Λίγο η καθημερινότητα, λίγο η πανδημία, λίγο το ότι εκείνο δεν μας ακούει…δεν είναι δύσκολο να ξεσπάσουμε. Όμως, το θέμα είναι, πως νιώθουμε ενοχές αμέσως μόλις το κάνουμε. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να ζητήσουμε συγγνώμη από το παιδί και εκτός του ότι νιώθουμε και οι δυο καλύτερα, του δίνουμε ένα σημαντικό μάθημα.
Αναγνώρισε τα συναισθήματά του
Είναι πολύ τρομαχτικό για ένα παιδί όταν ο γονιός του είναι θυμωμένος μαζί του. Όμως, με το να απολογείσαι για την αντίδρασή σου και να το αγκαλιάζεις, του μαθαίνεις πως μία ένταση, ή καυγάς, δεν είναι ανεπανόρθωτα. Μπορείς να πεις «Με συγχωρείς που αντέδρασα έτσι και φώναξα. Ξέρω πως ένιωσες άσχημα και θα προσπαθήσω την επόμενη φορά να είμαι πιο ήρεμη». Με το αναλαμβάνεις την ευθύνη που σου αναλογεί και να αναγνωρίζεις τα συναισθήματά του, δίνεις στο παιδί το καλύτερο μάθημα για τη διαχείριση των εντάσεων αλλά και την ενσυναίσθηση.
Η εξήγηση
Πολλές φορές μέσα στην ένταση της καθημερινότητας, δεν καταλαβαίνουμε τι είναι αυτό που πυροδοτεί τον εκνευρισμό μας. Όμως, πάρε λίγο χρόνο να ηρεμήσεις και να αναρωτηθείς τι ήταν αυτό που σε εκνεύρισε. Στη συνέχεια, εξήγησε με ήρεμο τρόπο στο παιδί τι συνέβη.
Τα όρια της συγγνώμης
Η συγγνώμη είναι ένας τρόπος να αναγνωρίζεις πως έπραξες λάθος, δεν είναι ένας λόγος να του κάνεις όλα τα χατίρια επειδή νιώθεις άσχημα. Μία ειλικρινή συγγνώμη δυναμώνει τον δεσμό σας, μαθαίνει στο παιδί την ενσυναίσθηση αλλά και πως να διαχειρίζεται την έντασή του ως ενήλικας. Επιπλέον, με το να απολογείσαι για μία άσχημη συμπεριφορά, του μαθαίνεις πως κανείς δεν είναι τέλειος και πως όλοι έχουν τις άσχημες στιγμές τους. Το θέμα είναι πως τις διαχειρίζεσαι.