Το να πας το παιδί σου στο κρεβάτι του μοιάζει κάθε βράδυ με μια μάχη; 5 tips για να γίνουν όλα πιο εύκολα

Όταν τα παιδιά μας νυστάζουν και ζητούν μια ιστορία για καληνύχτα, έχουμε μια εξαιρετική ευκαιρία να δημιουργήσουμε λίγο ποιοτικό χρόνο. Δες παρακάτω το πώς.

Elle 12 Οκτ. 22
Το να πας το παιδί σου στο κρεβάτι του μοιάζει κάθε βράδυ με μια μάχη; 5 tips για να γίνουν όλα πιο εύκολα

Ιστορίες, αγκαλιές και λούτρινα ζωάκια… Ως γονιός, υπάρχουν λίγα πράγματα πιο γλυκά από το να βάζεις τα παιδιά σου για ύπνο. Αυτή η μαγική στιγμή καληνύχτας σας δένει όλο και περισσότερο και κάνει όλα τα πλυντηρία, τα ξενύχτια, τις προπονήσεις ποδοσφαίρου και τις παραλαβές από το σχολείο να αξίζουν τον κόπο.

Στην πραγματικότητα, όμως, το να βάλουμε τα παιδιά μας στο κρεβάτι και να τα κάνουμε να παραμείνουν εκεί, είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη. Το μυαλό των παιδιών μπορεί να βρει τόσες πολλές δικαιολογίες για να αναβάλει την ώρα του ύπνου ή να σηκωθεί 20 φορές πριν τελικά παραιτηθεί από την εξάντληση. Μπορεί να αρέσει στο mini-me σου να ξενυχτά, αλλά κάθε γονέας αξίζει λίγη γαλήνη και ησυχία στο τέλος της ημέρας. Γι’αυτό συγκεντρώσαμε 5 tips από τους ειδικούς για να κάνεις τη μάχη του ύπνου, παιχνιδάκι.

Βεβαιώσου ότι η ρουτίνα τους πριν τον ύπνο είναι συνεπής.

Τα παιδιά ευδοκιμούν στις ρουτίνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια τακτική ρουτίνα πριν τον ύπνο δεν τον διευκολύνει απλώς, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των προβληματικών συμπεριφορών ύπνου. Ακόμη καλύτερα; Η ίδια μελέτη απέδειξε ότι μια τακτική ρουτίνα πριν τον ύπνο βελτίωσε επίσης τη «μητρική διάθεση». Τι πρέπει λοιπόν να περιλαμβάνει; Η έρευνα προτείνει να αποφεύγετε δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, η χρήση ηλεκτρονικών ειδών ή το τρέξιμο, και αντί αυτού να επιλέγετε δραστηριότητες που βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης, της ανάπτυξης της γλώσσας, του δεσμού γονέα-παιδιού, της υγιεινής και της θετικής σωματικής επαφής. Σκέψου το διάβασμα, το τραγούδι, το μπάνιο και την αγκαλιά!

παιδί
istockphoto.com

Δημιούργησε ένα καταφύγιο ύπνου στο οποίο θα τους αρέσει να χαλαρώνουν.

Αν θέλουμε τα παιδιά μας να ενθουσιαστούν με το να πάνε για ύπνο (και να μείνουν στη θέση τους), τότε η κρεβατοκάμαρά τους θα πρέπει να είναι ευχάριστη και χαλαρωτική. Και αυτό ξεκινά αναμφισβήτητα από το κρεβάτι τους. Διάλεξε ένα άνετο στρώμα κατασκευασμένο από φυσικά υλικά, ένα μαξιλάρι με αφρό μνήμης, σεντόνια με τους αγαπημένους τους ήρωες ή χρώματα και τέλος επάνω τα αγαπημένα τους κουκλάκια, μαξιλάρια, αστεράκια και ότι άλλο μπορεί να τους αρέσει και να τα κάνει να αισθάνονται οικεία και όμορφα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα λούτρινα ζωάκια μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία και διατήρηση θετικών συμπεριφορών ύπνου! Γίνε δημιουργική μεταμορφώνοντας την κρεβατοκάμαρά τους σε ένα καταφύγιο ύπνου. Βρες αντικείμενα που λάμπουν στο σκοτάδι και θα τους κάνουν να ενθουσιαστούν και να νιώθουν άνετα όταν τα φώτα σβήσουν.

Εάν το παιδί σου συνεχίζει να σηκώνεται από το κρεβάτι, μείνε ήρεμη.

Ακόμα κι αν η ρουτίνα πριν τον ύπνο πηγαίνει ομαλά, μπορεί να είναι μια πραγματική άσκηση υπομονής όταν το μικρό σου σηκώνεται από το κρεβάτι επειδή «ξέχασε να φιλήσει τη γάτα για καληνύχτα» ή «πρέπει να σου πει ένα μυστικό». Αυτά τα ζητήματα είναι φυσιολογικά, ειδικά όταν ένα μικρό παιδί μεταβαίνει από την κούνια του στο κρεβάτι, αλλά είναι σημαντικό να διατηρηθεί η συνέπεια, τα όρια και οι προσδοκίες. Κάθε φορά που το παιδί σου σηκώνεται, φέρε το πίσω στο κρεβάτι με ελάχιστη αλληλεπίδραση. Ό,τι κι αν κάνεις, μείνε ήρεμοι και χαλαροί, μια αυστηρή φωνή ή ένταση μπορεί να τους βγάλει από το mood ύπνου. Μια άλλη ιδέα, που συντάχθηκε από τον παιδίατρο Marc Weissbluth, M.D., είναι να δημιουργήσεις μαζί με το παιδί σου μια αφίσα με τους «κανόνες ύπνου», που περιλαμβάνει τη συμφωνία να μείνει στο κρεβάτι.

παιδί
istockphoto.com

Κράτησε την ώρα του ύπνου μια θετική εμπειρία.

Ακόμα κι αν το παιδί σου δυσκολεύεται με την ώρα του ύπνου, είναι επιτακτική ανάγκη να παραμείνει μια θετική εμπειρία. Έτσι, μπορεί να είναι χρήσιμο να το ανταμείψεις όταν μένει στο κρεβάτι με αυτοκόλλητα, υγιεινές λιχουδιές και θετικές φράσεις το επόμενο πρωί. Ακόμη και όταν σηκώνεται από το κρεβάτι ένα εκατομμύριο φορές, είναι καλύτερο να μην τιμωρήσεις τη συμπεριφορά που είχε το προηγούμενο βράδυ. Ο συσχετισμός της ώρας του ύπνου με αρνητική συμπεριφορά μπορεί να διδάξει στο παιδί σου να βλέπει τον ύπνο ως τιμωρία, καθιστώντας όλη τη διαδικασία πριν τον ύπνο κάτι που θέλει να πολεμήσει και να αποφύγει.

Βάλε τα δυνατά σου για να τα κουράσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ένας σίγουρος τρόπος για να κάνεις την ώρα του ύπνου ευκολότερη για όλους τους εμπλεκόμενους; Κούρασε τα παιδιά σου κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσω ενός «μεγάλου κινητικού παιχνιδιού», δηλαδή, δραστηριοτήτων που κρατούν το σώμα τους σε κίνηση. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι για κάθε ώρα της ημέρας που τα παιδιά είναι ανενεργά, χρειάζονται άλλα τρία λεπτά για να κοιμηθούν. Επινόησε παιχνίδια που κρατούν τα παιδιά σου ενεργά σε εξωτερικούς χώρους ή επένδυσε σε λύσεις εσωτερικού χώρου που μπορούν να κρατήσουν ενεργά το σώμα και τη φαντασία τους.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT