί σ’ αυτό που είναι, χωρίς να ανταγωνίζεται ή να νιώθει απειλή από τον άντρα. Γιατί μαζί θα προχωρήσουν. Ένας άντρας, μια γυναίκα. Πλάι πλάι, χέρι χέρι για έναν καλύτερο κόσμο, για ένα καλύτερο μέλλον!

Διαβάστε όλες τις συνεντεύξεις του αφιερώματος #ΤοΜέλλονΕίναιΓυναίκα εδώ: elle.gr/tomelloneinaigynaika

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: