Η φροντίδα του σώματός σου και η επίγνωση τυχόν αλλαγών που μπορεί να συμβαίνουν είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Το να είσαι ευγενική με το δέρμα σου και να κάνεις μια αξιολόγηση ρουτίνας είναι απαραίτητο, καθώς μπορεί να υπάρχουν ύπουλα red flags που προμηνύουν καρκίνο του δέρματος και που συχνά μπορεί να παραβλέπουμε. Η δερματολόγος Δρ. Tiffany Libby μας μιλάει γι’αυτό και εξηγεί τι ακριβώς πρέπει να προσέχουμε. Διάβασε τα όλα παρακάτω.
Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου του δέρματος
Η Δρ. Libby μας λέει ότι οι πιο κοινές μορφές καρκίνου του δέρματος περιλαμβάνουν το μελάνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, με την πιο θανατηφόρα μορφή να είναι το μελάνωμα. Τα ακανθοκυτταρικά και βασικοκυτταρικά καρκινώματα περιγράφονται ως «μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος» και είναι οι τύποι που είναι πιο συνηθισμένοι. «Τείνουν να εμφανίζονται σε εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του σώματος, όπως το κεφάλι και ο λαιμός σας και μπορεί να μοιάζουν με ελιές ακανόνιστου σχήματος και μεγάλης γκάμας χρώματος, σκουρόχρωμες κηλίδες και όζους δέρματος», εξηγεί η Δρ Libby. Οι βλάβες του μελανώματος έχουν συνήθως σκούρο χρώμα, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι μπορεί επίσης να μην έχουν καθόλου χρωστική ουσία (αμελανωτικές).
Τα ύπουλα προειδοποιητικά σημάδια
Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξεις, σύμφωνα με την Δρ. Libby. «Προειδοποιητικά σημάδια είναι τα ABCDE: ασυμμετρία – asymmetry (το ένα μισό έρχεται σε αντίθεση με το άλλο μισό), περίγραμμα – border (ακανόνιστο, οδοντωτό ή κακώς καθορισμένο), χρώμα – color (έχει ποικίλα χρώματα), διάμετρος – diameter (>6 mm ή μεγαλύτερο από το μέγεθος μίας γόμας μολυβιού) και εξέλιξη – evolving (η βλάβη αλλάζει σε μέγεθος, σχήμα ή χρώμα)».
Πότε πρέπει να υποβληθείς σε προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του δέρματος σε όλο το σώμα
Συνιστάται ανεπιφύλακτα να κάνεις έλεγχο για καρκίνο του δέρματος σε όλο το σώμα και χαρτογράφηση του, κάθε έξι έως 12 μήνες, εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή είχες στο παρελθόν. Αυτό περιλαμβάνει επίσης ιστορικό συνεπούς έκθεσης στον ήλιο, ηλιακά εγκαύματα ή χρήση σολάριουμ. Η Δρ. Libby συμβουλεύει: «Για ορισμένους με εκτεταμένο ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή με χαρακτηριστικά υψηλότερου κινδύνου, όπως η μεταμόσχευση οργάνου, αυτή η συχνότητα μπορεί να αυξηθεί ακόμη και σε κάθε τρεις έως έξι μήνες».
Ζήσε τη ζωή στον ήλιο με σύνεση
Είναι σημαντικό για όλους να ζουν με σύνεση στον ήλιο για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Μπορείς να το κάνεις αυτό φορώντας αντηλιακή προστασία και εφαρμόζοντας την ξανά κάθε δύο ώρες. Αυτό θα μειώσει τις επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα σου. Επίσης, φρόντισε να επισκεφθείς τον δερματολόγο σου για έλεγχο του δέρματος σου, αμέσως μόλις εντοπίσεις κάποια περίεργη, νέα ή μεταβαλλόμενη βλάβη σε αυτό.
Διάσκεδασε στον ήλιο, αλλά να είσαι προσεκτική. Έλεγχε τακτικά τον εαυτό σου και μην ξεχάσεις να χρησιμοποιείς αντηλιακό. Με τα κατάλληλα βήματα, μπορείς να τον απολαμβάνεις για πολλά ακόμη χρόνια!