«Χρειάζεσαι ψυχολόγο». Αυτή είναι μια φράση που χρησιμοποιείται πολύ συχνά ως προσβολή ή ακόμα και ως (κακόγουστο) αστείο. Το λέμε στον σύντροφο με τον οποίο είμαστε θυμωμένοι, σε πολιτικό, σε κάποιον ανώνυμο στο Twitter με τον οποίο διαφωνούμε ή στον φίλο μας που πιστεύουμε ότι κάνει λάθος αλλά δεν καταλαβαίνει το γιατί. Δεν είναι μόνο η λανθασμένη άποψη που έχουμε για το πότε πρέπει να πάμε σε έναν ψυχολόγο για θεραπεία, αλλά τέτοιες εκφράσεις αποτελούν και ένα βαθύ στίγμα. Αντίθετα, η ψυχοθεραπεία έχει να προσφέρει πολλά οφέλη στη ζωή μας.
Επειδή αναφερόμαστε πολύ συχνά έτσι («είσαι τρελός!», «δεν πας καλά, θέλεις ψυχίατρο» κλπ.), πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τους διάφορους λόγους για τους οποίους μπορεί πραγματικά να χρειάζονται ψυχοθεραπεία. Μπορεί να είναι δύσπιστοι, να μην πιστεύουν ότι τη χρειάζονται, επειδή έχουν φίλους να μιλήσουν ή να θεωρούν ότι προορίζεται μόνο για ακραίες περιστάσεις και ψυχικές ασθένειες. Δες ποια σημάδια δείχνουν ότι χρειάζεσαι ψυχοθεραπεία και γιατί.
Δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς κάτι
Έχεις νιώσει ποτέ ότι δεν μπορείς να εκφράσεις ακριβώς αυτό που νιώθεις ή με το οποίο παλεύεις; Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να ωφεληθεί κάποιος από την ψυχοθεραπεία είναι να εκφραστεί και να μιλήσει, να το βγάλει από μέσα του. Η ψυχοθεραπεία θα σε βοηθήσει να βγάλεις στην επιφάνεια όσα θέλεις να εκφράσεις, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις καταστάσεις που σε δυσκολεύουν. Μέσω αυτής της διαδικασίας γίνεσαι πιο συνειδητοποιημένη και καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ένας καθρέφτης που θα σε βοηθήσει να δεις τον εαυτό σου από άλλη οπτική, πιο σωστά, μέσα από τα μάτια κάποιου εκπαιδευμένου που σε βλέπει ολοκληρωμένα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να ξεπεράσεις την περιορισμένη οπτική σου γωνία και να δεις ποια είσαι, τί περνάς και πώς θα το διαχειριστείς.
Το στρες που αντιμετωπίζεις επηρεάζει τη διάθεση, τις σχέσεις ή άλλους τομείς της ζωής σου
Εκνευρίζεσαι πιο εύκολα με τους φίλους ή την οικογένειά σου για «μικροπράγματα»; Εξοργίζεσαι με τα εισερχόμενά σου κάθε μέρα; Το να δίνεις προσοχή στο πώς αντιδράς στους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες – και πώς αυτό αλλάζει με την πάροδο του χρόνου – μπορεί να είναι χρήσιμο όταν σκέφτεσαι μήπως χρειάζεσαι ψυχοθεραπεία. Αυτό σημαίνει σημαντικές αλλαγές στη διάθεσή σου, τη συμπεριφορά, τον ύπνο, τις σχέσεις και τη λήψη αποφάσεων, καθώς και τη σχέση σου με το φαγητό, το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, μεταξύ άλλων. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα πραγματικών διαταραχών ψυχικών νόσων, όπως το ακραίο άγχος ή η κατάθλιψη, αλλά δεν χρειάζεται να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο σοβαρότητας για να αναζητήσεις βοήθεια.
Ο ψυχολόγος μπορεί να σε βοηθήσει στην επίλυση ορισμένων από τις βασικές αιτίες αυτών, εξετάζοντας τις σκέψεις ή τα συναισθήματα πίσω από αυτές, καθώς και τα μοτίβα συμπεριφοράς που παθολογικά διατηρείς και στις προκαλούν. Μπορεί επίσης να μάθεις να ενσωματώνεις πιο προσαρμοστικές δεξιότητες αντιμετώπισης, έτσι ώστε να μην στρέφεσαι πάντα στο ποτό στο τέλος μιας αγχωτικής ημέρας, για παράδειγμα.