Αυτή η τροφή ενισχύει τη μνήμη

Η ουσία βετανίνη που περιέχει βρέθηκε να μειώνει τη δράση της πλάκας βήτα αμυλοειδής, η μεγάλη συγκέντρωση της οποίας συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Elle 23 Μαρ. 18
Αυτή η τροφή ενισχύει τη μνήμη

Μπορούμε με ένα χυμό παντζαριού τη μέρα ή με σαλάτα από το λαχανικό να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ; Οι ειδικοί βρίσκονται κοντά στην απάντηση, καθώς η τελευταία μελέτη που ήρθε στο προσκήνιο είναι θετική για τα οφέλη του παντζαριού.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που έχουμε στα προβλήματα άνοιας και ειδικότερα στη νόσο Αλτσχάιμερ είναι η μεγάλη συγκέντρωση της πλάκας γνωστής ως βήτα αμυλοειδής, η οποία διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία των νευρώνων. Τώρα μια νέα έρευνα δείχνει ότι μια ουσία στα παντζάρια, η βετανίνη, μπορεί να καθυστερήσει αυτή την εξέλιξη της συσσώρευσης των πλακών.

Ειδικότερα, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της νότιας Φλόριντα πειραματίστηκαν με την συγκεκριμένη ουσία που προσδίδει στο διάσημο λαχανικό το σκούρο κόκκινο χρώμα. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Χημείας στη Νέα Ορλεάνη.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο χυμός παντζαριού πριν την αερόβια άσκηση κάνει τον εγκέφαλο να δείχνει πιο νέος αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος προς αυτόν. Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της νότιας Φλόριντα με αφορμή τη μελέτη αυτή, προσπάθησαν να δουν κατά πόσο η βετανίνη επιδρά στις αμυλοειδείς πλάκες.

Τι φάνηκε λοιπόν; Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το συστατικό μείωσε την ποσότητα οξείδωσης που προκαλεί η αμυλοειδής πλάκα κατά 90%. «Τα στοιχεία μας έδειξαν ότι η βετανίνη, ουσία στο παντζάρι, εμποδίζει κάποιες χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο που εμπλέκονται με την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ» δήλωσε ο Ming, επικεφαλής της μελέτης.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: