Το να σε φλερτάρει κάποιος στα social media ενώ είσαι ήδη σε μονογαμική σχέση, δεν είναι κάτι σπάνιο ούτε κάτι σπουδαίο. Το αγνοείς ή του λες ότι δεν είσαι διαθέσιμη, ακίνδυνο, σωστά; Όμως, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personal Relationships, το να φλερτάρεις στο διαδίκτυο μπορεί να είναι πιο επιβλαβές για τη σχέση σου από όσο νομίζεις.
Εξετάζοντας τον αντίκτυπο του διαδικτυακού φλερτ.
Αυτή η έρευνα αποτελείται από δύο ξεχωριστές μελέτες. Και οι δύο μελέτες περιελάμβαναν τη συνομιλία των συμμετεχόντων, που βρίσκονταν σε ρομαντικές σχέσεις, με ένα ελκυστικό άτομο στο διαδίκτυο (που ήταν στην πραγματικότητα μέλος της ερευνητικής ομάδας). Τους μισούς από τους συμμετέχοντες, το ελκυστικό άτομο τους φλέρταρε άμεσα και στους άλλους μισούς, γινόταν μία ουδέτερη συζήτηση, προκειμένου να λειτουργήσουν ως ομάδα ελέγχου.
Μετά από το chat με τον ελκυστικό άγνωστο, η πρώτη μελέτη ζήτησε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν το πόσο έλκονταν από τον τωρινό σύντροφό τους και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν ένα task που αποκάλυπτε ασυνείδητες αντιλήψεις για αυτόν τον σύντροφο.
Για τη δεύτερη μελέτη, μετά από συνομιλία με τον ελκυστικό άγνωστο, οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να γράψουν την πρώτη σεξουαλική φαντασίωση που μπορούσαν να σκεφτούν. Αυτές οι φαντασιώσεις στη συνέχεια αναλύθηκαν για να μετρηθεί πόσο επιθυμητό βρήκαν οι συμμετέχοντες τον τρέχοντα σύντροφό τους έναντι ενός εναλλακτικού συντρόφου.
Τα αποτελέσματα.
Με βάση τα ευρήματα των δύο μελετών, φαίνεται ότι οι ερωτικές αλληλεπιδράσεις με αγνώστους στο διαδίκτυο δεν είναι καθόλου ακίνδυνες για τις ρομαντικές μας σχέσεις. Μάλιστα, στην πρώτη μελέτη, όσοι φλερτάρονταν είχαν χειρότερες αντιλήψεις για τον τωρινό σύντροφό τους (συνειδητά και ασυνείδητα) από την ομάδα ελέγχου. Και στη δεύτερη μελέτη ήταν πιο πιθανό να επιθυμούν και να έχουν σεξουαλικές φαντασιώσεις που δεν σχετίζονταν με τον τρέχοντα σύντροφό τους.
Όλα μαζί, αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν μια επικίνδυνη αλήθεια για το διαδικτυακό φλερτ: Ακόμα κι αν δεν ανταποκρίνεσαι σε αυτό, το να είσαι ο αποδέκτης του φλερτ κάποιου στο διαδίκτυο μπορεί να σε οδηγήσει ασυναίσθητα να δεις το σύντροφό σου μέσα από ένα λιγότερο θετικό πρίσμα και να επιθυμούν περισσότερο εναλλακτικές επιλογές.
Όπως εξηγεί σε ένα δελτίο τύπου ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ψυχολογίας Gurit Birnbaum, Ph.D., «Τα ευρήματά μου υπογραμμίζουν τις συνθήκες που αποδυναμώνουν την αντίσταση στους πειρασμούς των εναλλακτικών συντρόφων, υποδεικνύοντας μια διαδρομή μέσω της οποίας οι διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις μπορεί να μειώσουν την ευημερία της σχέσης και οδηγούν σε offline σχέσεις».
Photos: istockphoto.com