H Dr Chloe Carmichael, PhD, ψυχολόγος relationship therapist και συγγραφέας θεωρεί πώς “μια ώριμη σχέση καθορίζεται από το αν δύο άνθρωποι μοιράζονται μεταξύ τους περισσότερα από ότι με άλλους ανθρώπους”. Γιατί ok, είναι όμορφο να ξυπνάς το πρωί βλέποντας ένα μήνυμα από τον σύντροφο σου που λέει «καλημέρα», αλλά έρχεται κάποια στιγμή που αναζητάμε κάτι περισσότερο από ένα γλυκό σημείωμα και καλό σεξ. Μπορεί άραγε ο σύντροφος μας να καταλάβει ότι είμαστε στενοχωρημένοι μόνο από τον τόνο στη φωνή μας; Μπορούμε να είμαστε απολύτως ο εαυτός μας όταν είμαστε μαζί του;
Σύμφωνα με την Dr Chloe Carmichael, “μία ουσιαστική σχέση είναι το ασφαλέστερο μέρος του κόσμου όταν φοβάσαι, αισθάνεσαι πληγωμένος και στενοχωρημένος. Τη στιγμή που είμαστε ευάλωτοι και νιώθουμε σ′ αυτήν ασφαλείς μπορούμε να αφήσουμε τον εαυτό μας «γυμνό» και σε απόλυτη έκθεση”.
Αλλά η δημιουργία μίας στενής σχέσης δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Έχει αρκετές προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων η δέσμευση και η εμπιστοσύνη. Δείτε κάποια από τα χαρακτηριστικά που (οφείλει να) έχει μια ουσιαστική και δυνατή σχέση.
1. Υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη
Καμία σχέση δεν χτίζεται χωρίς εμπιστοσύνη, πόσο μάλλον μια σχέση στενή. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που έρχεται από τη μια μέρα στην άλλη. Η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη θεμελιώνεται με τον καιρό, καθώς μοιραζόμαστε όλο και περισσότερο χρόνο μαζί, καθώς μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον και να προβλέπουμε ο ένας τις ανάγκες του άλλου.
2. Είμαστε αποφασισμένοι να “μάθουμε” ο ένας τον άλλον
Ο άνθρωπος με τον οποίον έχουμε σχέση πρέπει να προσπαθήσει ειλικρινά να μας γνωρίσει. Οικειότητα σημαίνει «ότι ενδιαφερόμαστε να μάθουμε τον άλλον, να εξοικειωθούμε με το σώμα του, με την ιστορία ζωής του και με τα συναισθήματα του», σύμφωνα με την Dr Carmichael. Με άλλα λόγια, τι έχει κάνει ο σύντροφος μας που να δείχνει ότι επιθυμεί να μας γνωρίσει -κι εμείς για κείνον; Θυμάται ποιo είναι το αγαπημένο μας βιβλίο; Θα το αγόραζε για να το διαβάσει; Και από την άλλη, πόσο διατεθειμένοι είμαστε από την πλευρά μας να θυσιάσουμε για παράδειγμα, ένα δείπνο και να δώσουμε χρόνο σε μία δική του αγαπημένη δραστηριότητα;