5 πράγματα που μπορείς να διδάξεις στο παιδί σου ώστε να γίνει ένας καλύτερος έφηβος

Ξέρω, ανατριχιάζεις και μόνο που σκέφτεσαι το γλυκό σου παιδί ως έναν έφηβο που θα στρέφει το βλέμμα του προς τα πάνω με κάθε σου φράση. Όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, τα χρόνια της εφηβείας μπορεί να είναι δύσκολα, όμως δεν είναι απαίσια, ούτε είναι ακατόρθωτο να περάσουν ‘αναίμακτα’ για τη σχέση σου με το παιδί. Αρκεί να έχουν μπει από νωρίς γερά θεμέλια.

Elle 04 Μαρ. 21
5 πράγματα που μπορείς να διδάξεις στο παιδί σου ώστε να γίνει ένας καλύτερος έφηβος

Η ιεραρχία των κανόνων

Τα περισσότερα παιδιά υποθέτουν πως πρέπει να κάνουν κάτι επειδή το είπε η Μαμά και ο Μπαμπάς. Όμως, οι έφηβοι γίνονται πιο ανεξάρτητοι και συχνά αψηφούν αυτό που τους λένε οι γονείς τους. Ωστόσο, κάποια θέματα είναι απλά «μαύρο» και «άσπρο». Έτσι, όταν ακόμα το παιδί είναι μικρό σε ηλικία, μάθε του πως κανόνες που υπάρχουν για την ασφάλεια ή την υγεία του, είναι απλά αδιαπραγμάτευτοι. Μάθε από νωρίς στο παιδί πως υπάρχει μία ιεραρχία. Έτσι, μπορεί ο έφηβος να μην συμφωνεί με κάτι που θα τους πεις, όμως γνωρίζοντας πως αφορά την ασφάλειά του, θα γνωρίζει πως ο κανόνας αυτό δεν χωρά «ίσως» και «αργότερα».

Βοήθησέ το να διαχειριστεί το άγχος

Το πως αλληλεπιδρούμε με το νήπιο, μπορεί να είναι το «κλειδί» για το πως θα διαχειρίζεται το άγχος του τα επόμενα χρόνια. Αν το μικρό σου, για παράδειγμα, κλαίει ή στρεσάρεται κατά τη διάρκεια μίας παιδικής παράστασης, εσύ πρέπει να του μάθεις να διαχειρίζεται αυτά τα συναισθήματα. Μην το απομακρύνεις από τον χώρο, αλλά βοήθησέ το να αναπτύξει μηχανισμούς ώστε να διαχειριστεί. Βοήθησέ το με το να του λες «Μπορείς να το κάνεις». Φυσικά, αν δεις πως η κατάσταση επιδεινώνεται, τότε απομάκρυνε το παιδί από τη στρεσογόνα κατάσταση και προσπαθήστε μετά από λίγο καιρό ξανά.

Διάβασε τους υπόλοιπους τρόπους να βοηθήσεις το παιδί σου στο 4moms.gr.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT