Στη συγκινητική ταινία The Green Book, ένα πράσινο βιβλίο γίνεται οδηγός για μια φιλία ζωής κόντρα στα στερεότυπα της εποχής, ανάμεσα σε έναν Ιταλοαμερικανό και έναν Αφροαμερικανό, στην εποχή των φυλετικών διακρίσεων. Στο δικό μας green issue, ένα άλλο green book γίνεται οδηγός υγείας και ευεξίας, με μηδενικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη και «σημαία» την οικολογική συνείδηση σε ό,τι κάνουμε, στα τρόφιμα και στα καλλυντικά που αγοράζουμε, στον τρόπο που μετακινούμαστε. Ο «πράσινος» τρόπος ζωής δεν προστατεύει μόνο το περιβάλλον, αλλά και κάθε ζωντανό πλάσμα στον πλανήτη μας, εξασφαλίζοντας για τον καθένα ευεργετικές επιδράσεις σε ό,τι αφορά το ευ ζην.
Διατροφή do it yourself
Η καθηµερινότητά µας είναι σπαρµένη από µικρά «πράσινα» µυστικά που µπορούν να κάνουν τη ζωή µας καλύτερη και µειώνοντας την επίδραση από εκατοµµύρια τοξίνες που µας περιβάλλουν, είτε αφορούν πραγµατικές χηµικές ουσίες είτε (εξίσου) τοξικές συμπεριφορές. Στη διατροφή, ένα από τα πιο δοκιµασµένα µυστικά είναι µια στάση ζωής την οποία έχουν αγαπήσει διάσηµοι σεφ βραβευµένοι µε αστέρια Michelin, όπως ο Λευτέρης Λαζάρου, που πρεσβεύει την αρχή της cuccina povera. Να µαγειρεύουµε, δηλαδή, µε τα εδώδιµα και εποχικά του τόπου µας, να χρησιµοποιούµε αυτά που οι ψαράδες θεωρούν φύρα στα δίχτυα τους και να επιλέγουµε κάθε προϊόν στην καλύτερή του στιγµή. Αυτή την εποχή, µάλιστα, που τα µποστάνια γεµίζουν µε ολόφρεσκα κηπευτικά -ζουµερά, πολύχρωµα, γεµάτα βιταµίνες- η πράσινη διατροφή είναι συνώνυµη µε την επιλογή φρούτων και λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης που έχουν υποστεί τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία, όπως εξηγεί η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Σοφία Ελευθερίου.
Οικολογική συνείδηση σηµαίνει φτιάχνουµε µόνοι µας φυσικούς χυµούς και µιλκσέικ, αγοράζουµε λιγότερα τυποποιηµένα προϊόντα και προµηθευόµαστε τις πρώτες ύλες για να φτιάξουµε µε τα χέρια µας θρεπτικά ροφήµατα και νόστιµες συνταγές.
H eco μετακίνηση
Επίσης, αγάπη για το περιβάλλον ισοδυναµεί µε µετακίνηση µε ποδήλατο και µε τα πόδια, µε µείωση της χρήσης αυτοκινήτου. Είναι η κατάλληλη εποχή να κάνουµε τις δουλειές µας µε ποδήλατο, ώστε να αθληθούµε, να κινηθούµε οικολογικά χωρίς ρύπους, να διασκεδάσουµε και να κάψουµε θερµίδες, χρησιµοποιώντας τη γειτονιά µας σαν ένα µεγάλο υπαίθριο γυµναστήριο, όπως τονίζει ο φυσικοθεραπευτής Τάσος Τερζόπουλος. Αφήνουµε, λοιπόν, στην άκρη το αυτοκίνητο και παίρνουµε τους δρόµους και τις πλατείες µε ποδήλατο και µε τα πόδια. Το µυστικό για να µετατρέψουµε τις καθηµερινές µας δουλειές σε πηγή άσκησης είναι να φοράµε ένα ζευγάρι κατάλληλα αθλητικά παπούτσια που απορροφούν τους κραδασµούς, ώστε να µην καταπονούνται τα πόδια και η µέση, θυµίζει ο Τάσος Τερζόπουλος, ειδικευµένος στην ολιστική τεχνική Bowtech. Ο ειδικός προσθέτει πως για να κάψουµε θερµίδες, θα πρέπει να κάνουµε συνεχόµενη αερόβια άσκηση διάρκειας τουλάχιστον 20’-25’. Στις οικολογικές µετακινήσεις µε ποδήλατο και µε τα πόδια -και µε ηλεκτρικό πατίνι, για όσους κινούνται σε ανηφορικές διαδροµές, εκεί που το γεωγραφικό ανάγλυφο δεν διευκολύνει το περπάτηµα και την ποδηλασία-, οι ενδορφίνες της άσκησης κάνουν καλό στην ψυχική υγεία, ενώ το σώµα µας επωφελείται από την αερόβια άσκηση που δυναµώνει το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστηµα.
Τα φάρμακα με μέτρο
«Πράσινο» lifestyle σηµαίνει ότι δεν κάνουµε καταχρήσεις που µπορεί να βλάψουν το περιβάλλον και εµάς τους ίδιους, άρα δεν παίρνουµε φάρµακα χωρίς αιτία. Ένας πολύ σοβαρός λόγος για να µην κάνουµε κατάχρηση φαρµάκων είναι γιατί οι αλληλεπιδράσεις τους µε άλλα σκευάσματα που µπορεί να λαµβάνουµε για χρόνιες παθήσεις, αλλά και οι τροφές που τρώµε συστηµατικά ενδέχεται να οδηγήσουν σε προβλήµατα υγείας. Όπως εξηγεί ο καθηγητής πολιτικής της υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, οι παρενέργειες από την κακή χρήση φαρµάκων και τις αλληλεπιδράσεις τους αποτελούν παγκοσµίως µία από τις πρώτες αιτίες νοσηλείας στα νοσοκοµεία.
Στο σπίτι µας µπορεί να µην έχουµε κήπο, αλλά έχουµε µπαλκόνια και εκεί µπορούµε να καλλιεργήσουµε διάφορα µυρωδικά που είναι εξαιρετικά για φρέσκα αφεψήµατα, για τη µαγειρική, αλλά και για τη θωράκιση της υγείας και την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήµατος. Έτσι, έχοντας χαµοµήλι, φασκόµηλο, δεντρολίβανο, τίλιο ή δίκταµο φτιάχνουµε αφεψήµατα για να καταπραΰνουµε έναν δερµατικό ερεθισµό, να υποχωρήσει ένας πονοκέφαλος, να ξεκουραστούν τα πρησµένα µάτια.
Natural selection
Σε ό,τι αφορά την ευεξία και την οµορφιά, υπάρχουν πολλές επιλογές που µας φέρνουν πιο κοντά στη φύση. Ένα πρώτο βήµα είναι να στηρίξουµε εκείνες τις εταιρείες που έχουν κάνει την οικολογία «σηµαία» και εκτός από φυσικά συστατικά, επενδύουν στις οικολογικές και ανακυκλώσιµες συσκευασίες. Φυσικά, επειδή οικολογία σηµαίνει και οικιακή οικονοµία, µε ανακύκλωση συστατικών και µηδενικά απορρίµµατα, τα τρόφιµα που περισσεύουν στο σπίτι µας µπορούν να γίνουν µάσκα οµορφιάς. Ενδεικτικά, έχουμε τη δυνατότητα να µετατρέψουµε το µπάνιο µας σε ένα µικρό home spa εκµεταλλευόµενοι το ελαιόλαδο, τα πολτοποιηµένα φρούτα, το µέλι και τα αιθέρια έλαια που όµως χρειάζονται λίγη προσοχή στη χρήση τους, καθώς είναι πολύ δραστικά και µπορούν να προκαλέσουν δερµατικούς ερεθισµούς. Μια µπανάνα που περίσσεψε από το πρωινό, ένα ξινό πορτοκάλι, τα λεµόνια που ωρίµασαν και κινδυνεύουν να πέσουν από τη λεµονιά, µαζί µε καστανή ζάχαρη, νιφάδες βρώµης, τριµµένο αµύγδαλο, λίγο µέλι, μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο χαµοµηλιού αραιωµένο σε αµυγδαλέλαιο γίνοναι χειροποίητα καλλυντικά για κούρες οµορφιάς à la carte.
Ηλιακό φως: η φθηνή και πράσινη μορφή ενέργειας
Τέλος, σε µια εποχή που το κόστος της ενέργειας είναι απαγορευτικό, οικολογική στάση ζωής είναι και ο τρόπος που εκµεταλλευόµαστε το φυσικό φως: από το να αφήνουµε ανοιχτά τα παράθυρα, να κάνουµε τις περισσότερες εργασίες τις ώρες του ηλιακού φωτός, να βγαίνουµε για αερόβια άσκηση µέσα στην ηµέρα, ώστε να συνδυάσουµε τη δράση της γυµναστικής µε την ευεργετική επιρροή της ηλιακής ακτινοβολίας, κάτι που ουσιαστικά συµφωνεί µε µελέτη της Σχολής Δηµόσιας Υγείας του Πανεπιστηµίου του Χάρβαρντ. Τα ευρήµατα δείχνουν ότι 40’-50’ αερόβιας άσκησης στο φως του ήλιου αρκούν για να έχουµε γερό ανοσοποιητικό σύστηµα, αφού η UV ακτινοβολία πυροδοτεί τη σύνθεση της βιταµίνης D, που µε τη σειρά της ενισχύει το µυοσκελετικό σύστηµα και ρυθµίζει τους αµυντικούς µηχανισµούς του οργανισµού. Εκτός από την άσκηση στο ηλιακό φως, η εκµετάλλευση των ευεργετικών ακτίνων του ήλιου µε φωτοβολταϊκά, µε οτιδήποτε µπορεί να µας βοηθήσει να έχουµε οικολογική και φθηνή ενέργεια, προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής και περιορίζει το άγχος από τις δαπάνες ενέργειας που έχουν εξελιχθεί τον τελευταίο καιρό σε τοξική πηγή στρες.