Ίσως έχεις ακούσει τον περιβόητο μύθο για τους φούρνους μικροκυμάτων ότι προκαλούν καρκίνο. Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει σύμφωνα με τον FDA και τον ΠΟΥ. Οι φούρνοι μικροκυμάτων χρησιμοποιούν μια μορφή μη ιονίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με συχνότητα υψηλότερη από τα συνηθισμένα ραδιοκύματα αλλά χαμηλότερη από την υπέρυθρη ακτινοβολία (οι υπεριώδεις ακτίνες που απορροφάς το καλοκαίρι κατά την ηλιοθεραπεία ή οι ακτίνες Χ της ακτινογραφίας είναι επικίνδυνες), για να ζεστάνουν τα τρόφιμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάνουν τα τρόφιμα ραδιενεργά! Τα μικροκύματα θερμαίνουν τα τρόφιμα προκαλώντας δόνηση των μορίων του νερού. Όμως υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων. Έτσι, πριν μαγειρέψεις ή ζεστάνεις σε αυτόν, να έχεις κατά νου τις ακόλουθες τροφές που μπορεί να εκραγούν, να καούν ή να αλλοιωθούν.
1. Καρότα
Βάζοντας καρότα στον φούρνο μικροκυμάτων θα δεις σπινθήρες να παράγονται από την αντίδραση του φούρνου μικροκυμάτων με τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχουν. Τα καρότα περιέχουν μέταλλα από το έδαφος που ενδέχεται να προκαλέσουν σπινθήρες.
2. Ολόκληρα αυγά
Μη βάζεις ολόκληρα αυγά με το τσόφλι τους στο φούρνο μικροκυμάτων, γιατί τα βραστά αυγά εκρήγνυνται όταν ψηθούν στα μικροκύματα. Μάλιστα, η έκρηξη συνήθως συμβαίνει αφού το αυγό ψηθεί στα μικροκύματα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σκάσει όταν είναι στο πιάτο σου ή ακόμα και στο στόμα σου όταν δαγκώνεις την πρώτη μπουκιά. Αυτό συμβαίνει επειδή η πίεση από τον ατμό που συσσωρεύεται στο εσωτερικό του αυγού μετατρέπει ένα φαινομενικά αθώο σνακ σε μια ωρολογιακή βόμβα.
3. Αλλαντικά
Τα επεξεργασμένα αλλαντικά λόγω των πολλών χημικών και συντηρητικών που περιέχουν είναι επικίνδυνα για την υγεία σου. Ακόμη χειρότερα όταν τα ψήνεις στο φούρνο μικροκυμάτων. Ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύεις, αποθηκεύεις και ξαναζεσταίνεις το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή προϊόντων οξείδωσης της χοληστερόλης (COPs), τα οποία είναι πιο επιβλαβή για τα αρτηριακά κύτταρα από την καθαρή χοληστερόλη και συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις. Μελέτη διαπίστωσε ότι τα λουκάνικα, το μπέικον και το ζαμπόν στο φούρνο μικροκυμάτων είχαν υψηλότερη παραγωγή COPs, σε σύγκριση με άλλες μεθόδους μαγειρέματος.