Ασφαλές σεξ και πανδημία: Γίνεται;

Τα δεδομένα σε σχέση με την covid-19 αλλάζουν διαρκώς, ωστόσο οι ειδικοί επιμένουν ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε σεξ, αρκεί να προσέξουμε κάποιους σημαντικούς παράγοντες. Η σεξουαλική επαφή, δεν χαρίζει μόνο σωματική ικανοποίηση και μας κάνει να νιώθουμε πιο κοντά στον σύντροφό μας, αλλά όπως επιβεβαιώνει η πλειονότητα των επιστημονικών ερευνών μπορεί να γίνει […]

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 17 Φεβ. 21
Ασφαλές σεξ και πανδημία: Γίνεται;

Τα δεδομένα σε σχέση με την covid-19 αλλάζουν διαρκώς, ωστόσο οι ειδικοί επιμένουν ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε σεξ, αρκεί να προσέξουμε κάποιους σημαντικούς παράγοντες.

Η σεξουαλική επαφή, δεν χαρίζει μόνο σωματική ικανοποίηση και μας κάνει να νιώθουμε πιο κοντά στον σύντροφό μας, αλλά όπως επιβεβαιώνει η πλειονότητα των επιστημονικών ερευνών μπορεί να γίνει ασπίδα για το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία μας. Κάτι που σε μια εποχή πανδημίας είναι πιο σημαντικό από ποτέ. Η ερωτική δραστηριότητα μειώνει το άγχος, βοηθάει στον καλό ύπνο, ενώ κάνει τον εγκέφαλό μας να απελευθερώνει ορμόνες όπως οι ενδορφίνες που ενισχύουν την καλή διάθεση και η οξυτοκίνη- η ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε μεγαλύτερη αγάπη και σύνδεση με τον αγαπημένο μας.

Είναι γνωστό ότι η covid-19 μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σάλιου. Και είναι πολύ πιθανό να μεταδοθεί όταν δύο άνθρωποι βρίσκονται στον ίδιο χώρο, ακόμα και αν δεν έρθουν σε επαφή μεταξύ τους. Ωστόσο τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το περασμένο καλοκαίρι στην επιθεώρηση Clinical Infections Diseases έδειξε ότι ο κωρονοϊός δεν είναι ανιχνεύσιμος στα κολπικά υγρά, αλλά και στο σάλιο ανθρώπων που είχαν νοσήσει και στη συνέχεια είχαν αναρρώσει. Από την άλλη πλευρά, μια διαφορετική μελέτη έδειξε ότι ο ιός ήταν ανιχνεύσιμος στο σάλιο ανθρώπων, ακόμα και μετά την ανάρρωσή τους.

Με τα ιατρικά δεδομένα λοιπόν να ανατρέπονται από μέρα σε μέρα τι μπορούμε να κάνουμε για να απολαύσουμε το σεξ με ασφάλεια;

Βασικό στοιχείο είναι να γνωρίζουμε εξαρχής ότι ο σύντροφός μας- με τον οποίο μένουμε μαζί- τηρεί τους ίδιους αυστηρούς κανόνες που τηρούμε και εμείς όσον αφορά τις συναναστροφές και το social distancing. Αν ο ένας από τους δύο είναι κλεισμένος σπίτι, δουλεύει από εκεί και δεν έρχεται σε επαφή με κανέναν και ο άλλος, συνεχίζει τη ζωή του κανονικά, διακινδυνεύοντας να κολλήσει με άσκοπες επαφές και μετακινήσεις, τότε εκεί υπάρχει σίγουρα πρόβλημα και πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη.

Παρόλα αυτά, αν και οι δύο δουλεύουμε εκτός σπιτιού, τότε το ρίσκο αυξάνεται ακόμα περισσότερο. Σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαίο να εφαρμόζουμε σχολαστικά κάποιους βασικούς κανόνες: τακτικό πλύσιμο χεριών στο σπίτι και τη δουλειά και φυσικά όταν επιστρέφουμε από αυτή, συχνή απολύμανση των επιφανειών και κοινών αντικειμένων όπως κλειδιά, τηλέφωνα, τηλεκοντρόλ, ενώ σε περίπτωση που νιώσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με έναν από τους δύο πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα ώστε το ένα μέλος του ζευγαριού να απομονωθεί σε ξεχωριστό χώρο για το αναγκαίο διάστημα των δύο εβδομάδων. Επίσης πριν την σεξουαλική επαφή τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής και πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας πριν και μετά.

Τι γίνεται όμως με τους συντρόφους που δεν μένουν μαζί; Εκεί οι ειδικοί υψώνουν ένα απαγορευτικό, αφού οποιοσδήποτε εκτός σπιτιού έχει μεγάλη πιθανότητα, να μεταφέρει τον ιό μέσα σε αυτό. Ωστόσο και εκεί υπάρχουν λύσεις, αφού οι δύο σύντροφοι που αποφασίζουν να περάσουν κάποιες μέρες μαζί, θα μπορούσαν να έχουν κάνει πριν ένα διαγνωστικό τεστ για covid-19.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

8 έξυπνα tips για να κάνεις το sex να διαρκεί περισσότερο (κάθε φορά!)

12 σημάδια που «φωνάζουν» ότι είσαι πραγματικά ερωτευμένη

Τοξικές φιλίες: 4 σημάδια που επιβεβαιώνουν ότι μερικοί άνθρωποι δεν είναι αυτό που νομίζεις

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: