Το έχουμε νιώσει σίγουρα όλοι. Αυτό το άβολο φούσκωμα στην κοιλιά που μας κάνει να αισθανόμαστε χάλια. Κι ενώ οφείλεται συνήθως στη συσσώρευση αερίων του εντέρου, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να το προκαλέσουν. Ο καθένας μας έχει τις δικές του μοναδικές ευαισθησίες και ερεθίσματα που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό, αλλά, ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να μειώσεις την πιθανότητα να εμφανιστεί ακόμα και να το αποφύγεις τελείως. Δες παρακάτω 4 από αυτούς.
Επιβράδυνε
Πόσο συχνά κάθεσαι να φας, λιμοκτονώντας και ούσα έτοιμη να καταβροχθίσεις το πιάτο σου μέσα σε λίγα λεπτά; Λοιπόν, μια από τις κοινές αιτίες του φουσκώματος είναι το να τρώς πολύ γρήγορα, οπότε αν αυτό είναι κάτι που κάνεις συχνά, τώρα ξέρεις πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις.
Η κατάποση υπερβολικών ποσοτήτων αέρα, μια κατάσταση που ονομάζεται αεροφαγία, είναι γνωστό ότι προκαλεί δυσάρεστα πεπτικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα και μετεωρισμό. Ενώ η υπερβολική κατάποση αέρα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η έντονη άσκηση, το κάπνισμα και το μάσημα τσίχλας, το να τρώμε πολύ γρήγορα είναι ο κύριος ένοχος. Δεν υπάρχει ακριβής χρόνος για το πόσο πρέπει να διαρκεί ένα γεύμα. Ωστόσο, εάν παίρνεις άλλη μια μπουκιά τροφής πριν μασήσεις και καταπιείς εντελώς την προηγούμενη, είναι πιθανό να τρως πολύ γρήγορα.
Εκτός από το να μασάς και να καταπίνεις πλήρως κάθε μπουκιά πριν πάρεις την επόμενη, για να μειώσεις την πιθανότητα φουσκώματος δοκίμασε επίσης να παίρνεις μικρότερες μπουκιές, να τρως με κλειστό το στόμα και να περιορίζεις την ομιλία κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Μάθε τις ευαισθησίες σου
Οι τροφικές ευαισθησίες είναι ο κύριος ένοχος των πεπτικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων όπως το φούσκωμα. Η δυσαπορρόφηση των υδατανθράκων είναι αιτία φουσκώματος και μπορεί να συμβεί με μια μεγάλη ποικιλία τροφών. Για παράδειγμα, όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να εμφανίσουν φούσκωμα μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλοι που δεν αφομοιώνουν καλά τη φρουκτόζη μπορεί να εμφανίσουν διάταση της κοιλιάς μετά την κατανάλωση ορισμένων φρούτων.
Επιπλέον, πολλά άτομα εμφανίζουν φούσκωμα μετά την κατανάλωση αλκοολών ζάχαρης, οι οποίες βρίσκονται συχνά σε προϊόντα χωρίς και χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να περιορίσεις τις τροφές που προκαλούν φούσκωμα και άλλα δυσάρεστα πεπτικά συμπτώματα, αλλά τα τεστ ευαισθησίας στα τρόφιμα και οι δίαιτες αποβολής είναι δύο επιλογές που πρέπει να διερευνήσεις εάν αντιμετωπίζεις κάτι από αυτά μετά το φαγητό.
Αύξησε τα υγρά σου
Το νερό είναι απαραίτητο για κάθε σύστημα και κύτταρο του σώματός σου και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το πεπτικό σου σύστημα. Το υγρό διατηρεί τα πεπτικά σου όργανα λιπαινόμενα για να επιτρέπει την ομαλή διέλευση των υλικών και είναι επίσης απαραίτητο για την κανονικότητα της πέψης.
Όταν δεν πίνεις αρκετά υγρά, μπορεί να παρατηρήσεις συμπτώματα σε όλο το σώμα σου, όπως πονοκεφάλους, ξηροδερμία και λήθαργο, αλλά και στο πεπτικό σου σύστημα το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα μπορεί να γίνουν πιο έντονα. Είναι πιο σημαντικό να πίνεις αρκετά υγρά σε σχέση με την πρόσληψη φυτικών ινών. Ενώ οι φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα σου και βοηθούν στην κανονικότητα, οι υπερβολικές φυτικές ίνες χωρίς αρκετά υγρά είναι μια συνταγή για φούσκωμα και πιθανή δυσκοιλιότητα.
Μπορεί να έχεις ακούσει συστάσεις να αποφεύγεις να πίνεις νερό κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, επειδή μπορεί να αραιώσει σημαντικά ένζυμα που είναι απαραίτητα για την πέψη. Ωστόσο, η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι το πόσιμο νερό κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα γεύμα μπορεί πραγματικά να τη βοηθήσει.
Οι συστάσεις για υγρά διαφέρουν από άτομο σε άτομο με βάση πολλούς παράγοντες, αλλά οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ συνιστούν οι ενήλικες γυναίκες να καταναλώνουν τουλάχιστον 11,5 φλιτζάνια υγρών την ημέρα, ενώ οι άνδρες πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 15,5 φλιτζάνια.
Δοκίμασε ένα συμπλήρωμα
Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που απαιτούνται για την κανονική πέψη, η σωστή λειτουργία των οργάνων, τα πεπτικά ένζυμα, το pH του στομάχου σου και τα μικροσκοπικά εντερικά βακτήρια είναι μόνο μερικοί από αυτούς. Όταν κάποιοι, όπως η ισορροπία των βακτηρίων στο πεπτικό σου σύστημα, ξεφεύγουν, το φούσκωμα μετά από ένα γεύμα μπορεί να γίνει πιο συνηθισμένο.
Τα προβιοτικά, τα υγιή βακτήρια στα έντερα σου, βοηθούν στην πέψη και σε μια σειρά από άλλες σωματικές λειτουργίες, αλλά μπορεί να διαταραχθούν με την πάροδο του χρόνου λόγω ασθένειας και φαρμάκων, μεταξύ άλλων αιτιών. Ένας τρόπος για να σταματήσεις το φούσκωμα πριν ξεκινήσει είναι να πάρεις ένα προβιοτικό συμπλήρωμα. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των υγιών βακτηρίων στο έντερο σου, κάτι που με τη σειρά του θα βοηθήσει στη σωστή πέψη.
Για να αξιοποιήσεις στο έπακρο το προβιοτικό συμπλήρωμά σου, φρόντισε να το παίρνεις κάθε μέρα. Θυμίσου ότι μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες πριν παρατηρήσεις βελτίωση στα πεπτικά συμπτώματα. Εκτός από τη λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων, μπορείς επίσης να τρως περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά, όπως γιαούρτι, κεφίρ και κομπούχα.
Photos: istockphoto.com