Ο dog trainer Γιάννης Τούσης μας απαντά σε όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για την εκπαίδευση του σκύλου μας!

Είτε έχεις σκύλο είτε σκέφτεσαι να αποκτήσεις, υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για να μπορέσει η σχέση σας και η συμβίωσή σας να είναι η επιθυμητή. Ο Γιάννης Τούσης, εκπαιδευτής σκύλων, απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο ELLE, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων.

Σοφία Δρούγκα 04 Απρ. 21
Ο dog trainer Γιάννης Τούσης μας απαντά σε όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για την εκπαίδευση του σκύλου μας!

Όλοι οι σκυλογονείς ακόμη και οι άνθρωποι που αγαπούν πολύ τα σκυλιά και θέλουν να υιοθετήσουν σκύλους, ωφείλουν να είναι σωστά ενημερωμένοι για την ένταξη του νέου μέλους στην οικογένεια και στη ζωή τους. Οι περισσότεροι αγαπάμε τα σκυλιά, αλλά είναι αυτό αρκετό για να καταφέρουμε να έχουμε μια ήρεμη και ευχάριστη συμβίωση μαζί τους;

Ποιά είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε προτού βάλουμε ένα σκύλο στη ζωή μας; Παίζει ρόλο η ράτσα που θα επιλέξουμε ή αν το ζώο αυτό θα έχει ιστορικό εγκατάλειψης ή κακοποίησης; Αυτά και πολλά άλλα σχετικά με την σωστή προσέγγιση ιδιοκτήτη αλλά και εκπαιδευτή, συζήτησε μαζί μας ο Γιάννης Τούσης (tousis.john) διαπιστευμένος και έμπειρος εκπαιδευτής σκύλων που και η ομάδα του ELLE έχει εμπιστευτεί για να μας διδάξει και να μας ενημερώσει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη σχέση μας με τον τετράποδο φίλο μας.

σκύλο

 

1.Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων, ποια είναι η γνώμη σου για την υιοθεσία ζώων που δεν ανήκουν σε μια συγκεκριμένη ράτσα; Παίζει τελικά κάποιο ρόλο η ράτσα του σκύλου γενικά;

Θα ξεκινήσω λέγοντας πως είμαι φανατικός οπαδός της υιοθεσίας ζώων. Όποιο σκύλο είχα στη ζωή μου, ήταν είτε υιοθετημένος, είτε τον είχα μαζέψει από το δρόμο. Η Μόκα, το κορίτσι μου ήταν αδέσποτο και αποδείχτηκε ο καλύτερος σκύλος που είχα στη ζωή μου, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Ειλικρινά πιστεύω, πως χωρίς εκείνη δεν θα ήμουν δάσκαλος σκύλων. Φέτος απέκτησα και ένα σκύλο ράτσας Malinois, τον Μάνγκο. Η γνώμη μου λοιπόν για όλους εκείνους που επιλέγουν να υιοθετήσουν ένα ζωάκι που δεν είναι ράτσας ποικίλει και σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να ταχθώ υπέρ έτσι απλά.

Από τη μία, έχω γνωρίσει κόσμο που είναι πολύ συνειδητοποιημένος για αυτή του την κίνηση και αντιμετωπίζει την υιοθεσία με σοβαρότητα, σεβασμό, και πραγματική αγάπη. Απο την άλλη όμως, έχω γνωρίσει και κόσμο ο οποίος δεν ήταν κατάλληλος για υιοθεσία. Ακατάλληλος κρίνεται αυτός που δεν έχει χρόνο να αφιερώσει το ζώο του μιας και ο χρόνος είναι το βασικό στοιχείο για να μπορέσεις να χτίσεις μια ουσιώδη σχέση με το κατοικίδιό σου. Ακατάλληλος είναι επίσης, αυτός που υιοθετεί από εγωισμό για να καλύψει τα δικά του προσωπικά κενά διότι νιώθει πως χρειάζεται “κάποιον” να του κάνει παρέα τις δύσκολες ώρες. Ακατάλληλος τέλος κρίνεται και εκείνος που υιοθετεί αλλά δεν μπορεί πραγματικά να καλύψει τις ανάγκες του ζώου του.
σκύλο

Mokka & Mango

Σχετικά με τους αδέσποτους σκύλους, καλώς η κακώς με την υιοθεσία ενός ζώου δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος για το ιστορικό του, αν δηλαδή είναι κακοποιημένο και γεμάτο φοβίες ή αν έχει υποστεί εγκατάλειψη σε κάποιο βαθμό. Αυτό που σίγουρα πρέπει να αποδεχτεί όποιος επιλέξει τελικά την υιοθεσία, είναι πως ακόμη κι αν δεν γνωρίζεις από που προκύπτουν τα προβλήματα που πιθανότατα έχει ο σκύλος σου, πρέπει να είσαι γειωμένος και προετοιμασμένος να τα αντιμετωπίσεις. Από την άλλη, όταν μιλάμε για σκύλο ράτσας, σημαίνει πως επιλέγουμε, με βάση κάποιες δυνατότητες και χαρακτηριστικά της ράτσας και όχι με κριτήριο την ομορφιά. Η δυσκολία λοιπόν σε έναν σκύλο που δεν ανήκει σε κάποια φυλή είναι θα κληθείς να ανακαλύψεις την προσωπικότητα του σκύλου σου, με όποια φυλή κουβαλάει μέσα του. Στα μάτια μου όμως, όλα τα αδέσποτα ζώα είναι ακατέργαστά διαμάντια.

2.Πως μπορούμε να εντάξουμε ομαλά στο σπίτι μας, ένα ζώο που έχει υποστεί εγκατάλειψη ή κακοποίηση;

Ο πιο εύκολος τρόπος να εντάξει κανείς ομαλά στο σπίτι του ένα ζώο που έχει υποστεί εγκαταλείψη ή κακοποίηση είναι με τη βοήθεια ενός νόμιμου επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων. Δεν υπάρχει χώρος για πειραματισμούς όσο έμπειρος κι αν νιώθεις. Η ευθύνη που συνοδεύει τον ερχομό του σκύλου, είναι μεγάλη.

https://www.instagram.com/p/CHDTs0QAJ3D/

3.Τι πρέπει γνωρίζει κάποιος προτού πάρει την απόφαση να υιοθετήσει ένα σκύλο;

Τίποτα δε δουλεύει για όσους δεν δουλεύουν. Είναι λάθος να σκεφτόμαστε πως μόνο η αγάπη, τα χάδια, και τα νάζια είναι αρκετά. Όπως τα παιδιά, έτσι και οι σκύλοι χρειάζονται μεν αγάπη αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά στο να δίνεις αγάπη από το να τα κακομαθαίνεις. Οι σκύλοι χρειάζονται κατεύθυνση και καθοδήγηση. Ο σκύλος από τη φύση του είναι κοινωνικό όν και έχει ανάγκη την παρέα σου και το χρόνο σου. Από την άλλη, ο ακραίος περιορισμός και η απομόνωση, οδηγούν επίσης σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές όπως για παράδειγμα το γάβγισμα, οι ζημιές, η νευρικότητα και η επιθετικότητα. Οι δύο με τρείς βόλτες τη μέρα, αναλόγως βέβαια με την ηλικία του σκύλου σου, είναι αρκετές. Το παιχνίδι τέλος, είναι απαραίτητο για να καλλιεργήσεις ένα δυνατό δεσμό με το ζώο σου.
Δεν είναι λίγοι άνθρωποι, που με την πρώτη δυσκολία αντιδρούν υπερβολικά στα ζωάκια τους. Δεν χτυπάμε ποτέ τον σκύλο μας. Δεν φωνάζουμε και δεν ουρλιάζουμε. Προσεγγίζουμε θετικά και μόνο με κατανόηση κάθε δυσκολία. Δεν χρίζουν εκπαίδευσης μόνο οι “δύσκολοι” σκύλοι με θέματα συμπεριφοράς αλλά όλοι οι σκύλοι, διότι κρίνεται απαραίτητο να υπάρχει μια επικοινωνιακή βάση, κανόνες και πειθαρχία. Επίσης η σωστή, ποιοτική και ισορροπημένη διατροφή ενός σκύλου σίγουρα δεν είναι τα αποφάγια μας, μιας και ο σκύλος μας δεν είναι κάδος. Συνεπώς, πρέπει να έχουμε στο νού μας, πως η φροντίδα ενός ζώου, επιφέρει και κάποια μηνιαία έξοδα.  Τέλος, χρειάζεται σίγουρα να είμαστε εφοδιασμένοι με υπομονή και όρεξη για δουλειά εφόσον επιλέξουμε να υιοθετήσουμε. Η δουλειά αυτή, είναι που θα χτίσει τις βάσεις για την καλύτερη  ζωή σου με το ζώο σου.

https://www.instagram.com/p/CIXmJTugs9d/

4.Γνωρίζουμε πως τα σκυλιά μαθαίνουν γρηγορότερα και ευκολότερα σε μικρή ηλικία. Αν όμως αργότερα στην ενηλικίωση του σκύλου μας, προκύψουν προβλήματα συμπεριφοράς, πως μπορούμε να το χειριστούμε;

Ο πιο γρήγορος, ανώδυνος, οικονομικός τρόπος είναι να ζητήσεις βοήθεια από έναν επαγγελματία. Όταν προκύπτει ένα πρόβλημα συμπεριφοράς ενώ εσύ έχεις το σκύλο σου από κουτάβι τότε 99 % των περιπτώσεων σημαίνει πως δυστυχώς συνέβαλαν και οι δικοί σου χειρισμοί σε αυτό. Όταν το συνειδητοποιήσεις αυτό, πρέπει να γίνεις παρατηρητής της προβληματικής συμπεριφοράς τόσο του σκύλου σου, όσο και της δικής σου.

Αν θέλεις να διορθώσεις ένα πρόβλημα του σκύλου σου, πρέπει απαραίτητα να διορθώσεις πρωτίστως και τις δικές σου συμπεριφορές και χειρισμούς, ειδάλλως δεν πρόκειται να επέλθει καμία αλλαγή. Έπειτα, αναλόγως με το μέγεθος και το είδος της προβληματικής συμπεριφοράς που καλείσαι να αντιμετωπίζεις, πρέπει να την μοιράσεις σε μικρότερα τμηματα και να αρχίσεις να την δουλεύεις βήμα βήμα. Δεν είναι καθόλου εύκολο, όμως είναι εντελώς διαφορετικό το να “κουκουλώνεις” ένα πρόβλημα, με το να το λύνεις. Χρειάζεται εμπειρία, γνώσεις και επαγγελματισμό. Και όλα αυτά σίγουρα δεν είναι στοιχεία τα οποία είσαι υποχρεωμένος να έχεις. Στο σημείο αυτό, έχει ο ουσιαστική αξία ο ρόλος ενός εκπαιδευτή.

https://www.instagram.com/p/CI2gvvcAnxh/

5.Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του εκπαιδευτή του σκύλου μας και πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν η μέθοδος που χρησιμοποιεί βοηθά ή όχι τη σχέση μας με το κατοικίδιό μας;

Ο ρόλος ενός εκπαιδευτή είναι πολυδιάστατος. Πολλές φορές νιώθω πως με τους μαθητές μου, φεύγουμε από το πλαίσιο της εκπαίδευσης των σκύλων και είμαι παράλληλα προπονητής, δάσκαλος, ψυχολόγος, σύμβουλος αλλά και φίλος. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είσαι απόλυτος ή δογματικός. Η ειλικρίνεια είναι απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσει ένας εκπαιδευτής να “ξεμπλοκάρει” τον ιδιοκτήτη και το σκύλο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

https://www.instagram.com/p/CGPQVLuAUY_/

Αν η μέθοδος που ακολουθεί κάποιος αποδίδει, τότε αυτό θα φανεί πολύ σύντομα στο σκύλο σου και στην ανακούφιση που θα νιώθεις. Επίσης, μη φοβάστε να ρωτάτε. Οι ερωτήσεις είναι αυτές είναι που θα αποκαλύψουν την αλήθεια. Και στην τελική, αν κάποια από τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ο εκπαιδευτής σου δε σε βρίσκει σύμφωνο, ή έχεις δεύτερες σκέψεις, άλλαξέ τον! Ακόμη, μπορεί να έχεις μπροστά σου τον καλύτερο εκπαιδευτή του κόσμου και να μην ταιριάζουν η προσωπικότητές σας ή να μην υπάρχει χημεία και αυτό είναι λογικό. Όλοι μας είχαμε έναν δάσκαλο στο σχολείο ό οποίος θεωρούνταν ο καλύτερος στο αντικείμενό του αλλά εμείς δεν μπορέσαμε να μάθουμε τίποτα από αυτόν.

6.Τι συμβουλές θα έδινες σε μια οικογένεια που θέλει να υιοθετήσει ένα σκύλο, αλλά τους αποτρέπει το γεγονός πως έχουν παιδιά.

Σίγουρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή η συμβίωση με τα παιδιά σε μία οικογένεια. Μία συμβουλή μόνο θα έδινα. Αν πρόκειται να υιοθετήσετε το σκύλο για τα παιδιά σας και όχι για εσάς, τότε μην το κάνετε.

7.Πως έχει επηρεάσει η πανδημία τους σκύλους μας;

Οι σκύλοι είναι ζώα συνήθειας. Την περίοδο της πανδημίας είμαστε πολλές περισσότερες ώρες μαζί τους και κατ’ επέκταση αφιερώνουμε και περισσότερο ποιοτικό χρόνο. Ο σκύλος λοιπόν, πιθανότατα θα προσαρμοστεί στις καινούργιες συνθήκες, βρίσκοντας νέες ισορροπίες ζώντας περισσότερο στον ίδιο χώρο μαζί μας.

Όμως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να δίνουμε χώρο στο σκύλο έτσι ώστε να αποτρέψουμε το να εξαρτηθεί ολοκληρωτικά από εμάς. Διότι αν συμβεί αυτό, σίγουρα όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα, δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει μόνος του και ίσως εμφανίσει κάποια προβλήματα συμπεριφοράς (πχ άγχος αποχωρισμού).

https://www.instagram.com/p/BypMEwsI3Hi/

8. Πώς ξεκίνησε η καριέρα σου ως εκπαιδευτής σκύλων και τι έχεις κερδίσει συναισθηματικά από την εμπειρία σου αυτή μέχρι στιγμής;

 Τον χειμώνα του 2015 αποφάσισα να κάνω στροφή στην καριέρα μου διότι δεν ένιωθα γεμάτος πίσω από ένα γραφείο. Ένας πολύ καλός μου φίλος με ενέπνευσε βλέποντας την σχέση μου με το σκύλο μου την Μόκα, και πόσο παρατηρητικός και προσεκτικός ήμουν με τη συμπεριφορά της. Ξεκίνησα τα 2 πρώτα χρόνια στο ΕΚΕΣ (Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων) με δυο αξιόλογους δασκάλους, τον Θ. Τριάντη και τον Β. Βολανάκη, τους οποίους και ευχαριστώ πολύ για όλα όσα μου προσέφεραν.

Στη συνέχεια ακολούθησαν και ακολουθούν ακόμη, σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, workshops, πολύ διάβασμα και πολλές συνεργασίες με συναδέλφους. Το 2019 ξεκίνησα να ασχολούμαι  εθελοντικά και με τους σκύλους οδηγούς Ελλάδος, αλλά με κέρδισε το συμπεριφορικό κομμάτι της εκπαίδευσης σκύλων. Δεν πιστεύω πως πότε θα σταματήσει αυτή η αναζήτηση, διότι όσα περισσότερα μαθαίνεις, τόσο καλύτερη εξέλιξη μπορείς να έχεις στη ζωή σου. Η ενασχόλησή μου με τους σκύλους, ήταν πολύ βοηθητική και σε προσωπικό επίπεδο. Όντας μαθηματικός και άνθρωπος της λογικής, οι σκύλοι με βοήθησαν να “μαλακώσω”, να μάθω να εκφράζω τα συναισθήματά μου και πλέον να νιώθω γεμάτος και σίγουρος.

https://www.instagram.com/p/CEcQlwaAn9d/

9. Πώς πήρες την πρωτοβουλία για διοργάνωση online μαθημάτων «Masterclass», τι θέματα περιλαμβάνουν και πως μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε;

 Όταν ξεκίνησε η πανδημία, σκέφτηκα πως κάπως πρέπει να βρεθεί μία λύση για να βοηθηθούν  όχι μόνο οι μαθητές μου, αλλά και όποιος θα ήθελε να ξεκινήσει την εκπαίδευση του σκύλου του. Γνωρίζοντας πως η εκπαίδευση, είναι τρόπος ζωής και δεν περιορίζεται σε μία μικρή χρονική περίοδο, δημιούργησα το Masterclass
σκύλο
Το Masterclass είναι μία σειρά θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων τα οποία αφορούν στην συμβίωση, τους κανόνες του σπιτιού, την υπακοή και την συμπεριφορά. Τα online μαθήματα ακολουθούν το σύστημα που ακολουθώ και στην δια ζώσης εκπαίδευση και είναι βασισμένα στην ενίσχυση και την δημιουργία συμπεριφορών. Διαρκεί τέσσερις εβδομάδες και κάθε βδομάδα υπάρχει και ένα συμπληρωματικό live στο Instagram στο οποίο λύνω απορίες και δίνω επιπλέον υλικό για ασκήσεις. Μπορείς να το παρακολουθήσεις στο λογαριασμό μου στο Instagram, ενώ πριν την εγγραφή σου προηγείται μια μικρή “συνέντευξη” γνωριμίας.
Τέλος, ο ερχομός του Πάσχα και το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί με τους σκύλους τους λόγω των έντονων θορύβων (κροτοφοβία κλπ) ήταν και η αφορμή για να ξεκινήσω και το νέο μου εγχείρημα Sound Therapy – Built Confidence, που βοηθά συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση και βοήθεια του κατοικιδίου, να αποκτήσει σιγουριά και να αποβάλλει τον φόβο που του προκαλείται σε θορυβώδη-τρομακτικά συμβάντα.

https://www.instagram.com/p/CKwfhnJgvrr/

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκπάιδευση του σκύλου σου μπορείς να ακολουθήσεις τον Γιάννη Τούση στον λογαριαμό του στο Instagram ή στο Youtube και να συμμετάσχεις στα online μαθήματα Masterlass ή Sound Therapy – Built Confidence.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT