Νικιέται ο έρωτας από τον Covid19;

Φοβάστε και εσείς ότι οι συνθήκες οι οποίες ζούμε θα βάλουν σε κίνδυνο την πίστη και τη διάθεση μας στον έρωτα; Από την άλλη όμως ο φόβος δεν είναι αρκετός για να μολύνουμε και για τον έρωτα με αυτόν; Στον έρωτα δεν αξίζει ο φόβος. Ο έρωτας είναι χαρά, ελπίδα και οι επιστήμονες λένε πως είναι και από μόνος του «φάρμακο».

Elle 16 Ιαν. 21
Νικιέται ο έρωτας από τον Covid19;

Ποιος έχει όρεξη για έρωτα με μια πανδημία εν εξελίξει; «Όποιος θέλει να βγει αλώβητος από αυτή», απαντάνε όσοι παραμένουν ρομαντικοί, αλλά και οι επιστήμονες. «Ο έρωτας νικάει τον φόβο» ήταν και ο τίτλος του τελευταίου άρθρου του διάσημου κοινωνιολόγου Arthur C. Brooks στο περιοδικό Atlantic. Σε αυτό εξηγεί πώς η αγάπη και ο έρωτας μπορούν να μας καθησυχάσουν, όσον αφορά τον φόβο και την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει ο Covid-19 για το μέλλον. «Η ζωή, ειδικά με φόντο μια τέτοια συνθήκη, είναι γεμάτη από αλλαγές, φόβους και αβεβαιότητα. Όταν νιώθετε φοβισμένοι, ανοίξτε την καρδιά σας στην αγάπη και τον έρωτα και αυτό θα βοηθήσει», προτείνει ο ίδιος.

Επικαλούμενος, μάλιστα, την ετήσια σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου Chapman στην Καλιφόρνια, ο Brooks προσθέτει ότι ένας τρόπος αντιμετώπισης των νέων αυτών φόβων είναι να προσπαθήσουμε να τους εξαλείψουμε με το αντίθετο συναίσθημα. Και αυτό δεν είναι ούτε η ηρεμία, ούτε καν το θάρρος. Είναι η αγάπη. Το είχε πει, άλλωστε, ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ. ο Κινέζος φιλόσοφος Lao Tzu: «Μέσω της αγάπης, κανείς δεν φοβάται». Πάνω από 500 χρόνια αργότερα, συμφώνησε μαζί του και ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής: «Δεν υπάρχει φόβος στην αγάπη».

Χρειάστηκαν 2.000 και πλέον χρόνια και μερικά νευροβιολογικά στοιχεία για να μας αποδείξουν ότι ο Lao Tzu είχε δίκιο. Ο φόβος πηγάζει από την αμυγδαλή, ένα μέρος του εγκεφάλου που ανιχνεύει τις απειλές οι οποίες αυξάνουν τις ορμόνες του στρες. O φυσικός εξισορροπιστής της διεγερμένης αμυγδαλής είναι η οξυτοκίνη, ή αλλιώς, η «ορμόνη της αγάπης». Η οξυτοκίνη παράγεται στον εγκέφαλο όταν ερχόμαστε σε σωματική ή οπτική επαφή με ανθρώπους που αγαπάμε ή ποθούμε και θέλουμε να… λιώνουμε πάνω τους, να τους φιλάμε, να κάνουμε σεξ μαζί τους, να τους ικανοποιούμε με όποιον τρόπο είναι εφικτό. Με άλλα λόγια, η ζωή θα ήταν αφόρητη χωρίς αυτή την ορμόνη. Την ορμόνη της αγάπης και του έρωτα.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό; Τίποτα…Δεν γίνεται να ερωτευτείτε επειδή θα παρηγορήσει τους φόβους σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, όμως, είναι να έχετε την πρόθεση να αφεθείτε στη μαγεία του. Να είστε ανοιχτοί στις ευκαιρίες, στις ερωτικές ιστορίες που κρύβονται στην Αθήνα, στους λόφους της που παλεύουν να ζωντανέψουν, στα πάρκα της όπου ένα αγόρι και ένα κορίτσι ή δυο κορίτσια ή δυο αγόρια έχουν πατήσει το 6 στο κινητό τους για να κάνουν τη βόλτα τους, ανταλλάσσοντας βλέμματα και social media. Οι έρωτες δεν φωλιάζουν μόνο στα μπαρ, στα café και τις συναυλίες. Ο έρωτας είναι σαν τον Θεό, βρίσκεται παντού, ακόμη και εκεί που, παραδοσιακά, δεν θα τον περιμένατε να σας χτυπήσει την πόρτα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

10 σημάδια που επιβεβαιώνουν ότι σε θέλει (πολύ!)

Childfree: Η μητρότητα είναι επιλογή!

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT