Κι όμως υπάρχει επιστημονικός λόγος που το να ερωτευόμαστε μοιάζει με μαγεία

Για αιώνες, έχουμε μυθοποιήσει την αγάπη σε κάτι υπερφυσικό και απόκοσμο. Αλλά τώρα, η επιστήμη έχει δείξει ότι μπορεί να υπάρχει ένας πρακτικός λόγος για τον οποίο η αγάπη μοιάζει με μαγικό ξόρκι.

Elle 20 Ιουλ. 22
Κι όμως υπάρχει επιστημονικός λόγος που το να ερωτευόμαστε μοιάζει με μαγεία

Οι άνθρωποι πάντα συνέδεαν την αγάπη με τη μαγεία. Υπάρχουν αμέτρητα τραγούδια: «I Put a Spell On You», «A Kind of Magic», «Bewitched», «Bothered and Bewildered» και «Do You Believe in Magic». Και μετά υπάρχει ο παλιός μύθος της γητειάς της αγάπης, πάρε για παράδειγμα το «Όνειρο καλοκαιρινής νυχτός» του Shakespeare ή την όπερα του Wagner «Τριστάνος και Ιζόλδη». Εν ολίγοις, πάντα θεωρούσαμε ότι το να ερωτευόμαστε μοιάζει με κάποια μορφή πραγματικής μαγείας. Είτε πιστεύεις ότι έχεις πνευματική σύνδεση με τον σύντροφό σου είτε όχι, η επιστήμη μας δίνει τώρα μια άλλη εξήγηση για το γιατί όλοι βιώνουμε «that magic moment», που λέει και το διάσημο τραγούδι.

Για χρόνια, οι επιστήμονες γοητεύονται από τη σύνδεση μεταξύ αγάπης και μαγείας. Μια μελέτη του 1988 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «μαγεία» για να περιγράψουν την αγάπη, ενώ οι άνδρες συχνά περιέγραφαν την ίδια εμπειρία χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «χημεία» ή «ηλεκτρισμός», αλλά παρόλα αυτά, αυτό το συναίσθημα της εμπειρίας μιας πνευματικής σύνδεσης ήταν μια κοινή τάση στα ρομαντικά ζευγάρια.

μαγεία

Σε μια μελέτη του 2022, ερευνητές από την Καλιφόρνια προσπάθησαν να καταλάβουν γιατί το να ερωτεύεσαι είναι τόσο μαγικό. «Ελπίζουμε ότι η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα μπορούσε να προσφέρει κάποια εικόνα για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν από καιρό τους ερωτευμένους», έγραψαν οι ερευνητές. «Θα έπρεπε να εμπιστεύεσαι τυφλά την καρδιά σου για να σε οδηγήσει στην ευτυχία, παρά το χάος που είναι μέρος της αγάπης τόσο όσο και η ευδαιμονία; Ή μήπως θα έπρεπε αντί αυτού να αντιμετωπίζεις τη μαγική διάσταση του έρωτα με σκεπτικισμό, ακολουθώντας τον ορθολογισμό στην αναζήτηση μιας ικανοποιητικής σχέσης;».

Οι ερευνητές ξεκίνησαν εξερευνώντας την ιστορία της «μαγικής σκέψης» για ερωτευμένους ανθρώπους. Αυτό που βρήκαν ήταν συναρπαστικό. με βάση ερωτικές επιστολές και άλλα έγγραφα από 4.000 χρόνια πριν, φαίνεται ότι η κατανόηση της ανθρωπότητας για τον ρομαντικό έρωτα δεν έχει πραγματικά αλλάξει. Σε όλη την ιστορία, πάντα βρίσκαμε ότι η αγάπη είναι κατά κάποιο τρόπο πνευματική ή μοιραία. Με άλλα λόγια, μαγική.

Σύμφωνα με αυτή τη νέα μελέτη, το μαγικό συναίσθημα που νιώθουμε όταν ερωτευόμαστε είναι στην πραγματικότητα ένα κόλπο που μας παίζει το μυαλό και το σώμα. Γιατί; Όλα έχουν να κάνουν με την εξέλιξη. «Η εξελικτική ψυχολογία επικεντρώνεται στην ιδέα ότι οι άνθρωποι σκέφτονται και ενεργούν με τον τρόπο που κάνουν σήμερα, επειδή, για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, οι πρόγονοί μας με χαρακτηριστικά που τους έκαναν να σκέφτονται και να ενεργούν με αυτόν τον τρόπο είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν, περνώντας τα χρήσιμα, ή «προσαρμοστικά» χαρακτηριστικά στην επόμενη γενιά», έγραψαν οι ερευνητές.

μαγεία

Όταν μια ερωτική σχέση είναι μαγική, εξήγησαν, ο δεσμός μας με τον σύντροφό μας γίνεται ισχυρότερος. Με τη σειρά του, η επιθυμία μας να επιβιώσουμε, να αναπαραχθούν και να υποστηρίξουμε τους απογόνους μας γίνεται επίσης ισχυρότερη.

«Οι υπερφυσικές ιστορίες που λένε οι άνθρωποι για την αγάπη μπορεί να αυξήσουν την εμπιστοσύνη τους στην αξία της σχέσης τους», έγραψαν οι ερευνητές. Όσο περισσότερο εκτιμάτε τη σύνδεσή σας, τόσο πιο αποφασισμένοι γίνεστε να διατηρήσετε τη σύνδεσή σας και να κολλήσετε μαζί. Με άλλα λόγια, ενώ η αγάπη μπορεί να μην είναι πραγματικά μαγική, υπάρχει ένας λόγος που όλοι νιώθουμε ότι είναι. «Εκπληρώνει έναν προσαρμοστικό σκοπό και επομένως αυτό μπορεί να θεωρηθεί «βαθιά ορθολογικό»». Η αγάπη μπορεί να είναι παράλογη, αλλά αυτός ο παραλογισμός είναι που μας ενώνει και μας κρατά ενωμένους και εξελικτικά μιλώντας, αυτό είναι σημαντικό. Επιστημονικά, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μαγεία της αγάπης βοηθά τους ανθρώπους να κάνουν την τεράστια δέσμευση που απαιτείται για να μεταδώσουν με επιτυχία τα γονίδιά τους.

Φυσικά, στον σημερινό κόσμο, πολλοί από εμάς δεν είμαστε τόσο επικεντρωμένοι στο να διαιωνίσουμε τα γονίδιά μας. Οπότε, τι πρέπει να κάνουμε με αυτές τις πληροφορίες; Για αρχή, μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε τις «μαγικές» συνδέσεις μας με νέα μάτια, μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αρχίσουμε να αναθεωρήσουμε τις δύσκολες ή τοξικές ρομαντικές σχέσεις. Αν κολλήσουμε με κάποιον που δεν είναι καλός για ενάς, ας αναρωτηθούμε γιατί. Μήπως επειδή νιώθουμε έναν βαθύ, πνευματικό δεσμό; Ή μήπως η σχέση μας βασίζεται σε περισσότερους πραγματικούς παράγοντες όπως κοινά ενδιαφέροντα, αξίες και στόχους; Η μαγεία της αγάπης μπορεί να μας ξεγελάσει για να μείνουμε με κάποιον για όλους τους λάθος λόγους.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT